Bu nasıl özgürlük?

Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen öğretmenlerin yapmak istedikleri 'Laik Eğitim ve Emeğe Saygı' eyleme polis çok sert müdahale etti. Müdahale sırasında yaşlı öğretmenler baygınlık geçirdi. Gözaltına alınmamak içih direnenlere yeniden gaz sıkıldı. Öğretmen polise "Biz hırsız değiliz. Sizi yetiştirenleriz" diye tepki gösterdi.

Yayınlanma: 20.12.2014 - 20:43
Abone Ol google-news

Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu ve Eğitim-İş üyelerinin başkentteki “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı” eylemine polis sert şekilde müdahale etti. Tandoğan Meydanı’nda toplanan eylemcilere gaz ve basınçlı su ile müdahale eden polis, Eğitimİş Genel Başkanı Veli Demir’in de arasında bulunduğu 89 kişiyi gözaltına aldı. Darp edilen ve gazdan etkilenen öğretmenler, polisin sert müdahalesine “Biz hırsız değiliz, sizleri yetiştirdik” diye tepki gösterdi.

Yolsuzluklara, zorunlu din dersine ve Osmanlıca baskılarına karşı diğer illerden Ankara’ya gelen 5 bin öğretmen, Türkiye çapında başlattıkları eylemlerini Ankara’da sonlandırmak için dün saat 10.00’da Tandoğan Meydanı’nda toplanmaya başladı. Eylemcilere CHP örgütleri ve partili milletvekilleri Hüseyin Aygün, Orhan Düzgün, İzzet Çetin, Nur Serter, Refik Eryılmaz ile Mevlüt Dudu destek verdi. Tandoğan’dan Kızılay Güvenpark’a yürüyüp burada basın açıklaması yaparak dağılmayı planlayan eylemcilere polis izin vermeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine Eğitim-İş Genel Başkanı Demir, “Sizden izin alacak değiliz. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz” diyerek tepki gösterdi. Daha sonra emniyet müdürleri “Yürüyün bakalım, yürüyebilecek misiniz?” diye karşılık verdi.

Daha sonra, ellerinde ve üzerlerinde Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan ve Ethem Sarısülük yazılı temsili mezar taşları bulunan eylemciler, “Hırsız AKP” diye slogan atmaya başladı. Meydanın tüm girişlerini 8 TOMA ve 500 çevik kuvvet polisleriyle kapatan emniyet müdahale etmeye başladı. Müdahale sırasında bazı yaşlı öğretmenlerin baygınlık geçirdiği gözlenirken gazdan sağa sola kaçanlar gözaltına alınmaya başlandı. Gözaltına alınmamak için direnenlere ise yeniden gaz sıkıldı. Eylemcilerin polise direnirken İzmir Marşı ve Gündoğdu Marşı’nı söyledikleri gözlendi. Bir emniyet amirinin CHP’li İzzet Çetin’e bağırması ve gözaltına almaya çalışması gerginliği tırmandırdı. Diğer emniyet amirlerinin araya girmesiyle Çetin sakinleşti.

 

‘Diz çöktürmeye çalıştılar’

Eylemcilerin direnmesi üzerine polis, TOMA’lardan basınçlı su sıkarak ve biber gazı atarak kalabalığa müdahale etti. Polis dağılmamakta direnen 150’ye yakın eylemciyi gözaltına aldı. Polis Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir’i gözaltına almak için uzun süre uğraştı. Demir’in boğazını sıkıp diz çöktürme girişiminde başarılı olamayan polisler, Demir’i sürekli darp ederek gözaltına aldılar.

Sert müdahaleler sırasında CHP’li Hüseyin Aygün Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nı aradı. Ancak savcının Aygün’ün telefonlarını açmadığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Halkın Kurtuluşu Partisi İstanbul İl Başkanı avukat Pınar Akbina da bulunuyor. Akbina ve gözaltına alınan diğer eylemcilerin akşam saatlerine kadar gözaltında sırılsıklam bir şekilde bekletildiği dile getirildi. Gözaltındaki arkadaşlarına Ankara Emniyet Müdürlüğü önüne giderek destek vermek isteyen çok sayıda eylemciye de burada polis şiddet uyguladı. Gözaltına alınan 89 kişi akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

 

Demir: Benzeri görülmemiş şiddet

Serbest bırakılmasının ardından Cumhuriyet’e açıklama yapan Eğitim-İş Genel Başkanı Demir, polisin kendilerine daha önce benzeri görülmemiş bir şiddet uyguladığını söyledi. Demir, “17-25 Aralık’ta deşifre olan, siyasetin, bakanların, işadamlarının bulaştığı bu yolsuzluğun daha fazla deşifre olmasını istemedikleri için saldırıyorlar" dedi. Demir, “Emin” adlı rütbeli bir amirin polislere “Süpürün bunları, bitirin bunları” diye talimatlar yağdırdığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler