Yeniden gözaltına alınan Ahmet Altan tutuklandı

FETÖ medya yapılanmasının "darbe çağrışımı" davasında "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası alan ve adli kontrolle tahliye edilen Ahmet Altan hakkında, Başsavcılığın üst mahkemeye yaptığı itiraz üzerine yakalama kararı çıkarıldı. Ahmet Altan hakkında, savcılığın itirazı üzerine, tekrar tutuklanması için verilen yakalama kararına Altan'ın avukatı itiraz etti. Adliyedeki işlemleri tamamlanan Ahmet Altan tutuklandı.

Yayınlanma: 13.11.2019 - 11:39
Abone Ol google-news

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri ve darbe çağrışımı yapan mesajlar verdikleri suçlamasıyla açılan davada yargılanan Ahmet Altan, 16 Şubat 2018'de "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezayı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi uygun görürken, Altan'la birlikte 6 kişiye verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını Yargıtay bozdu.

Yeniden yapılan yargılamada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım'da ikinci kez kararını açıklamış ve bu kez bozma kararı doğrultusunda "örgüt üyeliğinden" tutuklu sanıklar Şükrü Tuğrul Özşengül'e 12 yıl, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek'e 11 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. Mehmet Altan'ın beraatine karar veren heyet, "örgüte yardım" suçundan ise Ahmet Altan'ı 10.5 yıl, Nazlı Ilıcak'ı 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 6 Kasım'da Ahmet Altan'ın tahliyesine itiraz etmesi üzerine bir üst mahkeme konumundaki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Ahmet Altan hakkında verilen tahliye kararının kaldırıldı ve Altan'ın yeniden tutuklanması için yakalama kararı çıkardı. Bu karar üzerine İstanbul Göztepe'deki evinde gözaltına alınan Altan, emniyete götürüldü. Bugün ise öğlen saatlerinde İstanbul Adliyesi’ne getirildi. 

AVUKATLARLAR İTİRAZ

Altan'ın tekrar mahkemeye çıkarılması beklenirken bu kez avukatı, yakalama kararına itirazda bulundu. Avukat, itiraz dilekçesini bir üst mahkeme olan  İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdi. Ahmet Altan hakkında ölçülülük ilkesi gereği adli kontrol şartı uygulanarak tahliyesine karar verildiği anımsatılan dilekçede, "Gelinen aşamada tutuklama tedbirinden vazgeçilerek adli kontrol şartı uygulandığı, Altan'ın 38 aydır tutuklu kaldığı, yeni yasal düzenleme gereği temyiz sürecinin sanık lehine değişme yolundaki kuvvetlilik, Altan'ın tahliye edildikten 8 gün sonra evinde gözaltına alınmasına göre kaçma şüphesinden söz edilemeyeceği ve delillerin toplanmış olduğu" aktarıldı. Dilekçede, yerel mahkemenin verdiği hükümden sonra dosya üzerinde her türlü yetkinin Yargıtay ve istinaf mahkemelerinde olduğu kaydedildi. Bu nedenle, savcılığın itirazı üzerine İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinin 12 Ekim'de verdiği tutuklama kararının kaldırılması talep edildi.

TUTUKLANDI 

Adliyedeki işlemleri tamamlanan Altan tutuklandı.

YAKALAMA KARARI GEREKÇESİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanıkla ilgili verdiği hükümlere, Ahmet Altan yönünden itiraz etmişti. İtiraz, yasa gereği bir üst mahkeme olan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılmıştı.

İtirazı değerlendiren mahkeme heyeti sanık Altan hakkında, "Kaçma şüphesi, suçunun yasada belirtilen katalog suçlardan olması, konumu, sıfatı, eylemlerindeki yoğunluk, aldığı ceza miktarı, tutuklu kaldığı süre, eylemlerinin uzun süreye yayılmış olmasını dikkate alarak adli kontrol tedbirlerinin, harici davranışları da gözetilerek amaca hizmet etmediği" gerekçeleriyle, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 98 ve 100. maddeleri kapsamında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler