Hükümet, kadına şiddet, taciz, tecavüz olayları konusunda verilen 653 soru önergesinden sadece 11'ine yanıt verdi

Kadın cinayetleri, şiddet ve taciz olaylarına ilişkin milletvekilleri tarafından ilgili bakanlıklar tarafından yanıtlandırılması talebiyle sadece bu dönem 653 yazılı soru önergesi verildi. İlgili bakanlıklar tarafından ise 653 önergenin sadece 11 tanesine yanıt verildi. Yanıtların büyük bölümünde ise istatististiki veri bulunamamaktadır, bakanlığımızın sayfasındaki verilere bakın, faaliyet raporlarımızda yer alıyor denilerek, ayrıntılı bilgi verilmemesi dikkat çekti.

Yayınlanma: 05.12.2019 - 13:30
Abone Ol google-news

Kadınlara yönelik şiddet olayları artarak devam ederken, milletvekilleri tarafından sadece bu dönem 653 soru önergesi ile kadına karşı işlenen suçlar konusunda ilgili bakanlıklardan yazılı yanıt istendi.


653 SORU ÖNERGESİNİN, 11'İNE YANIT VERİLDİ


Tamamı muhalefet partilerine ait olan 653 soru önergesinden sadece 11'ine ilgili bakanlıkların yanıt verilmesi dikkat çekti. Büyük bölümü kadın cinayetleri, tecavüzleri ve tacizlerine ilişkin olan yazılı soru önergelerine ilgili bakanlıkların büyük bölümünün, elimizde istatistiki bilgi yok, faaliyet raporlarımıza bakın, bakanlık sayfamızdaki verilerde mevcut, bakanlık sorgu formuna bakın gibi üstü kapalı olarak yanıt verildiği görüldü.


ON YILDA İŞLENEN KADIN CİNAYETLERİNE İLİŞKİN İSTATİSTİKİ VERİ YOK DENİLDİ


Anka'dan Mehtap Belen'in haberine göre, kadın cinayetlerine ilişkin hükümet tarafından yanıtlanan tek soru önergesi ise CHP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü'ye ait.


Sütlü 20 Eylül 2019 tarihinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, sivil toplum kuruluşları ve kadın örgütlerinin kayıt altına aldığı istatistiklere göre 2015-2018 yılları arasında toplam bin 559 kadın öldürülürken , 2019 yılının ilk sekiz ayında 294 kadın öldürülmüştür diyerek, son on yılda işlenen kadın cinayetlerine ilişkin bilgi talep etti.


CHP'li vekilin soru önergesine Adalet Bakanı Gül tarafından verilen yanıt dikkat çekti. Adalet Bakanı tarafından verilen yanıtta, " Adli sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetleri yürütmek Bakanlığımız görevleri arasında sayılmakla birlikte, adli istatistikler sanık ve suç esas alınarak derlenmektedir. Müstakil düzenleme konusu veya suçun unsuru olmadığı sürece mağdurun cinsiyeti esas alınarak bilgi derlemesi yapılmadığından Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususlarda ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır" denildi.


YANIT YERİNE ADRES GÖSTERİLDİ


Kadınlara ilişkin yanıtlanan on bir soru önergesinden ikisi CHP İstanbul Miletvekili Sezgin Tanrıkulu'na ait. 2017-2019 yılları arasında yıllara göre kadınlara yönelik sözlü ve fiziksel taciz sebebiyle açılan davalara ve verilen cezalara ilişkin Tanrıkulu'nun sorularına Adalet Bakanı Gül tarafından ayrıntılı bilgi vermek yerine , "Soru önergesinde bahsi geçen aynı mahiyetteki 7/10288 Esas Nolu soru önergesine 3.9.2019 tarihli ve 1343/2399 sayılı yazımızla cevap verilmiştir " denilerek adres gösterildi.


Yazılı soru önergelerinin yetmiş yedisinin ise süresi geçtikten sonra yanıtlandırıldığı görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler