‘Pelikan’ demek yasak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yargıdaki “İstanbul Grubu/Pelikan” örgütlenmesine ilişkin açıklama yapan eski Yargıçlar Sendikası Başkanı, emekli yargıç Mustafa Karadağ hakkında “iftira ve hakaret” suçlarından soruşturma başlattı. Karadağ, talimat uyarınca Ankara’da şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Karadağ, ifadesinde Pelikan grubunun kimlerden oluştuğunu bilmediğini, bu grubun varlığından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bahsettiğini anımsatan Karadağ, bu kapsamda Gül ve Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesini istedi.

Yayınlanma: 18.12.2019 - 08:54
‘Pelikan’ demek yasak
Abone Ol google-news

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) Yargıç Ali Haydar Yücesoy’a yargıdaki İstanbul Grubu yapılanmasına ilişkin sözleri nedeniyle başlattığı soruşturmanın yankıları sürerken, benzer bir soruşturma daha açıldı. Gazeteci Yavuz Oğhan’ın youtube’da yayımlanan “BideBunuİzle” programına konuk olan Karadağ, şunları kaydetmişti: “Pelikan grubu temsilcisinin İstanbul Başsavcısı’nın odasının yanında odası var. Böyle dedikodular dolanıyor. Biz biliyoruz bunu. O kata bizim çıkmamız yasak ama. O kişi bir avukat, yargı çevrelerinin de yakından tanıdığı bir avukat.

Pelikan grubunun avukatı gölge başsavcı olarak çalışıyor. Başsavcı ile istişare ediliyor ve eski Sovyetler’deki siyasi komiser gibi, onun oluru olmadan İstanbul Başsavcısı hiçbir şey yapamıyor. Bu şaibeyi Türk yargısı artık içinden atmak zorunda. Bunu atamadığı sürece hukuk işlemez.”

İstanbul Başsavcılığı ise iddiaları soruşturmak yerine Karadağ hakkında soruşturma açtı. Ankara Başsavcılığı’na 12 Aralık’ta talimat yazan İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Karadağ’ın söylemlerinin iftira ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlarını oluşturabileceğini kaydetti. Ankara’ya yazılan talimat yazısında, Karadağ’ın ifadesi alınırken, şu soruların sorulması istendi: “Beyanınızda bahsettiğiniz ‘pelikan grubu’ nedir ve temsilcisi olarak bahsettiğiniz kişi kimdir? Temsilci olarak bahsettiğiniz kişinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın odasının yanında tahsis edilmiş bir odası oduğunu belirtmektesiniz. Söz konusu odanın varlığına ve nerede olduğuna dair somut olarak bildiklerinizi açıklayınız? Ne zaman ve kim tarafından o kata çıkmanızın yasaklandığını açıklayınız? Pelikan grubunun avukatının gölge başsavcı olarak çalıştığı, İstanbul Başsavcısı ile iştişare ettiği, onun oluru olmadan İstanbul Başsavcısı’nın hiçbir şey yapmadığı iddiasında bulunmaktasınız. Somut olarak iştişare edilen bir konu, yer, zamanı gibi hususlarda bildikleriniz nelerdir? ”

GÜL VE DAVUTOĞLU TANIKLIK YAPSIN

Karadağ, ifade daveti üzerine dün Ankara Adliyesi’ne giderek savcıya şüpheli olarak ifade verdi. İfadesinde Pelikan grubununun kimlerden oluştuğunu bilmediğini, bu grubun varlığından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bahsettiğini anımsatan Karadağ, bu kapsamda Gül ve Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesini istedi. Karadağ ayrıca İstanbul Başsavcısı’nın odasında bulunan kamera kayıtlarının son 6 aylık bölümü ile ziyaretçi kayıtlarının incelenmesini talep etti. Karadağ’ın avukatı İlhan Cihaner, “Pelikan grubu kimdir sorusunun muhatabı müvekkilimiz değil, bu yapılanmayı soruşturması gereken savcılıktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler