Çekin elinizi öğrencinin cebinden

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ), öğrencilerin indirimli yemek hakkının 3 öğünden bir öğüne düşürülmesinin ardından eylem başlatan öğrenciler Cumhuriyet’e konuştu. Öğrenciler, “Ekonomik krizin faturasını bunu ödeyemeyecek insanlara kesiyorlar” dedi.

Yayınlanma: 06.01.2020 - 02:00
Çekin elinizi öğrencinin cebinden
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi yönetimi, 31 Aralık’ta yemekhanelerde artık kahvaltı verilmeyeceğini, indirimli yemek hakkının ise 1 öğünle sınırlandırılacağını açıkladı. Öğrenciler sabah, öğle ve akşam yemeği için öğün başı 3.5 TL ücret ödüyordu.

Üniversitenin bu uygulamaya son vermesiyle öğrenciler 3.5 TL’ye sadece bir öğün yemek yiyebilecek, ikinci öğün için ise 18.50 TL ödeyecek. Öğrenciler, geçen perşembe günü Beyazıt Yerleşkesi’nde toplanarak kararın geri alınması için rektörlüğü dilekçe vermek istedi. Ancak polisin coplu müdahalesiyle karşılaştı. 

FATURAYI BİZE KESMEYİN

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ), öğrencilerin indirimli yemek hakkının 3 öğünden bir öğüne düşürülmesinin ardından eylem başlatan öğrenciler Cumhuriyet’e konuştu. Öğrenciler, “Ekonomik krizin faturasını bunu ödeyemeyecek insanlara kesiyorlar” dedi. 

Sanat Tarihi 1. sınıf öğrencisi Deniz Gürsoy zamların çekilmemesi durumunda kendisiyle beraber bir sürü öğrencinin bu durumdan kötü etkileneceğini söyleyerek “18 lira verebilme ihtimalimiz yok. Dışarıda daha ucuz. Okulun ücretsiz yemek vermesi gerekirken zam konulmasının kabul edilebilir bir tarafı yok. Çok zorlayıcı birşey. İntihar eden arkadaşın Türkiye’deki durumla bir bağı var sonuçta. Türkiye’deki ekonomik krizin olmasını biz istemedik. Bize verilen bütçelerden kısılması kabul edilemez. 

Felsefe 1. sınıf öğrencisi Fatma Çakır ise özel yurtta kaldığını fakat orada yemek olmadığı için  İÜ’nün yemekhanesini çok kullandığını dile getirerek “İster istemez İstanbul’da ücret farkının belirgin olmasıyla zaten mağduriyet yaşayoruz. Sene başında zaten yemekhaneye 75 kuruşluk gelen bir zam vardı. Şimdi de ikinci öğününümüzün zamlanması bizi çok zora sokuyor. Aç kalmamız söz konusu. Boykot hazırlığı içinde arkadaşlarımızla iletişime geçiyoruz” dedi.

Siyasal Bilimler 3. sınıf öğrencisi Begüm İnanç da senenin başında KYK yurtlarına yüzde 20 zam yapıydığını belirterek “Herşeye zam geldi bunun karışılığında öğrencilere verdikleri bursa 50 liralık bir zam yaptılar. Yapılan zamlar ve enflasyon karşısında alım gücü düşüklüğü yaşıyoruz. Bir öğrencinin 550 lira verilen burs ile geçinmesi mümkün değil. Ekonomik krizin faturasını bunu ödeyemeyecek insanlara kesiyorlar. Biz iki öğünümüzü simitle geçirsek dahi bize yetmeyecek bir para”diye konuştu. 

Felsefe 3. sınıf öğrencisi Umut Düzgünbulut “Ben yemekhane kartıma 5 liradan fazla yüklemiyorum. Bu para ile bir gün yemek yiyordum. 18 lira yapılmasının anlamı siz öğlen yemek yiyin akşam yemek yemeyin demek. Türkiye’de 3 aile intihar etti. Ekonomik kriz var ve insanlar geçinemiyor. Bizleri kötü senaryolarla başbaşa bırakacak bu zamlar. 

REKTÖRLÜK GERİ ADIM ATTI

İstanbul Üniversitesi, öğrencilerin yemek hakları için günlerdir devam eden eylemlerinin ardından geri adım attı.

Üniversiteden yapılan duyuruda, "Öğrencilerimizin taleplerini değerlendiren Rektörlüğümüz, yemekhane ile alınan kararı iptal ederek; öğrencilerimizin sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinin önceden olduğu gibi aynen devam etmesi kararı almıştır" dendi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler