MEB, bilim literatürüne yeni terim kazandırdı: Karakter Kayması

MEB, 11. sınıf biyoloji kitabında Galapagos ispinoz kuşlarının anlatıldığı bölümde “evrim” kelimesini kullanmamak için, “karakter kayması” tabirini kullandı.

Yayınlanma: 19.01.2020 - 16:06
MEB, bilim literatürüne yeni terim kazandırdı: Karakter Kayması
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 11. sınıf biyoloji kitabında “evrim” kelimesini sansürledi. Kitaptaki tuhaf ifade Evrim Ağacı platformuna gelen bir mesaj ile ortaya çıktı. Evrim Ağacı’nın soru-cevap kısmına bir kullanıcı “11. sınıf biyoloji kitabında geçen ‘karakter kayması’ terimi, evrim ile aynı anlama gelmiyor mu?” diye sordu.

Evrim Ağacı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Karakter kayması diye bir şeyi daha önce hiç duymadık. Aynı ekolojik niş için rekabet eden türlerde bu rekabet sonucunda görülen morfolojik ve davranışsal değişimler, bildiğiniz evrimdir. Bunun sonucunda da türleşme yaşanır. Ama türleşme olmasaydı da gen ve özellik dağılımlarının değişimi "evrim" olarak tanımlanırdı. Sonuç olarak, eğer denk gelmediğimiz, tuhaf bir terimi dilimize çevirmedilerse, "evrim" dememek için böyle bir terim uydurmuşlar.”

KİTAPTA “EVRİM” KELİMESİ HİÇ YOK

İspinozların evriminden "karakter kayması" olarak söz edilen 11. sınıf biyoloji kitabında “evrim” kelimesinin bir kere bile geçmediği ortaya çıktı. 252 sayfalık biyoloji ders kitabında yalnızca bir kez “doğal seçilim” ifadesi kullanılıyor.





 






Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler