'Binamız çürüktü, belediye biliyordu'

Elazığ’da kent merkezinde 4 bina çöktü. Kovancılar’da 2010 yılında, 51 kişinin öldüğü depreme rağmen eski yapıların yenilenmemesi önceki gün yaşanan depremde yeni ölümlere kapı araladı. Bunlardan biri Sürsürü Mahallesi Halaylı Sokak’ta bulunan Dilek Sitesi’ndeki 9 numaralı binaydı. 28 daireden oluşan binadan 8 kişinin cansız bedeni çıkarıldı, enkaz altındaki 9 kişiyi kurtarma çalışmaları da dün akşama kadar sürdü.

Yayınlanma: 26.01.2020 - 02:00
'Binamız çürüktü, belediye biliyordu'
Abone Ol google-news

Elazığ’da kent merkezinde 4 bina çöktü. Kovancılar’da 2010 yılında, 51 kişinin öldüğü depreme rağmen eski yapıların yenilenmemesi önceki gün yaşanan depremde yeni ölümlere kapı araladı. Bunlardan biri Sürsürü Mahallesi Halaylı Sokak’ta bulunan Dilek Sitesi’ndeki 9 numaralı binaydı. 28 daireden oluşan binadan 8 kişinin cansız bedeni çıkarıldı, enkaz altındaki 9 kişiyi kurtarma çalışmaları da dün akşama kadar sürdü.

‘BİR SERT VURUŞ... VE BİNA ÇÖKTÜ’

Yıkılan binanın 4. katında evi olan Hakan Tahşi, görevlileri yönlendirerek kurtarma çalışmalarına yardım etmeye çalışıyordu. Tahşi, deprem anını Cumhuriyet’e şöyle anlattı:

“Ailem dışardaydı. Ben sokaktaydım ve eve gidiyordum. Sarsıntı oldu. Önce baya sallandı. İki saniye yavaşladı. Sert bir vuruş oldu. Ses geldi. Baktım bina çöktü, toz duman oldu ortalık. 15 dakika tozun dağılmasını bekledik. Binadaki yaralıları kurtarmaya başladık. Önce ambulans geldi. Olay yeni olduğu için insanların sesleri vardı. Bir çocuğun sesi geliyordu; onu çıkardık ancak ailesini kurtaramadık. Öldüler. 5 kişiyi canlı, 3 kişiyi de ölü çıkardık. Şu anda 9 kişi var enkaz altıda. Sevim Teyze içeride. 80 yaşlarında Türkan Teyze... En sağda da Tansel abla ve oğlu Ömer var. Onların karşısında da 14 yaşındaki bir kız çocuğu...” 

‘BİNAMIZ ÇÜRÜKTÜ’

Binanın geçmişini sorduğumuzda ise Hakan Tahşi, şu yanıtı verdi: “Binamız 1987’de yapıldı; 1992’de teslim edildi. Zaten binamız çürüktü. En ufak sarsıntılardan etkileniyorduk. 2010’daki depremden sonra belediyeye 4 sene önce gittik. Bize ‘Kendi imkânlarınızla güçlendirme yapın’ dediler. Bir ara kentsel dönüşüm dedikodusu çıktı. Müteahhitler geldi. Ancak onlar 8 kat imar izni istedi. Ancak belediye buna izin vermeyince müteahhitler projeye yanaşmadı. Depreme dayanaksız olduğunu belediye biliyordu. Kolona elimizi vurduğumuz zaman, beton elimize geliyordu.”

YAPILAR 2 BİN YIL ÖNCESİNDEN KALMA

Mimarlar Odası Elazığ Şube Başkanı Kazım Sanaç da gazetemize yaptığı açıklamada, “Depremi bu kadarı ile atlatmış olduğumuz için şükrediyoruz” dedi. Sanaç, bunun nedenini de “Daha büyük yıkımlar olabilirdi. Çünkü kent merkezi 2 bin yıl öncesi yapılan eski yapı stokları” sözleriyle anlattı. CHP’li Veli Ağbaba da Malatya’daki bazı köylerde yıkımlar bulunduğunu, çok sayıda hayvanın telef olduğunu anlattı.

ENKAZDAN TELEFON

Kurtarılanlardan Gülsüm İnce’nin yakınlarını cep telefonuyla araması üzerine yeri tespit edildi. İnce, 13 saat sonra enkazdan elinde cep telefonuyla çıkarıldı.

23 SAAT SONRA ÇIKARILDI

Elazığ’ın Mustafa Paşa Mahallesi’nde arama kurtarma ekipleri 23 saatin sonunda bir kadın ve çocuğa ulaştı. Uzun uğraşlar sonucu 5 yaşındaki çocuk enkaz altından sağ çıkarıldı.

MİRAÇ DAYANAMADI

Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Gezin Mahallesi’nde de çöken 6 katlı binanın enkazının altında kalan 6 aylık hamile Pınar Dişli ve oğlu 12 yaşındaki Miraç, 8 dakika arayla yaralı olarak kurtarıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Miraç Dişli, kurtarılamadı. 

AZİZE 17 SAAT SONRA KURTULDU


Elazığ’daki göçük altında kalan Azize isimli bir kadın, arama kurtarma ekibi ile telefon bağlantısı üzerinden iletişim kurdu. Arama kurtarma ekibi Azize isimli kadına, “Sen bir annesin. Aşağıdaki herkesin şu anda annesi sensin. Bizim tek iletişim kurduğumuz kişi sensin. Tüm güç sende. Sen daha güçlü olacaksın. Ağlamıyorsun sakin olup hepsine destek oluyorsun. Konuşabilen herkese seslen. Hepsini konuştur. Hiç kimse uyumasın” dedi. Azize enkaz altından 17 saat sonra kurtarıldı. 

8 KİŞİ BU BİNADA ÖLDÜ

Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde Sürsürü Mahallesi’nde bulunan Dilek Apartmanı’nın çökmeden önceki fotoğrafları ortaya çıktı.


Dilek Apartmanı’nın enkazında arama yapan ekipler 8 kişinin cansız bedenine ulaştı, 20 kişiyi ise sağ kurtardı. Ekipler, enkaz altında oldukları belirlenen 9 kişiye ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. 4 katlı 2 bloktan oluşan Dilek Apartmanı’nın çökmeden önceki fotoğraflarında oldukça yıpranmış bir yapı olduğu görülüyor.

YERLE BİR


Elazığ’da 6.8 büyüklüğündeki depremde Gezin Mahallesi’nde bulunan 6 katlı 2 bloklu Mavi Göl Apartmanı çöktü. Çöken apartmanın bir süre önce çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı. Binada oturan 5 kişi enkaz altında kaldı. A ve B bloktan oluşan ve çok sayıda dairenin bulunduğu binanın altında ise işyerlerinin olduğu görülüyor. Binanın çevresindeki yapıların ise sağlam kalması dikkat çekti.

ÖLÜ SAYISI 29’A ÇIKTI

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde önceki gün akşam 20.55’te meydana gelen ve bölge illerinde de hissedilen depremde Elazığ ve Malatya’da 29 kişi yaşamını yitirdi. 1466 kişinin yaralandığı depremde enkazlardan ise 45 kişi sağ olarak çıkarıldı. 

Depremden sonra bölgeye 3 bin 420 arama kurtarma personeli ve 482 araç sevk edildiği belirtilerek, yaralı sayısının 1466’ya çıktığı ifade edildi.

Elazığ kent merkezindeki Mustafa Paşa Mahallesi ile Sürsürü Mahallesi’nde çöken binaların enkazından çok sayıda kişi sağ olarak çıkartıldı. 


Kentin bazı noktalarında sabahın erken saatlerinde Kızılay tarafından çadırlar kurulmaya başlandı. Yıkılan binaların çevresindeki yurttaşlara yardım yapılırken, kent genelinde yardımların yapılmadığı öğrenildi. Depremle birlikte dışarı çıkan yurttaşların büyük çoğunluğu kendi imkânlarıyla çevre il ve ilçelere gitti. Kentten ayrılmalar sabah saatlerinde de sürdü. Çoğu işyerinin kapalı olduğu kentte, geceyi park ve sokaklarda geçiren yurttaşlar, evlerine dönmekte tedirginlik yaşıyor.

OY BEN ÖLEYDİM

Ayken Apartmanı’ndaki arama kurtarma çalışmalarında biri 2 aylık Miraç bebek olmak üzere 7 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Babası, kızının ölüm haberi üzerine “Oy ben öleydim” diye ağıt yaktı. 

462 ARTÇI DEPREM

6,8’lik depremin ardından 14’ü 4’ten büyük toplam 462 artçı deprem meydana geldi. Elazığ’ın Sivrice ilçesinde dün akşam saat 19.30’da 5.1 büyüklüğünde, saat 19.44’te 4.5 büyüklüğünde, 19.46’da 4.4 büyüklüğünde artçı depremler yaşandı.

MANİSA DA SALLANDI

Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, Manisa Akhisar’da dün akşam saat 20.49’da yerin 13.3 km. derinliğinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler