AKP'de 5 Ocak sancısı

Erdoğan’ın ilk kez Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceği 5 Ocak’taki toplantıyla ilgili krizde sorumlu aranıyor.

Yayınlanma: 29.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na ilk kez başkanlık edeceği günler öncesinden açıklanan 5 Ocak toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Böyle bir toplantı yok” açıklamasıyla krize dönüşünce, faturayı kesecek sorumlu arayışı başladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la birlikte Başbakanlık çevresi, “Erdoğan ile Davutoğlu’nun arasına kimse giremez” diyerek Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Binali Yıldırım’ı suçladı. Yıldırım’ın Erdoğan sonrası Başbakan olmak istediği ve Davutoğlu’nun Başbakanlığını “içine sindiremediği” anımsatmaları da gecikmedi.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini bizzat kendisi birçok kez söylemiş olmasına karşın 5 Ocak tarihini ilk açıklayan başdanışmanı Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, 5 Ocak açıklamasını günlerce önce yaptı. Ne Davutoğlu, ne AKP’liler ne de muhalefet Yıldırım’ın açıklamasına hiçbir tepki göstermedi. Çünkü tüm ülke Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini biliyordu, Binali Yıldırım bunun tarihini bildirmişti. Ancak ne olduysa Başbakan Davutoğlu, Yıldırım’ın açıklamasını günler sonra, “5 Ocak’ta böyle bir toplantı yok” diyerek yalanladı. Ardından Bülent Arınç, “İzmir milletvekili olmanın dışında bir sıfat taşımayan Binali Bey’in bu açıklaması yanlıştır” diyerek Yıldırım’ı suçladı.

 

Başbakan olmak istiyordu

Başbakanlık kulislerinde, 5 Ocak tarihini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi dışında mı açıkladığı konusu netlik kazanmayan Binali Yıldırım’la ilgili ilginç bir anımsatma ortaya atıldı. Buna göre Yıldırım, Erdoğan sonrası başbakan olmak istiyordu ve 5 Ocak kriziyle bunun doğrudan bir bağlantısı vardı. İktidar kulislerinde dile getirilen Yıldırım’ın başbakan olmak istediğine ve Davutoğlu’nu “içine sindiremediğine” ilişkin anımsatılan arşiv bilgisi şöyle:

 

Yıldırım yoktu

21 Ağustos 2014: 10 Ağustos’ta cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan AKP genel merkezindeki toplantıda yeni Başbakan’ın Ahmet Davutoğlu olduğunu açıkladı. AKP’lilerin tam kadro katıldığı bu toplantıda Binali Yıldırım’ın bulunmaması dikkat çekti. Toplantı Davutoğlu’nun başbakan olması kadar Yıldırım’ın katılmamasıyla da konuşuldu. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasından itibaren parti içinde başbakanın kim olması konusunda yaptığı eğilim yoklamalarında Davutoğlu ile birlikte Yıldırım’ın adının da çıktığı ancak kendisinin tercih edilmemesi nedeniyle kırgın olduğu yorumları yapıldı.

 

Başbakan olsanız ne yazar

23 Ağustos 2014: Binali Yıldırım, “partiden de istifa edecek” söylentileri arasında iki gün ortadan kaybolduktan sonra Meclis’te basın toplantısı yaptı. Yıldırım, eğilim yoklamalarında Davutoğlu ile birlikte kendisinin de isminin gündeme geldiğini özellikle anımsattı. “Binali Yıldırım aykırı çıkış mı yapacak yorumlarını izlediğini” ancak partilerinde liderlik kavgası olmayacağını vurguladı. Ancak basın toplantısına Yıldırım’ın, “Hiçbir zaman görev beklentisi içerisinde olmadım. Düşündüğüm her şey benim için siyaset demek, millete hizmet demektir. Eğer ucunda hizmet yoksa, milletin hayatını kolaylaştırmak yoksa, hızlı trenler yapmamışsanız, havayolunu halkın yolu haline getirmemişseniz, bakan olmuşsunuz neye yarar, başbakan olmuşsunuz neye yarar” sözleri damgasını vurdu. Yıldırım’ın bu sözleriyle, doğrudan Davutoğlu’nu hedef aldığı kabul edildi.

 

Mahçupyan: Biz yorum yapamayız

Başbakan Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, 5 Ocak krizi konusundaki sorumuz üzerine, “Bu konuda biz bir siyasi yorum yapamayız. Çünkü bu konu cumhurbaşkanıyla başbakan arasında konuşulacak, kararlaştırılacak bir konu. Üstelik bunlar çok yakın çalışan iki kişi. Üçüncü bir kişinin yorumuna müsait bir konu değil” dedi.

 

‘Milletvekili dışında hiçbir sıfat taşımıyor’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na 2015’ten itibaren başkanlık edeceğini ilk olarak kendisi açıklamıştı.

Erdoğan 23 Kasım’da Türkiye-Afrika Ortak Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin “Bakanlar  üzerine, “Anayasada zaten yetkiler içinde bu var. O yetkiyi kullanmamak diye bir şey olmaz. İnşallah o yetkiyi de kullanacağız. İnşallah 2015’e de öyle gireriz” demişti.

Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na ne zaman başkanlık edeceğine dair net açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’dan gelmişti.

Yıldırım, 16 Aralık’ta, Erdoğan’ın 5 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini ve bunun 2 aylık periyotlar halinde süreceğini kaydetmişti.

Yıldırım’ın açıklaması, ne Cumhurbaşkanlığı ne de Başbakanlık tarafından reddedilmemişti.

Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 26 Aralık günü katıldığı bir televizyon programında Erdoğan’ın başkanlık edeceği 5 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’na ilişkin sözleri kafa karıştırdı. Davutoğlu, “5 Ocak’ta böyle bir toplantı yok ancak Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’na başkanlığının daha önce örneklerini gördük” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’nun Yıldırım’ı yalanlayan ifadelerinden bir gün sonra, önceki akşam, hükümet sözcüsü Bülent Arınç’tan Yıldırım’ın 5 Ocak’a ilişkin açıklamasına tepki geldi.

Arınç, “Binali Bey İzmir Milletvekili olmanın dışında bir sıfat taşımıyor. Cumhurbaşkanı’nın sözcüsü de değil. Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında kalması gereken birlikte karar vermesi gereken bir konuda hiçbir sıfat taşımayan bir insanın 5 Ocak’ta Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak demesi yanlıştı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler