Topçu, Atatürk Havalimanı'nı yerin dibine batırdı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY'nin Yeşilköy'deki Genel Müdürlük binasında düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Yayınlanma: 25.02.2015 - 15:06
Abone Ol google-news



THY'nin Yeşilköy'deki Genel Müdürlük binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Topçu, 17-20 Şubat'ta İstanbul'u etkisi altına alan olumsuz hava şartlarına rağmen başarılı olduklarını söyledi.

Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarını açık tutmak için çalışan tüm personele teşekkür eden Topçu, söz konusu dönemde bin 268 seferin iptal edildiğini belirtti. Topçu, havalimanında bekleyen 90 bin kişiye ikramda bulunduklarını, 8 bin yolcuyu da otellerde misafir ettiklerini bildirdi.

Hamdi Topçu, olumsuz hava koşullarının etkili olduğu 17-20 Şubat'taki operasyonun, THY'ye maliyetini 25 milyon 961 bin 790 avro olarak hesapladıklarını kaydetti. Atatürk Havalimanı'nda, bu tarihlerdeki olumsuz hava koşulları nedeniyle bir günde sadece 28 uçağın kalktığını hatırlatan Topçu, şöyle konuştu:

"Çok düşük bir rakam. Bu, Atatürk Havalimanı pistlerinin yetersiz oluşundan ve kalkışa izin verilmemesinden kaynaklanan bir durumdu. Yoksa bizim uçaklarımız ve operasyonumuzun herhangi bir eksikliği yoktu. Havaalanındaki bütün ekiplerimiz, uçaklarımız bekliyordu. Güvenlik konusu neticesinde bu uçakların, bu şartlarda kaldırılmasının uygun olmadığı rapor edildiği için iptal ettik. Atatürk Havalimanı uçuşlara kapatılsaydı bence daha iyi olurdu."

Topçu, 31 Mart'ta Tayvan'ın başkenti Taipei'ye sefer başlatacaklarını belirterek, "İlk defa bir uzun yol destinasyonunda, çift koridorlu uçaklarla her gün sefere başlıyoruz. Şu andaki rezervasyonlarımızın gayet iyi gittiğini görüyoruz" diye konuştu.

Hamdi Topçu, THY'nin 5 Nisan'da yapılacak genel kurulu sonrasında milletvekili adayı olabileceğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine, "Siyasete girme konusunda herhangi bir adım atmadık. Siyaseti düşünmediğimi söyleyebilirim. Bunun için 5-6 Nisan'ın bu konuyla ilgili herhangi bir takvimsel değeri yok" ifadelerini kullandı.

 "En ufak bir olumsuzlukta Atatürk Havalimanı'nda ciddi rötarlar yaşanıyor"

Atatürk Havalimanı'nın Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından biri olmasına rağmen alan bakımdan küçük kaldığını anlatan Topçu, şöyle devam etti:

"Biz 10 kilometrekarelik havalimanında gerçekten çok büyük işler başarıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı, TAV ile THY'nin beraber çalışması neticesinde gerçekten güzel işler başarılıyor. Şu anda zamanında kalkış oranları da Avrupa standartlarına yakın. Ancak en ufak bir olumsuzlukta Atatürk Havalimanı'nda ciddi rötarlar yaşanıyor. Gecikmeler yaşanıyor. Havada beklemeler yaşanıyor. Bizim şu anda Atatürk Havalimanı'nın bu sıkışıklığından dolayı kaybımız yılda 200 milyon doların üzerinde."

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, İstanbul'daki yeni havalimana 6 pistin yapılacağını hatırlatarak, "Türkiye'nin dışa açılan kapısı olan İstanbul, rahat bir havalimanına kavuştuğu takdirde buradaki hareketlerimiz daha da rahat olacak. Uçuşlar daha rahat planlanacak. Şu anda ülkelerle yaptığımız sivil havacılık anlaşmasıyla mütekabiliyet esası geçerli. Siz kaç uçarsanız onlar da aynı frekansla sizin ülkenize uçmak istiyor. Ama siz onlara 'Atatürk Havalimanı'nda yer yok' diyorsunuz. Uçuş slotu yok. Bu da ciddi sıkıntılara sebebiyet veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki ikinci pist ihalesinde bazı gecikmeler yaşandığının altını çizen Topçu, bu havalimanındaki tek pistin ise ihtiyaçlara cevap veremediğini söyledi.

Hamdi Topçu, THY'ye bu yıl yaklaşık bin beş yüz kabin memurunun alınacağını belirterek, şimdiye kadar 30 bin kişinin başvurduğunu bildirdi.

THY yönetimi olarak finansal konulara dikkat ettiklerini kaydeden Topçu, "Şu anda yükümlülüklerimizde herhangi bir gecikme zammına girmiş, ötelenmiş hiçbir borcumuz yoktur. Bugün itibariyle THY, 81 yıllık tarihinde en iyi finansman yapısına sahiptir" dedi.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler