Büstlerinden de rahatsız oldular

Birlik Vakfı, Atatürk ve Turan Emeksiz'in büstlerini kaldırdı.

Yayınlanma: 06.03.2015 - 14:13
Abone Ol google-news

1982 yılından bu yana Eminönü Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan bina, kurucuları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu Birlik Vakfı’na geçtiğimiz günlerde devredilmişti. Merkezin yanında yer alan 28 Nisan 1960 yılında İstanbul Üniversitesi’nde protesto sırasında öldürülen 20 yaşındaki Turan Emeksiz ve Atatürk büstü kaldırıldı.

Eminönü ve yakınındaki semtlerde yaşayan halka hizmet veren Eminönü Halk Eğitim merkezi geçtiğimiz günlerde kapatılarak Milli Türk Talebe Birliği’nin devamı olarak nitelendirilen İstanbul merkezli Birlik Vakfı’na devredilmişti. Halk Eğitim Merkezi’nin kapısına “Milli Türk Talebe Birliği” ve “Birlik Vakfı Genel Merkezi 29 Mayıs 1985” yazılı tabelalar asıldı. Binanın yanında Tahkikat Komisyonu’nun kurulmasına dair kanunun kabul edilmesi üzerine 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde düzenlenen protesto mitingi sırasında öldürülen üniversite öğrencisi Turan Emeksiz büstü de yer alıyordu. Emeksiz büstünün arkasındaki duvarda ise Atatürk büstü vardı. Geçtiğimiz günlerde önce duvarın üzerine boydan boya muşamba kapatıldı. Dün ise 2 büstün de kaldırıldığı gözlendi. Eğitim-Sen 8 No'lu Şube Başkanı Ümit Cingöz kendilerine, “Buraya kapı yapılacak” yanıtı verildiğini söyledi. Cingöz “IŞİD gibiler. Hiçbir şeye tahammüleri yok. İnsanın içine dokunuyor” diye konuştu.

 

“Halkı uyutarak büstleri kaldırdılar”

1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile binanın halkevi olarak kullanıldığını söyleyen Fatih Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Soner Özimer de süreci adım adım takip ettiklerini söyledi. Özimer “Birlik Vakfı’nda da, Halk Eğitim Merkezi’nde de kimlerin yetiştiğini biliyoruz. Halkın ilk aydınlandığı merkezdi. Önce Birlik Vakfı’na devrettiler. Şimdi de büstleri kaldırdılar. Atatürk ve Turan Emeksiz büstleri çok değerliydi. Emeksiz Nazım Hikmet’in şiirlerine, Ahmet Kaya’nın şarkılarına konu olmuştu. Halkın geçmişine sahip çıkması açısından çok önemli. Halkı uyutarak, orayı boyuyormuş gibi kaldırdılar büstleri” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler