En korkağı Erdoğan

Erdoğan, Taksim’i keyfi biçimde yasakladı. Mısır, Irak ve Suriye’de bile 1 Mayıs coşkuyla kutlanırken İstanbul’da yer polis, gök gaz bulutu oldu.

Yayınlanma: 01.05.2015 - 22:26
Abone Ol google-news

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün işçi sınıfı için simgesel anlam taşıyan Taksim Meydanı’nda kutlanmasının yasaklanması İstanbul’a sıkıyönetim manzaraları yaşattı. Taksim’e çıkmak isteyen gruplara polis sert müdahalede bulundu. Beşiktaş’taki polis müdahalesinin yapıldığı dakikalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Saray’daki konuşmasının televizyonlarda canlı yayına başlaması dikkat çekti. Yüzlerce kişi gözaltına alınırken Polisin yurttaşlara silah çektiği Beşiktaş’ta bir otopark işletmecisinin 1 Mayıs kortejinde yürüyen bir yurttaşı bıçakladığı iddia edildi. Olaylarda 203 kişi gözaltına alındı, 18 yurttaş ve 6 polis yaralandı, 5 gazeteci darp edildi.

1 Mayıs’ta İran, Suriye Irak’ta olmak vardı

Cumhuriyet muhabirlerinin objektifinden 1 Mayıs

1 Mayıs'tan çarpıcı kareler

1 Mayıs kutlamaları için birçok siyasi parti ve sendika üyesi kalabalık grup Beşiktaş Meydanı’nda toplanmaya başladı. Beşiktaş’a gelen DİSK Başkanı Kani Beko “1 Mayıs kutlamalarını özgür bir şekilde yapmadıkça Türkiye’nin demokratik bir ülke olamayacağı iddiasındayız. Taksim özgürleşmeden, Türkiye özgürleşemez” dedi. Beşiktaş’ta toplanan gruplar Taksim Meydanı’na çıkıp karanfil bırakma izni istedi. Gruba sadece 300 kişilik bir grubun girip karanfil bırakabileceği bildirildi. Ancak bunu kabul etmeyen grup Taksim Meydanı’na hep birlikte çıkmak istediklerini söylediler. Bu pazarlık uzayınca yürüyüşe geçmek isteyen gruplara polis saat 14.00 sıralarında “dağılma uyarısı” yapmadan biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Milletvekili Sebahat Tuncel polis müdahalesi sonucu fenalık geçirirken müdahale sırasında HDP İstanbul Milletvekili adayı Salih Şahin darpedilerek gözaltına alındı. CHP ilçe örgütü içerisine polis tarafından biber gazı atıldı. İçeride bulunan partililer zor anlar yaşadı.

Gösterici bıçaklandı

Beşiktaş’ta bir otopark işletmecisinin 1 Mayıs yürüyüş kortejinde yürüyen bir yurttaşı bıçakladığı öğrenildi.

Mecidiyeköy çevresinde sabahın erken saatlerinden itibaren polis, meydana çıkan ara sokakları bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapattı. Şişli Meslek Lisesi yakınlarında yürüyen 2 kadın herhangi bir neden gösterilmeksizin gözaltına alındı.

Halk Cephesi ve bazı sol gruplarda Kurtuluş üzerinden Taksim’e çıkmak istedi. Polislerin attığı gazdan ortalık bir anda turuncu renge boyanırken, duvarla çarpan gaz kapsüllerinin patlayarak ateş çıkarması dikkat çekti. Polisin sert müdahelesi ile çevredeki evlerin içine giren, çatılarına kadar çıkan polis göstericileri gözaltına almak için apartman sakinlerine kapıları açtırdı. Sokakta mahalle sakinlerine tehditler savuran polis, “kafasını kaldıranı gebertirim” diye bağırdı.

Mezarlıkta müdahale

Mecidiyeköy girişinde toplanan bir grup ellerinde pankartlarla Mecidiyeköy Meydanı’na yürümek istedi. Polis müdahalesi sonucu grup üyelerinden bazıları Zincirlikuyu Mezarlığı’na sığındı. Grup üyeleri polisin kovalamasının ardından ara sokaklara dağıldı.

Eğitim-Sen üyesi bir grup, E-5 Mecidiyeköy sapağından, Mecidiyeköy Meydanı’na girmek istedi. Eylemcilerin meydana girmesine izin vermeyen polis ekipleri, TOMA ile grubun önünü kesti. Polisin dağılmaları yönünde uyarıda bulunduğu grup, E-5 karayolundan karşı şeride geçerek, yolu çift yönlü trafiğe kapattı. Bir süre burada burada bekleyen ve polisin uyarılarını dikkate almayan gruba biber gazıyla müdahale edildi.

2 kadına darp

Sokak başlarında bariyerler ve çevik kuvvet ekipleri beklerken, Tünel Meydanı’nda da bir TOMA, İtfaiye aracı ve çevik kuvvet araçları hazır tutuldu. Taksim’e giren iki kadın “Bijî yekê Gulanê”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı. İki kadın polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler