Levent Üzümcü TBMM gündeminde

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, SE Konsey toplantısında yaptığı konuşma nedeniyle sanatçı Levent Üzümcü'nün memuriyetten atılmak istenmesini TBMM gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 12.05.2015 - 13:52
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Levent Üzümcü hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak TBMM’ye sundu. Umut Oran, Davutoğlu’na,. “Levent Üzümcü’yü meslekten, memuriyetten atmak istemeniz, benim düzenleyicileri arasında yer aldığım ve CHP’nin ev sahipliğinde 11 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısında Gezi temalı oturumda yaptığı konuşmadan mı kaynaklanmaktadır?” diye sordu.
 
Memuriyetten atın talimatı Davutoğlu’ndan mı?
 
CHP’li Oran’ın Davutoğlu’na yönelttiği diğer sorular şöyle:
- İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı Levent Üzümcü’nün memuriyetten atılması için siz mi talimat verdiniz?
Dolaylı sansür değil mi?

- Kamu kurumlarında çalışan sanatçıların kişisel görüşlerini hiçbir şekilde açıklamama, basına konuşmama yasağı konulması anayasaya, AİHS’ye, kişisel temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı değil midir? Sanatçılara konuşma yasağı koyarak sanata dolaylı sansür uygulamanızın gerekçesi nedir?

Dosyaya neden İBB Disiplin Kurulu bakıyor?

- Şehir Tiyatroları’nda 1995’ten bu yana başarılı bir sanat yaşamı sürdüren tek bir disiplin cezası dahi bulunmayan Levent Üzümcü’nün uyarı/kınama gibi nispeten düşük bir disiplin cezası yerine doğrudan kurumdan, hatta memuriyetten çıkarılmak istenmesinin gerekçeleri nelerdir, kademeli, orantılı bir ceza sistemi kullanılmadan neden doğrudan en ağır idari cezaya başvuruluyor?

- Levent Üzümcü’nün dosyasına neden Şehir Tiyatroları Disiplin Kurulu yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu el koymuştur, bu olağandışı uygulamanın amacı nedir?
Politik görüş ayrımı suç değil mi?

- Sanatçıları, memurları “politik görüşlerine” göre ayrıma tabi tutmak suç değil midir?

Polisin Gezi müdahalesini eleştirmek suç mu?

- Gezi’de polisin aşırı sert, orantısız müdahalesi nedeniyle 8 kişinin yaşamını yitirmesi, 11 kişinin gözünü kaybetmesi, 8 binden fazla yurttaşın yaralanmasını eleştirmek suç mudur?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon