YSK'den toplu açılış yasağı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın topu açılış törenleri ile ilgili başvurusu üzerine, seçim yasaklarının başlamasının ardından son 10 gün boyunca kamu kaynaklarıyla toplu açılış ve benzeri törenler yapılamayacağına karar verdi.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 12:14
Abone Ol google-news

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurul, kararında Cumhurbaşkanı'nın adı anılmasa da toplu açılış törenleri için kritik bir önem taşıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Kurul Cumhurbaşkanı'nın bu tip toplantılar yapamayacağını tescil etti. Utangaç, daha önemli ürkek bir şekilde bunu yapsa da karar önemli” dedi.

Erdoğan'ın “toplu açılış törenleri” adı altında seçim yasaklarını açıkça ihlal ettiğini belirten Tezcan, başvuru ve karar sürecini şöyle anlattı:

“Son 10 gün propaganda dönemidir. Bu çerçevede hiçbir resmi açılış ve tören yapılamaz. Bunun istisnası Cumhurbaşkanı'nı karşılama ve uğurlama törenleridir. Ancak bugün Cumhurbaşkanı'na meydanlarda platform kuruluyor ve kendisi de siyasi propaganda yapıyor. Bugüne kadarki tutum ve davranışları zaten hem anayasanın hem de seçim yasasının ihlaliydi. Ancak son 10 gün nedeniyle ağırlaşan seçim yasaklarına rağmen Erdoğan bu tavrını sürdürüyor. Biz de YSK'ye başvurduk ve toplu açılış programlarını ve törenleri anımsattık. Cumhurbaşkanının bu tür toplantılar yapamayacağının tespit edilmesini istedik.”

 

YSK kararı verdi, Erdoğan demedi

YSK'nin başvurularını önceki günkü toplantısında ele aldığını belirten Tezcan, Kurul'un, son 10 günlük süre içerisinde kamu kaynakları kullanılarak herhangi bir şekilde açılış ve benzeri törenler yapılamayacağı kararını verdiğini söyledi. Buna karşın kararda “Cumhurbaşkanı” ifadesinin kullanılmadığına dikkat çeken Tezcan, şunları kaydetti:

“YSK bu kararıyla bile cumhurbaşkanının aslında anayasa ve seçim yasasını ihlal ettiğini görüyor. Ayrıca bunların seçim yasasına aykırı olduğunu ve yasaklaması gerektiğini de görüyor. Ama açıkça Cumhurbaşkanına değinmekten kaçınıyor, utanıyor, korkuyor. Ancak, yaptığımız başvuru üzerine 'kamu kaynakları kullanılarak bu tür açılışlar yapılamaz' demesi önem taşıyor. Biraz utangaç, hatta ürkek bir tavırla da olsa bu kararı veriyor. Biz YSK'den bağımsız bir yargı organı olarak kararlar almasını istiyoruz. Bu kararla yarım bir adım attılar ancak yine de Erdoğan'ın toplu açılışlarda devlet olanaklarını kullandığını tescil ettiler.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler