Silahlar gerçek gerisi yalan

Cumhuriyet’in ortaya çıkardığı MİT TIR ’larındaki silah görüntüleri iktidarın ezberini bozdu.

Yayınlanma: 31.05.2015 - 22:30
Abone Ol google-news

Cumhuriyet’in gündemi değiştiren ‘İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar’ manşetinin ardından iktidar ve yargı ayağından gelen açıklamalar yaşanan ‘büyük çelişkiyi’ ortaya koydu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gazetemizin yayımladığı görüntülere ilişkin ‘MİT TIR’ları soruşturma dosyasında görüntüler yok. O görüntüler kurgu ve sahte’ açıklaması gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a açılan ‘casusluk’ soruşturmasını ilk günden tartışmalı hale getirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘savcılık dosyasında olmadığı söylenen görüntülerle’ ilgili gazetemizi ‘casusluk ve ajanlıkla’ suçlaması ise Dündar hakkında yürütülen soruşturma üzerindeki siyasi baskıyı gözler önüne serdi. Savcılık ‘sahte ve kurgu’ olduğunu ileri sürdüğü görüntülerle ilgili gazetemiz hakkında ‘casusluk’ soruşturması başlatırken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu miting meydanlarında gazetemizi hedef gösteren açıklamalarıyla yargı üzerinde açık bir baskı oluşturuyor.

Kurgu vurgusu

19 Ocak 2014’te ihbar üzerine durdurulan MİT TIR’larında silah taşındığını ortaya koyan görüntülerin gazetemizde yayımlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaptı. Cumhuriyet’in 29 Mayıs 2015 tarihli manşetinin ardından yapılan savcılık açıklamalası özetle şöyleydi:

“Cumhuriyet Başsavcılığımızın soruşturma dosyası kapsamında ya da Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararıyla başsavcılığımıza gönderdiği dosya kapsamında bu görüntülere ilişkin hiçbir bilgi ve belge yoktur. Buna rağmen şüphelilerce MİT mensuplarının telefonları sahte isimle dinlenilmekte, öğrenilen yardım faaliyetinin planlanan kurgu çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin terör örgütlerine yardım ettiği algısı oluşturmak amacıyla tertibat alınmakta, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kurularak gerçeğe aykırı biçimde oluşturulan kurgu doğrultusunda arama kararına yazılan ‘sahte’ ibareyle (illegal bir örgütün ismi kullanılarak) yardım tırları durdurulmakta ve aranmaya çalışılmaktadır.”

‘Görüntü yok’ iddiası

Savcılığın açıklamasında dosyada Cumhuriyet’in yayımladığı görüntülerin olmadığı belirtilerek şöyle denildi: “Cumhuriyet Başsavcılığımızın soruşturma dosyası kapsamında ya da Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararıyla başsavcılığımıza gönderdiği dosya kapsamında bu görüntülere ilişkin hiçbir bilgi ve belge yoktur. Bütün bu sebeplerle Türk Ceza Kanunu’nun 327, 328 ve 330. maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6 ve 7. maddeleri uyarınca, ‘devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma’ suçlarından, söz konusu yayınları yapanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır.”

Görüntü sahteyse...

Gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay savcılık soruşturmasındaki çelişkileri ve yanıtlanması gereken soruları şöyle sıraladı:

“Cumhuriyet’in yayınladığı fotoğraf ve görüntüler için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bu görüntülerin doğru ve sahih olmadığını beyan ediyorlar. Tamam, bunu anlıyoruz da, o zaman gerçek olmayan (sahte), uydurulmuş bir bilgi ya da görüntü için, devletin güvenliğine ilişkin bilgi ve belgenin temin edilmesi ve yayınlanması suçlamasını nasıl yapıyorsunuz? Ya o görüntüler sahtedir, ki bu durumda devlet sırrı da olmaz, sırrın temini ve ifşası da olmaz, olsa olsa yalan haber ve görüntü yayımlama söz konusu olabilir. Yok eğer yayınlanan görüntüler nedeniyle, devlet sırrının temini, sırrın casusluk maksadıyla ifşası suçlaması yapıyorsanız, bu durumda görüntülerin gerçek ve devlet sırrı olduğunu kabul ediyorsunuz demektir?”

KİMSEYİ İLGİLENDİRMEZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT TIR’larındaki silah görüntülerine ilişkin olarak, ‘Evet, Suriye’de ciddi catışmalar oluyordu ve Türkmenlere yardım ettik. TIR’ların içinde ne olduğu kimseyi ilgilendirmez” dedi. Habertürk televizyonunda soruları yanıtlarken “Dünyanın herhangi bir yerinde devletin bir kurumu devletin bir başka kurumunun verilen talimat gereği yaptığı bir faaliyeti bir suçmuş gibi yansıtabilir mi?” diyen Davutoğlu şöyle konuştu: “Yani Amerika’da istihbarat örgütü bir faaliyet yapıyor ama Pentagon o faaliyete baskın yapıyor. Siyasi otorite bir talimat vermişse, siyasi otoriteye bağlı bir kurum, siyasi otoriteden izin almadan o talimata müdahale etmesi açık bir suçtur. “Türkmenleri ezdirmeyeceksiniz ve yardım edeceksiniz” demişiz, istihbarat birimlerimiz bu talimatla harekete geçmişler. Kimin haddine gelip de eğer bir yanlış uygulama olduğunu düşünüyorlar gelip bize soracaklar. Başka bir şey yaparlarsa bu casusluktur ya da isyandır. TIR’ların içinde ne olduğu kimseyi ilgilendirmez.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler