Elisa’nın Gezi zaferi

Gezi Direnişi’nde sığındığı SDP binasında gözaltına alınan ve sınır dışı edilen Fransız öğrenci Elisa Marianne Couvert’e İçişleri Bakanlığı 10 bin TL ödeyecek.

Yayınlanma: 16.06.2015 - 04:36
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi sırasında polisin biber gazından kaçarak sığındığı Taksim’deki Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) binasında gözaltında alınan ve 9 gün boyunca tutulduğu Geri Gönderme Merkezi’nden sınırdışı edilen Fransız öğrenci Elisa Marianne Couvert, İçişleri Bakanlığı’nı tazminat ödemeye mahkûm ettirdi. Bakanlık, Couvert’e haksız ve keyfi bir şekilde tutulduğu 9 gün nedeniyle 10 bin TL ödeyecek.

İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) staj yapmak için İstanbul’a gelen Couvert, 11 Haziran 2013’te polisin yoğun gazlı saldırısından kaçarken, gözaltına alınmış ve sınırdışı edilmişti. Avukatı Gülizar Tuncer, Elisa’nın ardından açtığı tüm davaları kazandı. Elisa hakkındaki merkezde tutulma ve sınırdışı kararı iptal edildi. Elisa’nın emniyette tutulduğu 4 gün nedeniyle, Maliye Bakanlığı, 500 TL tazminat ödemeye mahkûm edildi. Elisa hakkındaki soruşturma da takipsizlikle sonuçlandı.

Avukat Tuncer’in, Elisa’nın Kumkapı’daki Geri Gönderme Merkezi’nde tutulması nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 25 bin TL’lik tazminat davası İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Bakanlık adına savunma yapan Hukuk Müşavir Yardımcısı Adnan Türkdamar, yasadışı konumda yakalana ve suça karışan yabancıların ülke dışına çıkarıldığını ifade etti. Yapılan işlemlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine uygun olduğunu, Geri Gönderme Merkezi’nin asgari fiziki koşulları sağladığını, insan hakları standartlarına uygun olduğunu, yabancılara insani yaşam koşullarının sağlandığını savundu.

Heyetten özgürlük vurgusu

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, idarenin, hizmetin hiç veya iyi işlememesi ya da hizmet sırasında gerekli tedbirlerin yerinde ve zamanında alınmaması nedeniyle ortaya çıkan zararı gidermekle yükümlü olduğunu vurguladı.

Couvert hakkında, sınır dışı kararının iptal edildiğinin, örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yürütlen soruşturmanın da takipsizlikle sonuçlandığının altını çizdi. Couvert hakkında tesis edilen idari işlemlerin hukuka aykırı olduğunun yargı kararıyla ortaya konduğuna dikkat çeken heyet, Couvert’in, 15-24 Haziran 2013 tarihleri arasında haksız olarak Geri Gönderme Merkezi’nde tutulduğunun anlaşıldığını belirtti. Couvert’in, hukuka uygun olmayan sebeplerle özgürlüğünden yoksun kalması nedeniyle duyduğu elem ve üzüntünün kısmen de olsa giderilmesi için takdiren 10 bin TL manevi tazminatın, Bakanlık’tan alınarak Couvert’e ödenmesi hakkında hüküm verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler