Mesleğe adanmış bir ömür

Menderes Yassıada’ya götürülürken 13 yıllık gazeteciydi, “Johnson Mektubu”nu o yayımladı. Kıbrıs harekâtından ilk fotoğrafları o gönderdi. 12 Eylül’ü, 28 Şubat’ı gördü. Gazetemizin simge ismi Cüneyt Arcayürek’i 87 yaşında kaybettik

Yayınlanma: 24.06.2015 - 05:55
Abone Ol google-news

Duayen gazeteci, gazetemizin yazarı ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Cüneyt Arcayürek, dün yaşamını yitirdi. Arcayürek yarın Maltepe Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Gölbaşı’nda toprağa verilecek. Arcayürek’in 55 yıllık eşi Esin Arcayürek “Şatafatı, töreni sevmezdi, sade bir uğurlama istedi” dedi.

13 Mayıs’tan bu yana Medicana International Ankara Hastanesi’nde tedavi gören Arcayürek dün 14.30’da yaşamını yitirdi. Hastane Başhekimi Dr. Gülay Kılıç, “Cüneyt Arcayürek, sağlık sorunlarının ağırlaşması ve buna bağlı gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle aramızdan ayrılmıştır” açıklamasını yaptı. Arcayürek’in cenazesi, yarın Maltepe Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Yazarımızın vasiyeti nedeniyle, başka bir tören düzenlenmeyecek.

Hasan Cemal yazdı: Cüneyt Baba...

Altan Öymen yazdı: 60 yıllık dostluk

Ali Baransel yazdı: Gazeteci doğanlardan

Hıncal Uluç yazdı: Son gazeteci

Tören sevmezdi

Arcayürek’in eşi Esin Arcayürek hastanede taziyeleri kabul etti. Esin Arcayürek, eşinin yoğun bakımda bile yazısını yazmaya çalıştığını ve hep mesleğini severek yaptığını belirterek ve şöyle dedi: “55 yıllık evliyiz. Birbirimize çok düşkün, çok seven bir çift olduk. Hastaneye yatarken gazetede ya da Gazeteciler Cemiyeti’nde tören istemediğini, sade törenle gömülmek istediğini söylemişti. Şatafatı, töreni sevmezdi. O nedenle camiden kabristana uğurlayacağız.”

Arcayürek’in vefatının ardından dostları hastaneyi ziyaret ederek, eşi Esin Arcayürek’e ve Cumhuriyet ailesine başsağlığı dileğinde bulundular. Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ilk ziyaretçiler arasında yer aldı. CHP milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Ali Baransel, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve Başkanvekili Savaş Kıratlı hastaneye, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise Arcayürek’in evine taziye ziyaretinde bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından başsağlığı mesajı yayımladı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski Başbakan Tansu Çiller, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, işadamı Can Kıraç, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, ve Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir ve gazeteci Necati Zincirkıran da taziye dileklerini iletti.

Tıptan vazgeçti

Arcayürek 1928 doğumlu. Ankara Tıp Fakültesi’ne girmiş, ikinci sınıfta gazeteciliğe geçiş yapmış. Mesleğe 1947’de CHP’nin yayın organı Ulus gazetesinde başlamış. O gün, bugündür hep “gazeteci”. Ankara Akşam Haberleri, Kudret, Vatan, tekrar Ulus, Anka Haber Ajansı, Akis, Hürriyet, Tercüman, Milliyet, Güneş ve Bugün gazetelerinde çalıştı. 1955’te Akis dergisinin yazıişleri müdürü olarak “hükümetin nüfuzunu kıracak neşriyat yapması ve bu suçu işlemekte devam etmesi ihtimalinin bulunması” gerekçesiyle 6 aya mahkum oldu, hapse girdi.

Dini imanı haber

İlhan Selçuk, 19 Temmuz 1984 tarihinde “Pencere”de “Cüneyt Arcayürek açıklıyor” başlıklı yazının başında şöyle diyordu: “Gazeteciliğin en yaman, en kahredici, en heyecanlı dalı muhabirliktir. Kimi insan anasından muhabir doğar; sonra tüm yaşamında haberle kalkar, haberle yatar, haberle uyanıp, haberle uyur. Gecenin en karanlık saatinde bile bilinçaltında haber yatar, rüyasında haberle boğuşur, sonra ter içinde uyanıp telefona sarılır; hem kendisiyle didişir, hem meslektaşlarıyla yarışır; atlatır, atlar, atlayacağım diye çırpınır; önsezileri, içgüdüleri, duyarlı duyuları 24 saat habere dönüktür, avını uzaktan sezen bir yabanıl hayvana dönüşür, benliği radarlaşır; habere doğru, sessiz, sinsi, kararlı, çevik, güçlü adımlarla yaklaşmaya başlar, kimseye sezdirmeden işini görecek, ertesi sabah manşetten patlatacaktır. Gerçek muhabirin dini, imanı, varı, yoğu, eğlencesi, acısı, tatlısı haberdir. Bu tür muhabirin bizdeki örneklerinden biri Cüneyt Arcayürek’tir.”

 1985’ten beri Cumhuriyet


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler