İstanbul'da Çin lokantasına saldırdılar! Uygur Türkü aşçıyı dövdüler

İstanbul Tophane'deki Boğazkesen Caddesi’nde 6 ay önce açılan Happy China isimli Çin lokantası, öğlen saatlerinde Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskılarını bahane eden bir grup tarafından saldırıya uğradı.

Yayınlanma: 01.07.2015 - 16:13
Abone Ol google-news

İstanbul'da Çin lokantasına saldırdılar! Uygur Türkü aşçıyı dövdüler - VİDEO

Lokantanın işletmecisi eski turist rehberi Cihan Yavuz ve Uygur Türkü aşçıya, "Burada Çin lokantası istemiyoruz. Defolup gidin, diye bağıran 5-6 kişilik grup, işyerinin camlarını kırdıktan sonra yaya olarak uzaklaştı. Çevre sakinlerinin ihbarı ile polis, olay yerine geldi. İşletmeci Cihan Yavuz, şikayetçi olmayacaklarını söyleyince, polis olay yerinden ayrıldı.

 BURASI BİZİM İÇİN EKMEK KAPISI

Cihan Yavuz, "Burası bir lokanta. Aşçımız Uygur Türkü. Bizler Türküz. Doğu Türkistan’da olan olaylara biz de karşıyız. Uygur Türklerine yapılan zulme biz de tepkiliyiz ama çoğunun da asparagas olduğunu öğrendik. Biz burada sadece ekmek parası için uğraşıyoruz. Burası bizim için ekmek kapısı. Demek ki olmayacakmış. Buraya kadarmış. Bundan sonra yapacak bir şey yok" dedi.


 DÜKKANI KAPATACAĞIZ

25 yıl turist rehberliği yaparak biriktirdiği parayla Çin lokantası açan Cihan Yavuz, şöyle konuştu:

"Artık dükkanı kapatıp gideceğim. Genelde müşterilerimiz Endonezyalı Müslüman gruplar. Uzak Doğulu gruplarla çalışıyoruz. Bize Çinli müşteri çok az gelir. İçki satışı yapmıyoruz. Müslüman gruplara çalıştığımız halde, başımıza böyle bir olay geldi. Kırılmaz camlarımızı kırdılar. Biz de kepengi kapatıp bekledik. Polis geldi. Şikayetçi olmadım. Olsam ne olacak ki? Ben şikayetçi olmayacağımı, söyledim. Yapılacak bir şey yok. Daha önce uyarı almadık. Zaten lokantayı açalı 6 ay oldu. Zar zor geçinmeye çalışıyorduk. Şimdi o da bitti. Artık kapatıp gideceğiz. Yeni bir gelecek bakacağız. Başka şansım yok. Ufak bir birikimim vardı. Onu da buraya harcadım. Ayrıca dükkanın borçları da var. Artık her şey bitti. Ne diyeyim. Bizim ki sadece ekmek kapısıydı. Sadece yemek verip, yemek satıyorduk. Amacımız burayı kendimize ekmek kapısı yapmaktı. Bu tip politik olaylara kurban gitmek çok gücüme gitti. Onlara teşekkür ediyorum."

TOPHANE’DE SANAT GALERİLERİ DE SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Tophane’de sokakta içki içildiği gerekçesi ile 2010 ve 2014 yıllarında mahalle sakinleri sanat galerilerini taş ve sopalarla basmış, yaralananlar olmuştu.

 

Beyoğlu'nda, Çin’in Doğu Türkistan’daki Müslümanlara baskı ve zulüm yaptığı gerekçesiyle bir grubun, işletiği  "Happy China" adlı Çin lokantasına saldırması nedeniyle işyerini kapatacağını söyleyen Cihan Yavuz, işine devam kararı aldı. Yavuz, bu kararı almasında çevredeki esnaf arkadaşlarının desteklerinin etkili olduğunu söyledi.
Saldırıdan sonra Türkiye’nin birçok yerinden geçmiş olsun ve destek telefonları aldığını ifade eden işletmeci Cihan Yavuz “Birçok kişi emekli maaşlarını telif etti ama kabul etmedim. Lokantaya yapılan saldırıdan sonra olayın sıcaklığı ile dükkanı kapatacağımı söyledim. Ama buranın halkı benim kararımı değiştirdi. Beni seviyorlar, ben de onları seviyorum. Kararımı değiştirdiler. Kırılan camlarımı taktırdılar. Tamirata yardımcı oldular. Ben de yeniden 'devam etme' kararı aldım. Ama işlerim bayağı bir düştü. Belki Ramazan nedeniyle böyledir. Ne kadar daha devam edecek bilmiyorum ama dayanabildiğimiz kadar bu şekilde dayanacağız” dedi.
 
KÖTÜ BİR İŞ YAPMIYORUM
Esnaf arkadaşlarına çok teşekkür ettiğini söyleyen Yavuz “Esnaf arkadaşlar birlik oldular. Camımı değiştirdiler, gitmememi söylediler. Ben de devam etme kararı aldım. Ben burada kötü bir iş yapmıyorum. Ben Türküm. Uygur Türkü çalıştırıyorum. Sadece Çin yemeği yapıyorum, alkol dahi satmıyorum. Helal yemek verdiğimiz için burasını tercih edenler Endonezya, Malezya, Singapur Müslümanları tercih ediyor” diye konuştu.
 
ZARARIM İŞSİZLİĞİM
Yavuz, şöyle konuştu; “Benim buradaki zararım işsizliğim. Zaten camımı esnafa arkadaşlar taktırdı. Ama 3-5 bin lira bir zararım olmuştur. Rehber olduğum için Çin’e defalarca gittim geldim. Çin’de her köşede Uygur Türklerinin kebap sattığını gördüm. Şimdiye kadar kimsenin onlara baskı yaptığını görmedim. Orada yaşayan arkadaşlarım var. Devamlı bana resimler gönderiyorlar. İftar yaptıklarını, namazlarını kıldıklarını gösteren resimler gönderiyorlar. Gerçekten bir baskı varsa buna ben de karşıyım. Ne yapacaksak yapalım ama bunun gerçek olduğundan bir emin olalım. Ondan sonra tepkimizi verelim. Ama tepki cam kırmak olmamalı. Çin Konsolosluğu'nun önünde yapılan barışçıl gösteriler güzel bir olay. Tepkimizi bu şekilde verelim. Hep birlikte tepki verilecekse Çin saati kullanmayalım. Ben de Çin lokantamı kapatayım. Ama benim gördüğüm kadarıyla bu kadar büyük olaylar yok."
 
ÇİN İLE ORTAKLIĞIMIZI ZEDELEMEK İSTEYENLER VAR
Cihan Yavuz “Bu işlerin hep Ramazan ayında patlaması neden biliyor musunuz? Çin ile Türkiye arasındaki vize olayı bitti. Bundan sonra Çinliler çok daha rahat bir şekilde Türkiye’ye gelebiliyor. Kaç milyon turist yurtdışına gidiyor. Bu pastadan biz de pay alacağız. Bunu istemeyenler var. Bunun için Çin ile ortaklığımızı zedelemek isteyenler var” şeklinde konuştu.
 
GİTTİĞİ YERE KADAR DEVAM EDECEĞİM
Yavuz, şöyle devam etti:
“Dayanabildiğim yere kadar işime devam edeceğim. Halkımızın çok desteği var. Hepsinden Allah razı olsun. Aradıkları için çok mutlu oldum. Biraz hareketin olmasını ve işin olmasını istiyorum. Yaşanan olaydan sonra rezervasyon iptallerimiz oldu ama acenta yetkilileri bunun program değişikliğinden kaynaklandığını belirttiler. 'Bu olaylar tekrar olur mu?' diye halk ta gelmek istemiyor. 'Grupları gönderirler mi?' bekleyip göreceğiz. Uygur Türkü aşçımız ‘Ben bu olaylardan sonra daha fazla burada durmak istemiyorum’ dedi. Ben de olayın sıcağı ile lokantayı kapatacağımı söyleyince gitti. Lokantayı kapatırsam yine turist rehberliği yapacağım”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler