'Devlet eliyle caretta katliamı yaşanacak'

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Davultepe 100'üncü Yıl Tabiat Parkı'ndaki statü değişikliğine tepki göstererek, deniz kaplumbağalarının devlet eliyle yok edileceğini iddia etti.

Yayınlanma: 12.08.2015 - 12:04
Abone Ol google-news


Milletvekili Çamak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı statüsünden çıkarılarak 'A Tipi Mesire Yeri'ne değiştirilmesi yönünde çalışmalar yapılan bölgeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Parkın mevcut statüsü ile kalmasını isteyen Çamak, mesire yeri statüsüne geçilirse, plajda otel yapılacağını savundu. Bölgenin caretta caretta kaplumbağalaranın yuvalama alanı olduğunu hatırlatan Çamak, şunları kaydetti:

"Yüzlerce ağaç sökülecek. Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalındaki en küçük değişiklik bu canlıların sonu olacak. Devlet eliyle caretta katliamı yaşanacak. Soli Pompeiopolis antik kenti gibi turistik değerleri barındıran ilçenin sahilinde yer alan Davultepe kumsalı ise Caretta caretta ve Chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olarak biliniyor. 2011 yılında 'Tabiat Parkı' olarak ilan edilen, 100'üncü Yıl mevkiinde 226 dönümlük alan, milli parklardan alınarak statüsü değiştirilip vasıfsız orman arazisi ve mesire yeri haline getirildi. Birinci derecede sit alanı yapılaşmaya açılacak. Yüzlerce ağaca kıyılarak otel yapılacak olması bölgede yaşayan yurttaşların tepkilerine neden oldu."

Ağaçlık alanın bazı müteahhitlere seçim yatırımı olarak hediye edildiği, bir kısmının da satıldığı iddiaları olduğuna vurgu yapan Çamak, şöyle devam etti: "Mersin'in milli ve milletlerarası düzeyde öneme sahip müstesna köşesinin korunarak sürdürebilirliğinin sağlanması ve gelecek kuşaklara milli bir miras bırakılması gerekir. Ama gelinen noktada alanın kimi müteahhitlere seçim yatırımı olarak hediye edildiği, bir kısmının da satıldığı iddiaları var. Akciğer kaynağı olan bölgedeki ağaçlık alanların yok olması bölgedeki ekolojinin zarar görmesine neden olacaktır. Buradaki yapılaşma büyük hata olur. Yüzlerce ağaç sökülecek. Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalındaki en küçük değişiklik bu canlıların sonu olacak. Devlet eliyle Caretta katliamı yaşanacak. Çocuklarımız ve kaplumbağalarımız için Davultepe'ye hep birlikte sahip çıkacağız."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler