Muhtarlara 12 Eylülvari çağrı: Kim hangi evde bildirin

Muhtarları kabul ederek “saha”ya inen Erdoğan, Başbakan Davutoğlu’nu savundu, gazetecilere çattı: ‘İntihar mı etsin?’

Yayınlanma: 12.08.2015 - 20:23
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhtarları kabulünde gazeteci ve aydınlara çattı. Hükümet kurma çalışmalarını yürüten Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu savundu. PKK’nin saldırıları nedeniyle akademisyen ve gazetecileri hedef alan Erdoğan, “Kendilerine aydın diyen, akademisyen diyen, gazeteci diyen bir güruhun nasıl alenen hainlik peşinde koştuğnu ibretle takip ediyoruz” dedi. Erdoğan, “seçim sürecinde” bir süre ara verdiği ve genellikle “siyasi mesajları” için “zemin” olarak kullandığı muhtar kabullerine, “erken seçim” olasılığının yüksek olduğu süreçte yeniden başladı. En son 24 Haziran’da muhtarlara iftar veren Erdoğan, dün Saray’da yaptığı “muhtarlar” toplantısında “Tarafsız cumhurbaşkanı olmayacağı” yönündeki sözlerini anımsatırken, hemen herkese çattı.


İntihar edecek hali yok

Başbakan Davutoğlu’nun CHP ile yürüttüğü koalisyon görüşmelerini de değerlendiren Erdoğan, şu görüşleri savundu: “Sayın başbakan şu anda hükümeti kurma görüşmelerini devam ettiriyor. Ama bu süreç içerisinde, yine farklı farklı yaklaşımlar ortaya konuluyor. Ana muhalefet ile iktidar koalisyon kursun diyenler var, ondan sonra görüşelim diyenler var. Bunların hepsini görüyoruz. Anayasada belirtilen süreç içerisinde sayın başbakan 45 gün içerisinde kendisinin de partisinin de inandıklarına mütenasip olabilecek bir ortak bulabilirse, ama bir tekrar seçim ama farklı bir anlayışla ortaklık için adım atabilir. Ama o tabi kendi ilkeleriyle de karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hali yoktur. Bunu bu şekilde görmek lazım. Koalisyon hükümetinin kurulması benim temennimdir, bu süreç 45 gündür. Bu mümkün olmadığı takdirde, ya mevcut hükümetin azınlık hükümeti olarak devam etmek suretiyle bir erken seçime gitmesidir ki buna bir destek gerekiyor. Parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor.” Kurulan hükümetin güvenoyu alamaması durumunda yeni görevlendirme sürecinin başlayacağını belirten Erdoğan, “Meclis’in kalkıp bir geçici hükümeti kurma şekli var. Burada da parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin güçleri oranında, geçici seçim hükümetinde temsil edilmesi gerekiyor. Bunun da çeşitli faydaları var, zararları var. Koalisyon görüşmelerinin hayırlı şekilde sonuçlanmasını diliyorum” değerlendirmesini yaptı.

Gürüh hainlik peşinde

Erdoğan, konuşmasının, PKK saldırılarını eleştirdiği bölümünde gazeteciler ve akademisyenlere de çattı. Erdoğan şöyle konuştu: “Son eylemler terör örgütünün ve destekçilerinin kalleşlikte hiçbir sınır tanımadığını gösterdi. Çok iğrenç işbirliklerine de şahit oluyoruz. Paralel devlet yapılanması peşinde olan kesimin, bölücü örgütle aynı çizgide buluştuğunu görüyoruz. Aynı şekilde kendilerine aydın diyen, akademisyen diyen, gazeteci diyen bir güruhun nasıl alanen hainlik peşinde koştuğunu ibretle takip ediyoruz. Bölücü örgüt uzantıları eylemlerin ve ölümlerin faturasını, şahsıma hükümete çıkarmaya çalışanların asıl niyetlerinin gayet iyi farkındayız.” Terörle mücadeleyi anlatırken konuşmasında muhtarlara istihbarat görevi de veren Erdoğan, “hangi evde kimin olduğunu gelin bildirin” dedi.

Tarafsız olmayacağım

Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden önce “tarafsız olmayacağı” yönünde söz verdiğini söyleyen Erdoğan, “Hamdolsun bugüne kadar verdiğimiz sözü tuttuk. Biz daima milletimizin tarafında olacağız” dedi.

Seçim sinyali

7 Haziran seçimleri öncesinde Doğu ve Güneydoğu’da baskı ve tehdit iklimi oluşturulduğunu yineleyen Erdoğan, “İlgili kurumlarımız, vatandaşlarımızın özgür iradelerini sandığa yansıtma konusunda yetersiz kaldı. Seçimden sonra ortaya çıkan tablo, Türkiye için yeni bir dönemin kapısı aralanabilirdi. Bu da yapılmadı” değerlendirmesini yaptı. PKK saldırıları nedeniyle örgütü ve HDP’yi eleştiren Erdoğan, “Yüreklerinde zerre miktarı Allah korkusu olmadığını zaten biliyoruz. Bunlara destek veren, köşelerde mürekkep akıttıklarını söyleyenlere sesleniyorum. Bu teröristlerin yanında olmayı neyle izah edeceksiniz? Soruyorum bunun neresi özgürlük? Gel mücadeleni parlamentoda ver” dedi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, “Cici çocuk demekle kişi cici olmuyor” dedi. HDP’nin sorunlara çözüm üretebilmesinin mümkün olmadığını savunan Erdoğan, “Terör örgütünün güdümündeki parti çözümü Bürüksel’de arıyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler