Cezaevinde süngerli oda dehşeti

Cezaevlerinde siyasi tutuklulara yönelik şiddet tırmanışa geçti. ÇHD tarafından hazırlanan rapora göre tutuklu ve hükümlülere yönelik darp olayları arttı, hasta tutuklular tedaviye götürülmüyor, hakları sınırlandırılıyor.

Yayınlanma: 21.08.2015 - 20:42
Abone Ol google-news

Cezaevlerinde siyasi tutuklulara yönelik şiddet ve baskı politikaları her geçen gün artıyor. Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi’nde, 6 tutuklunun kaldığı iki hücre basıldı. Tutuklular dövülerek süngerli odaya atıldı. Silivri’deki tüberküloz hastası, Berkin Elvan soruşturmasının tanığı Asaf Eşgünoğlu, tahliye edilmiyor, iki aydır tek kişilik hücrede tutuluyor. Tutuklu Haydar Doğan, 1500 kişilik Silivri 3 No’lu L Tipi Cezaevi’nde kalan tek siyasi tutuklu, 24 adli tutukluyla birlikte tutuluyor. Doğan, bir kaç kez dayak yedikten sonra, koğuşundakilere kendini kabul ettirebilmiş. Malatya Cezaevi’nde açlık grevi yapan tutuklulara işkence yapıldığı, tutukluların dışarıyla irtibatlarının engellenmek istendiği ifade edildi.

Siyasilere sevk zulmü

Avukat Sevimli, siyasi tutukluların son iki yıldır Silivri gibi adli tutukluluların konulduğu cezaevlerine sevk edildiğini belirterek “Cezaevi idaresi, adli tutuklulara yaptığı muamelenin aynısını siyasilere yapıyor. Siyasiler de buna direniyor. Silivri’de 6 L tipi, bir açık bir de kapalı cezaevi var. Her biri 1500 kişilik. Hem hücre hem koğuş sistemi var. Mesela aynı davanın sanığı olan siyasilerin her birini ayrı L Tipi’ne dağıtıyorlar. 3 No’luda tek siyasi Haydar Doğan. 4 kez adli tutukluların saldırısına uğradı. 25 kişilik koğuşta, şimdi kendini kabul ettirmiş. Adalet Bakanlığı yeni politika geliştirmiş. Hiç siyasilerle muhatap olunmamış yerlere sevk ediyorlar” dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri avukat Günay Dağ ve Güçlü Sevimli, 19 Ağustos Çarşamba günü, saldırıya uğrayan tutuklularla görüşerek bir rapor hazırladı. İki hücreye 17 Ağustos 2015 günü saat 16.00 sıralarında onlarca gardiyan tarafından baskın düzenlendiği belirtilen raporda, “Hukuksuzlukları protesto etmek için slogan atma ve kapı dövme eylemi yapmışlar. Bu nedenle baskın düzenlenmiş. 6 siyasi tutuklu dövülüp plastik kelepçelerle, yerlerde sürüklenerek, süngerli odaya götürülmüş. Tutuklulardan bazıları yaralanmış. Saldırılar bir kaç ay önce başlamış ve hala devam ediyor. Bir gün sonra da aynı isimlere, aile ziyareti sırasında saldırı olmuş. Olaydan iki gün sonra yaptığımız ziyaretlerde darp izlerini gözlerimizle gördük. Tahsin Sağaltıcı’nın yüzünde, sağ kol altında, sol omuzunda, boynunda, sol kolunda ve bileğinde kızarlıklık, şişlik, sıyrıklar tespit edilmiş, İsmail Korkmaz’ın kaburgası zedelenmiş, Berk Ercan’da da el ve ayakta ters kelepçeden kaynaklı yaralanmalar mevcut. Mustafa Koçak’ta da aynı izleri gördük” denildi.

500 kişi açlık grevinde

Türkiye cezaevlerinde 500’e yakın PKK davası hükümlüsü, 8 gündür süresiz açlık grevinde. Talepleri ise Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması, sınırda bekletilen YPJYPG cenazelerinin ailelerine verilmesi ve operasyonların durdurulması. Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukat Sinan Zincir, eylemci sayısının yakında 4 bine çıkacağını belirterek, “Malatya Cezaevi’nde açlık grevi yapanları ve yapacak olanları diğer tutuklulardan ayırmışlar. İşkence ve kötü muamelede bulunmuşlar. Devletin, eylemci tutukluların seslerini dışarıya duyurmama politikası var. Biz bütün cezaevlerini geziyoruz. Salı günü raporumuzu bitirmiş olacağız” dedi.

Okumasanız ne olur?

Rapora göre, tutuklular hastaneye götürülmüyor, dergi ve kitapları, kırtasiye malzemeleri hiç verilmiyor, sohbet hakkı haftada 1 gün ve sadece 2 saat uygulanıyor. Hücreleri 24 saat kameralar tarafından izleniyor. Tutukluların itirazına şu karşılığı veriyorlar: “Dergi okumasanız ne olur ki?” 23 yaşındaki tutuklu Asaf Eşgünoğlu, Berkin Elvan dosyasının tanığı. Silivri 2 No’lu L Tipi’nde iki aydır tek kişilik hücrede tutuluyor. Nedeni ise tüberküloz hastası olması. Avukatlarının tahliye talebi ise reddedildi. Ailesi, tedavisinin iyi yapılmamasından endişe ediyor. Ziyaret eden avukatlar, Eşgünoğlu’nun oldukça zayıflamış olduğunu söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler