Öfke, korku, tedirginlik

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2’si çocuk 4 kişinin öldürülmesinin ardından ilçede korku, öfke ve acı hâkim. Sokaklarda YDG-H’liler nöbet tutarken halk katliam yaşandığını anlattı.

Yayınlanma: 29.08.2015 - 06:56
Abone Ol google-news

Cizre’de önceki gün PKK’lilerin düzenlediği saldırının ardından başlatılan operasyonda 4 kişi öldürüldü. 7 yaşındaki Baran Çağlı çatışmalarda arkasına sığındığı duvarın çökmesi sonucu yaşamını yitirirken, 10 yaşındaki Emin Yanaş, TEDAŞ teknikeri 32 yaşındaki Mesut Sanrı ve 27 yaşındaki hemşir Eyüp Ergen de başlarından vurularak öldürüldü. Olaylardan birkaç saat sonra vardığımız Cizre’de öfke, korku ve tedirginlik hâkimdi. Her ölümle öfke biraz daha büyüyor, barış biraz daha uzaklaşıyordu. Roboski katliamında kardeşi dahil 34 yakınını yitiren HDP milletvekili Ferhat Encü ile “Önceleri Roboski boşaltmak istiyorlardı ama şimdi Şırnak’ı tümden boşaltmak istiyorlar” dedi.

‘Canımızı koruyoruz’

Olayların yaşandığı Nur Mahallesi’ne sabahın ilk ışıklarıyla vardık. Sokaklarda kazılmış hendekler, kum torbalarından barikatlar, keskin nişancıların görüşüne engel olmak için sokak başlarında gerilmiş brandalarla, tam bir çatışma ortamı vardı. Bir süre sonra “meçhul” sokağa geldiğimizde, ellerinde silahları ve telsizleri poşu ile yüzlerini kapatmış YDG-H’liler ile karşılaştık. Silahlı gruptan biri “Erdoğan’ın savaşına karşı, evlerimizi ailelerimizi ve canımızı koruyoruz. Burada artık kimse için can güvenliği kalmadı. Nöbetimiz kendimizi korumak için” dedi. Biraz ileride bir sokakta olaylarda yaşamını yitiren 27 yaşındaki hemşir Eyüp Ergen’in delik deşik olmuş ve küle dönmüş aracını gördük. Aracın etrafındaki çocuklar çatışmalardan kalan makineli tüfek mermileriyle oynuyor, mermilerin evlere açtığı deliklere ellerini sokuyordu.

Zahide Ece adlı bir kadın, “Saatlerce ateş ettiler. Evlerimizden, pencerelerimizden kafamızı çıkaramadık. Ben kadınım diye ateş etmezler dedim ama kurşunlar yağdırıldı. Hareket eden herşeye ateş ediyorlardı. Erdoğan Kürt gençlerinden ne istiyor? Artık yeter” dedi.

Cizre sınırına doğru askeri konvoy ilerlerken biz de ilçe merkezine doğru gidiyoruz. Dükkânlar tamamen kapalı. Sadece fırınlar ve eczaneler açık, Aileler ise Cizre’den 30 kilometre kadar ileride cenaze arabalarını bekliyor.

Eyüp Ergen’in teyzesi Emine Ergen, “Erdoğan, sen benim canımı benden aldın ama bu burada bitmeyecek. Sen o sarayında oturamayacaksın. Bu savaşın kanı seni boğacak. Sarayın başına yıkılacak” diyor. Aileyle konuşurken baskında katledilen Ergen ailesinin de bir katliamdan kaçıp Cizre’ye sığındığını da öğreniyoruz. Öldürülen 4 kişinin cenazesi Arin Mirxan Caddesi’nde düzenlenen yürüyüşle mezarlığa götürüldü. Yol boyunca, “Katil devlet hesap verecek”, “Katil polis Kürdistan’dan defol” sloganları atıldı. Doktorlar Eyüp Ergen için bir gün iş bırakarak Cizre Devlet Hastanesi önünde protesto eylemi yaptı.

Boğazından vuruldu

Şırnak’ın Yeşilyurt Mahallesi’nde önceki geceki gösterilerde Ahmet İrtegün (17), boğazından vurularak öldürüldü. İdil ilçesinde de YDG-H’lilerin polis ve askere ateş açması sonucu çıkan çatışmada ise Miro Çağlı (25) yaralandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler