Kırşehir'de ikinci Madımak yaşanacaktı

Kırşehir'de Ankara çıkışında Doğu ve Güneydoğuya giden otobüslere saldırıldı. Protestolar sırasında birçok işyeri yakıldı, talan edildi.

Yayınlanma: 09.09.2015 - 23:04
Abone Ol google-news

Ankara Kırşehir hattında önceki gece adeta “korku gecesi” yaşandı. Ankara çıkışında Van, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Bitlis başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerine giden otobüsler elleri sopalı kişiler tarafından kovalandı. Taşlanan otobüslerin camları kırıldı. Bazı otobüsler ara yolları kullanarak saldırılardan kurtulmaya çalıştı. Elmadağ, Kırıkkale, Kırşehir’de otobüslerin yolları kesildiği için jandarma-polis ekipleri gece otobüsleri benzinliklere çekerek emniyete almaya çalıştı. Bazı benzinliklerde 20-30 otobüs saldırıların durmasını bekledi. Otobüslerdeki yolcularla görüşme isteğimize jandarma “durma devam et” diyerek izin vermedi.

Kırşehir’in merkezinde valilik ve belediye başkanlıklarının birkaç yüz metre uzaklıklığında birçok işyeri protestolar sırasında yakıldı, talan edildi. Kenti yanık kokusu kapladı. Kent merkezinde gece az sayıda polis vardı.

 

20 işyerine saldırı

Bazı gruplar kent içerisinde dolaşıyordu. Saldırılan yerler arasında Doğu ve Güneydoğu kökenli yurttaşlara ait, Gül Kitabevi, Diyarbakır Tekel, Diyarbakır Tatlı Salonu, Çöl Pazarı giyim dükkanı, Aslı Piknik, çiğ köfteci, Diyarbakır Pide Salonu, simit sofrası, Has Tantuni Salonu da vardı. 20 civarında işyeri tahrip edildi. Kent merkezinde bulunan HDP İl Başkanlığı binası da taşlandı. İçerisi yakıldı. Tabelaları söküldü. Binaya büyük bir Türk bayrağı asıldı. Saldırılar sırasında büyük bir facia da kıl payı atlatıldı.

Eşref Odabaşı ile Sait Akıllı’ya ait Gül Kitabevi ateşe verildi. Protestocular, Eşref Odabaşı’nın eski HDP İl Başkanı ve HDP belediye başkan adayı olduğu gerekçesiyle işyerine saldırdı. Bu sırada Eşref Odabaşı’nın karşı koymaya çalıştığı öğrenildi. Ancak dövülerek hastanelik edildi.

Dükkan sahipleri kaçarak canlarını kurtardı. Bazı işyeri sahiplerinin de gece kenti terk ettikleri öğrenildi.

 

Vali: Provokatörler yaptı!

Kırşehir Valisi Necati Şentürk, garnizon komutanı, il emniyet müdürü ve Kırşehir milletvekilleri ile güvenlik zirvesi yaptı. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Vali Şentürk önceki gün yaşanan olaylar hakkında, “Teröre lanet adı altında masum bir yürüyüştü. Provakatörler karıştı. İstenmeyen olaylara sebep oldu. Bu topraklarda Türk Kürt yıllardır birlikte barış içerisinde yaşıyor. Burası Ahi Evranların, Hacı Bektaşların memleketi. Bu topraklar hoşgörü toprağı. Birlikte barış içerisinde yaşama kültürü var” dedi. Şentürk, ‘güvenlik yetersizliği’ eleştirilerine ise şu yanıtı verdi:

“Doğru değil. Beklenmedik bir anda 6-7 bin kişi bir araya geldi. Alınan önlemler yeterliydi. Ancak sosyal medya çok süratli. 5-6 bin kişi bir anda bir araya gelebiliyor.”

 

Ellerinde liste ile dolaştılar

Görgü tanıkları sayıları 15 bine ulaşan topluluğun küçük bir grup tarafından yönlendirildiğine dikkat çekti. Hatta bazı kişilerin ellerinde listeler olduğu ve topluluğu “şuraya şuraya” diyerek yönlendirdikleri, yakılacak işyerlerini gösterdikleri ifade edildi. Kent merkezinde eylemler devam ederken bir grup da Doğu ve Güneydoğu illerine giden ana yolu keserek otobüsleri taşladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler