Cizre'den kalan

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı ama çıkacak sokak kalmadı. Kurşun ve roket isabet etmeyen ev bırakılmayan ilçe Beyrut sokaklarını andırdı.

Yayınlanma: 12.09.2015 - 23:06
Abone Ol google-news

<video:366851>

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde sokağa çıkma yasağı dün kaldırıldı. Kurşun ve roket isabet etmeyen ev kalmayan Cizre savaştan çıkmış gibiydi. 23’ü vurularak 4’ü sağlık hizmeti alamadığı için aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların bulunduğu toplam 27 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Sokağa çıkma yasağının kalktığı Cizre'den ilk fotoğraflar

Bugün 12 Eylül darbesinin 35. yıldönümü. 12 Eylül döneminde bile görülmeyen, Türkiye’nin en uzun ve katı sokağa çıkma yasağının ardından, 8 gün sonra yasağın kaldırılmasından sadece 1 dakika sonra 07.01’de Cizre’ye giriyoruz. 27 Ağustos’ta 2’si çocuk 4 kişinin öldürüldüğü Cizre’ye 15 gün sonra yeniden gittiğimizde bizi savaştan çıkmış bir Cizre karşılıyor. Adeta yıkıntılar içinde bulduğumuz Kobani’de gibiyiz. İlçenin girişinden hem asker hem de polis barikatlarından geçerek girdiğimiz Cizre’de kapılar ve pencereler sıkı sıkıya kapalı. Dörtyol’da ağır silahlarla polis zırhlı araçları bekliyor. YDGH’liler ile güvenlik güçleri arasında en ağır çatışmaların yaşandığı, tanklarla vurulan Nur Mahallesi yerle bir edilmek istenmiş gibi. Yetkililer, yasak boyunca ilçede fırınların açık olduğunu söylese de sokaktaki fırın delik deşik.

Bebek bezi, süt, su yok Sokaklarda çatışmaların izleri, yanmış yıkılmış evler, öldürülen hayvan leşleri var. Cizreliler susuz kaldıklarını, kuyu suyu içtiklerini, çocukların hasta olduğunu, ishal salgını yaşandığını anlatıyor. Dükkânlar neredeyse tamamen kapalı. Marketler ve bakkal dükkânlarından bazıları açık. Bebek bezi, süt, su, temel gıda maddeleri tükenmiş. Taze sebze ve meyve hiç yok. Hemen her sokakta patlamış trafolar, yerlere dökülen elektrik telleri ve boşa akan suyu görüyoruz. Su şebekesi bilerek patlatılmış, evlere ulaşmıyor sokağa akıyor.

 

Kimlikleri belirlenememiş

Ölü ve yaralı durumunu görmek için Cizre Devlet Hastanesi’ne ulaştığımızda yine zırhlı araçlar ve sivil polislerle karşılaşıyoruz. MEYA-DER Cizre Şube Başkanı Kasım Yiğit, 23 kişinin ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak, 4 kişinin de sağlık yardımı alamadığı için kalp krizi ya da başka nedenle yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Bazılarının kimlikleri üzerinde olmadığından kimliklerini tespit edememişler.

 

Hastanede doktor yok

Cizre Devlet Hastanesi’ndeki doktorlar 2 haftadır yaşananlar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle, korkudan ve baskıdan ilçeyi terk etmiş. Tabip odalarının çağrısıyla gelen gönüllü doktorlar hastanede hizmet veriyor. Cizre’de 50 yaralı olduğu belirtiliyor ancak tam sayıyı kimse bilmiyor. Yaralılar evlerde tedavi edilmiş.

 

Kanlı ekmek...

Cudi mahallesinde sokağa girer girmez sol tarafta bir duvarın dibinde naylon poşet içinde biraz kuru ekmek, önünde ise kan gölü ve kemik parcaları var. Bunlar çöp toplayarak yaşayan, önceki gece öldürülen Mehmet Erdoğan’a (75) ait. Erdoğan’ın yeğeni Mahmut Tekin, dayısının sokağın başına gelen panzer tarafından öldürüldüğünü, kafatasının parçalandığını anlatıyor.

 

'Oğlum 7 saat can çekişti'

Genç bir kadın elinde fotoğrafla morgun önünde ağlıyor. 16 yaşındaki lise 2. sınıf öğrencisi Mehmet Sait Nayci’nin annesi Nurcan Nayci olduğunu öğreniyoruz. Oğlunun fotoğrafını gösteren Nayci, “Yüreğimi yaktılar” diyerek feryat ediyor. Oğlunun gece saat 21:00 sıralarında keskin nişancı tarafından evin içinde karnından vurulduğunu, sabah saat 04:00’e kadar can çekiştiğini anlatan Nayci, ambulansın gelmediğini söylüyor. Nayci, “Başbakan diyor ki hiçbir sivil ölmedi. Oğlum evimin içinde vuruldu. Sorumluların peşini bırakmayacağım” dedi.

 

Bebek ağlayınca yaşadığı anlaşıldı

Kucağında 5 aşlık bebeği Berxwedan olan Zeynep Dayan, evinin önünde vurularak öldürülmüş. Başta her ikisi de öldü sanılmış. Berxwedan bebek ağlayınca yaşadığı anlaşılmış. Maşallah Edin ise gelinin cesedi ve torunun almak isterken öldürülmüş. Onları almak isteyen akrabaları Mustafa Edin de bacağından ve kalçasından, Zeynep’in halası Fatma Edin de ayağından vurulmuş. Yaralılar bahçenin duvarı delinerek içeri alınmış. Acılı baba Mehmet Edin, “Allah Erdoğan’ın belasını versin, bu savaşı başlattı. İki elim yakalarında olacak. Ben bu devletten davacıyım” diyerek tepki gösteriyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler