Saray'ın muhtarları seçim çalışmasında

Erdoğan’ın sık sık buluştuğu muhtarlar, 1 Kasım’da Doğu’daki köylerde kurulacak sandıkların tek bir merkezde toplanması yönünde il ve ilçe seçim kurullarına yol güvenliği bulunmadığı ve kar yağacağı gerekçesiyle dilekçe gönderiyor.

Yayınlanma: 21.09.2015 - 23:07
Abone Ol google-news

1 Kasım’da özellikle Doğu’daki seçim bölgelerinde köylerde kurulacak sandıkların tek bir merkezde toplanması yönünde muhtarlar aracılığıyla il ve ilçe seçim kurullarına yol güvenliği bulunmadığı, ulaşım imkanı olmadığı ve kar yağacağı gerekçesiyle dilekçe gönderiliyor. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “1 Kasım’da kar yağacağı, şimdiden meteorolojik tahmin yapılarak sandık birleştirilmesine dair girişimler yapılıyor” dedi.

1 Kasım seçimleri öncesi gündeme gelen özellikle Doğu’da sandıkların tek bir merkezde toplanmasına yönelik girişim, muhtarlar aracılığıyla il ve ilçe seçim kurullarına gönderilen dilekçelerle hayata geçirilmeye başlandı. Sandık birleştirilmesine yönelik yasal bir düzenleme yapılması zorunluluğu nedeniyle özellikle muhtarlar aracılığıyla sandık birleştirilmesine yönelik dilekçeler devreye sokuldu.

Bölgedeki pek çok kentten sandıkların birleştirilmesi konusunda muhtarlıklar aracılığıyla dilekçeler verildiğine yönelik bilgiler geldiğini aktaran Bilgen, AKP’nin 7 Haziran seçimlerinin şaibeli olduğu yönünde bir algı yürüttüğüne işaret etti. Bilgen, 7 Haziran’da HDP’nin yüzde 100 oy aldığı sandıklardaki toplam oy sayısının 50 bin civarında olduğunu ifade ederek, “Koparılan bu fırtına 50 bin oy için. O zaman şunu sormak gerekir: Yaklaşık 24 bin sandıktan HDP’ye tek bir oy dahi çıkmadı. 24 bin sandıktan tek bir oy çıkmaması normal bir durum mu?” dedi.

HDP’nin vatandaşlara sandık kurulu görevlisi olması yönünde yaptığı çağrıyı anımsatan Bilgen, yurttaşların kullandığı bir oyun bile saygıya ve korumaya değer olduğunu ifade etti. Diyadin ve Antep başta olmak üzere HDP’nin güçlü olduğu pek çok köy ve beldede muhtarlardan dilekçeler toplandığını kaydeden Bilgen, “O bölgede yolların güvenli olmadığı, ulaşım imkânı bulunmadığı ve hatta 1 Kasım’da kar yağacağı, şimdiden meteorolojik tahmin yapılarak sandık birleştirilmesine dair girişimler yapılıyor” dedi.

 

‘Komutan dağıttı’

Bilgen dilekçelerin bir kısmının doğrudan jandarmadan geldiğine; Tugay Komutanı’nın doğrudan elden muhtarlara örnek dilekçeler dağıttığına ilişkin bilgiler bulunduğunu söyledi. Erdoğan’ın muhtarlarla içli dışlı olmasının nedenini şimdi daha iyi anladıklarını ifade eden Bilgen, “Türkiye’de sağlıklı bir seçimin önündeki en büyük engel Cumhurbaşkanı’nın kendisidir” dedi.

 

10 ilde miting

2 Ekim’e kadar HDP’nin seçim beyannamesinin hazırlanacağını ifade eden Bilgen; HDP’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır başta olmak üzere 10 büyük ilde seçim mitingi, 20 kentte de kitlesel etkinlikler yapacağını ifade etti.

 

Cizre ve Bitlis'te taşımalı sandık

Şırnak’ın Cizre ilçesinde İlçe Seçim Kurulu, Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde ”güvenlik” gerekçesiyle seçim sandıkları kurulmayacağını açıkladı. HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Ali Akdeniz karara itiraz edeceklerini belirterek, “Herkes kendisine en yakın okulda oyunu kullanabilmelidir” dedi. Bitlis Valiliği, YSK’ye başvuru yaparak, bazı köylerdeki sandıkların ilçe ve il merkezine taşınması önerisinde bulundu. Vali Ahmet Çınar, seçmen iradesi ve güvenlik açısından böyle bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler