Can yakan vitrin

New York Tımes, Türkiye’de sığınmacı selinden kâr eden milyonlarca dolarlık gölge ekonomi oluştuğunu belirtti. İzmir’de bir erkek giyim mağazası can yeleği satmaya başladı.

Yayınlanma: 27.09.2015 - 23:25
Abone Ol google-news

Türkiye’de Avrupa’ya sığınmacı selinden kâr eden milyonlarca dolarlık gölge ekonomi oluştuğunu belirten New York Times, bu yeni ekonominin İzmir sokaklarında görünür halde olduğunu aktardı. Sokaklarda insan kaçakçılarının Yunanistan’a götürecekleri sığınmacı topladıklarını, giyim kuşam dükkânlarının can yelekleri ve can simitleri satıp vitrinlerinden sergilediğini, otobüs ve taksilerin sığınmacıları teknelerin kalktığı kıyıdaki tenha köşelere taşıdığını anlattı. “Para İzmir üzerinden akıyor” diyen gazete, bu manzaranın gerisinde çok geniş çaplı bir insan kaçakçılığı altyapısının yattığını kaydetti. Kaçakçılardan talimat bekleyen sığınmacıların paralarını iptidai ‘sigorta bürolarına’ teslim ettiğini, otellerin göçmenleri gece yerde yatırmak için 10 dolar aldığını, merdiven altı atölyelerde işe yaramaz can yelekleri üretildiğini, Yunanistan’a giderken sıklıkla patlayan ya da ters dönen ucuz şişme botları dağıtan bir yeraltı tedarikçi ağı olduğunu sıraladı.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan Türk yetkililer şu değerlendirmeyi yaptı: “Devlet seyirci kalıyor. Uluslararası gözlemciler, göçmenler resmi ekonomiye nakit para pompalarken, bundan en kazançlı çıkanların çok iyi organize olmuş suç şebekeleri olduğunu, yetkililere de görmezden gelmeleri için ödeme yapıldığını söylüyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler