Yurtdışı sandıkları kapandı

Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı 2 milyon 898 bin seçmenin 8 - 25 Ekim tarihleri arasında yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemi sona erdi.

Yayınlanma: 26.10.2015 - 09:47
Abone Ol google-news

Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenlerden 1 milyon 267 bini sandığa giderek siyasi tercihini yaptı.

Yurtdışındaki seçmenler 54 ülkedeki 113 temsilcilikte oylarını kullandılar. Bu seçmenler için 24 ve 25 Ekim tarihlerinde oy kullanma saatleri 21.00'e kadar uzatılmıştı.

Yurtdışındaki Türkler 30 gümrük kapısında ise, 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar oylarını kullanmaya devam edecekler.

Geçtiğimiz 7 Haziran seçimlerinde Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı 1 milyon 34 bin seçmen oy kullanmıştı.

LYON'DA SEÇİME KATILIM 7 HAZİRAN'A GÖRE DAHA FAZLA OLDU

Lyon'da yapılan 26. dönem milletvekili seçimleri için oy verme işlemi sona erdi. 68 bin seçmeni olan Lyon bölgesinde 7 haziranda 21 bin seçmen oy kullanırken , oy kullanan seçmen sayısı bu kez 28 bini buldu.

Seçime ilişkin bilgi veren Lyon Türkiye başkonsolosu Özgür Çakar, "26. dönem milletvekili seçimlerini tamamlamış bulunuyoruz. 7 Haziran seçimlerinde yaklaşık 21 bin vatandaşımız oy kullanmıştı, Bu seçimlerde 28 Bin'i geçmiş bulunuyoruz. Bu önemli bir artış,. Çok yoğun bir ilgi olduğunu gördük, Oy kullanmaya heyecanla geldiler, kuyruğa girdiler çok yoğun bir günümüzde, bir pazar günüydü, dışarıda neredeyse 500 metreyi geçen bir kuyruk oluştu 4 saat bekleyip oy kullanan vatandaşlarımız oldu. Bir yerde bizim için üzücü de oldu, daha iyi hizmet vermek için uğraştık, kimsenin burnu kanamadan, kavga gürültü çıkmadan geçen bir seçim oldu. Herkes birbirine saygı ile hareket etti. Vatana Milet'e hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz" dedi. Partilerin sandık başkanları da seçime katılımın arttığına dikkat çekerlerken, seçimin Türkiye için hayırlı olmasını dilediler.


ROMA'DA SEÇİME KATILIM ORANI YÜZDE 28'DE KALDI

İTALYA'nın başkenti Roma ve güneyindeki illerde yaşayan Türk vatandaşlarının, Türkiye'de 1 Kasım'da gerçekleştirilecek olan 26'ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne katılım oranı yüzde 28 oldu.

3032 kayıtlı seçmenin bulunduğu Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde oy kullananların sayısı, geçen seçimlere oranla artarak 855 olarak kaydedildi. 7 Haziran seçimlerinde ise, 738 kişi burada oyunu kullanmıştı.

Roma'daki yetkililer, sorunsuz bir seçim yaşandığını belirtti.

İtalya'da 3 gün süren oy verme işlemi için Roma'da 1, 10 bin 755 kayıtlı seçmenin bulunduğu Milano Başkonsolosluğu'nda ise 4 sandık kurulmuştu.

Sayım sonuçlarının tutanağa bağlanmasının ardından oy zarfları oy torbalarına konarak, mühürlendikten sonra saklama kuruluna teslim edildi.

Güvenli odalarda saklanan oyların, Pazartesi günü THY'nin tarifeli uçağıyla Türkiye'ye gönderilmesi bekleniyor. Oy torbalarına, diplomatik kuryeler ve bazı siyasi parti gönüllüleri eşlik edecek.

Güvenlik nedeniyle uçağın bagajına verilmeyecek olan her bir oy çuvalı için de THY'den birer koltuk satın alındı.

İstanbul üzerinden Ankara'ya taşınacak olan oy çuvalları, burada Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilecek. 


MİLANO'DA SEÇİMLERE KATILIM ARTTI

İtalya'nın ekonomi başkenti Milano'da üç gün devam eden seçimler sona erdi. 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için Milano'da sandık başına giden seçmen sayısında, 7 Haziran seçimlerine oranla artış gözlendi.

Kısa süre önce Türkiye'nin Milano Başkonsolosu olarak görevine başlayan Hami Aksoy, seçim öncesinde seçmenlerin oylarını kullanmalarını teşvik etmek amacıyla, anayasal haklarını hatırlatan duyuru ve bilgilendirme çalışmaları yapıldığını dile getirerek, “Bunun meyvelerini aldık. Milano'da oy kullanımında artış gözlendi" dedi. 7 Haziran seçimlerinde yaklaşık 3 bin 700 kişinin oy kullandığını hatırlatan Aksoy, bu seçimlerde oy kullananların sayısının 5 bini bulmasını beklediklerini dile getirdi.

Oylama sonucunda yapılan sayım Başkonsolos Aksoy'u haklı çıkardı. Yerel saatle 21.00'da sona eren oylama sonrasında Milano Başkonsolosluğu'na bağlı 10 bin 755 seçmenden 4 bin 680'inin sandık başına gittiği belirlendi. Milano Başkonsolosluğu'nda 7 Haziran genel seçiminde oy kullanan seçmen sayısı 3 bin 634 olarak açıklanmıştı. Buna göre Milano'da oy kullananlar arasında 1046 kişilik bir artış oldu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler