Erdoğan şov başlıyor

Antalya’da yarın başlayacak G20 zirvesinde Erdoğan neredeyse tek ev sahibi rolünde. Erdoğan, Obama, Putin ve diğer liderlerle özel görüşme yapıp AB ile zirve toplantısına katılacak.

Yayınlanma: 13.11.2015 - 22:36
Abone Ol google-news

G20 zirvesinde Obama ile 1.5 saat, Putin ile 45 dakika özel görüşme planlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan diğer liderlerle de ikili görüşmeler yapacak. Başbakan Davutoğlu ise geçmişteki uygulamaların aksine liderlerle görüşmeyecek sadece bir resepsiyon verecek.

Erdoğan, G20’de Hollande ve Merkel ile üçlü görüşme yapacak. Erdoğan, pazartesi AB Konsey ve Komisyon başkanlarıyla görüşecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 1 Kasım seçimlerinin ardından dünya liderleri ile ilk büyük randevusu pazar günü Antalya’da başlayacak. Erdoğan, zirve başlamadan ABD Başkanı Barack Obama ile sabah saatlerinde bir araya gelecek. 1.5 saat süren bu görüşmenin ardından zirvenin resmi açılışı yapılacak. Erdoğan oturumların ardından önce Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir araya gelecek daha sonra da bu ikili görüşmeye Almanya Şansölyesi Angela Merkel katılacak. Bu üçlü görüşme de 45 dakika olarak planlandı.

Erdoğan’ın Obama ile görüşmesi 1.5 saat olarak planlandı. Sabah saatlerinde yapılacak bu görüşmenin aksine, Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gece yarısına yakın bir saatte bir araya gelecek. Resepsiyon ve yemekli oturumun ardından Putin ile Erdoğan, bazı ülkelerin itirazlarına karşın bizzat istediği “Terörizm, Mülteci Krizi” başlıklı çalışma yemeğinin ardından Putin ile 22.45’te bir araya gelecek. Bu görüşme ise 45 dakika olarak planlandı.

Obama’nın, Putin ile ikili bir görüşme yapması planlanmazken, geçen yıl G-20’den erken ayrılan Putin, bu defa basın toplantısı düzenlemeyi planladı. Ancak Putin için ayrılan basın toplantısı salonunun, diğer liderler için ayrılan salonlardan küçük olduğu öğrenildi. Zirve için 3 büyük, 3 de küçük basın toplantı salonu hazırlandı. Büyük odalar yaklaşık 300 kişilik buna karşın küçük odalar ise yaklaşık 100 kişilik.

Zirvenin pazartesi günü tamamlanmasının ardından Obama, zirveye katılan AB liderleriyle Ukrayna ve IŞİD konusunu değerlendirecek. Bu zirveye İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Hollande, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi katılacak.

AB ile ayrı zirve

Erdoğan, pazartesi günü ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Komsiyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile üçlü bir görüşme yapacak. Erdoğan, G20 zirvesinin devamını Avrupa’da sürdürmeyi hedefliyor. Uzun süredir talep edilen AB zirvelerine Türkiye’nin katılması önerisi kabul edilmeyince, Erdoğan, AB ile Türkiye arasında ayrı bir zirve buluşması istemişti. Bu talebin de kabul edildiği belirtildi. Şimdi zirveye tüm AB üyesi ülkelerin liderlerinin katılıp katılmayacağı merak ediliyor.

Davutoğlu’na kısıtlı sahne

Erdoğan’ın ev sahipliği yaptığı zirve sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ise sadece bir resepsiyon verecek. Davutoğlu’nun ikili görüşme yapması beklenmezken bu resepsiyonun ardından da Antalya’dan ayrılması planlanıyor. Bu da geçmişte birçok zirvede Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın peş peşe yaptığı görüşmelerin aksine, sadece Erdoğan’ın sahnede olduğu bir zirve olacak. Yarın öğle yemeğinde Suudi Kralı Salman ile bir araya gelecek olan Erdoğan’ın ikili görüşme yapacağı liderler arasında ayrıca Merkel, Cameron ile Kanada’nın yeni Başbakanı Justin Trudeau da bulunuyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler