Suriye’den canlı bomba istediler

Gaziantep’te çökertilen IŞİD’in hücre evlerinden G-20 zirvesine ve İstanbul’da turistik yerlere yönelik eylem planları çıktı. IŞİD yöneticisi Yunus Durmaz’ın Suriye’den canlı bomba bile sipariş ettiği anlaşıldı.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 02:13
Abone Ol google-news

Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim günü barış mitingini kana bulayan canlı bomba saldırısına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada çarpıcı bilgiler gün yüzüne çıktı. Saldırıdan sonra Gaziantep’te IŞİD’in hücre evlerine yönelik düzenlenen operasyonda yarım saat farkla elden kaçan Antep Emiri Yunus Durmaz’ın bilgisayarını inceleyen terörle mücadele polisleri, Durmaz’ın Suriye’deki örgüt yöneticileriyle yaptığı yazışmalara ilişkin notlar buldu.

Canlı bomba siparişi

Yunus Durmaz bir notta, yabancı olan Suriye’deki örgüt yöneticisine, “Abi, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana İskenderun, Mersin ve Doğu illerinde bize eylem yapacak, ev ayarlayacak, bu bölgeleri bilen kardeşler lazım” şeklinde mesaj gönderdi. Durmaz, ayrıca başka bir mesajında da canlı bomba siparişinde bulundu. Bu kapsamda Antalya için 1, Antep için 2, İstanbul için 3 eylem yapacak kişiler göndermesini istedi.

Antalya’da keşif

Notlardan ayrıca IŞİD militanlarının 14-15 Kasım tarihlerindeki G-20 zirvesine katılacak devlet başkanlarının kalacakları oteller, yapılacak sosyal etkinlikler, gezi ve safarilere ilişkin keşif çalışması yaptıkları, liderlerin kullanabilecekleri güzergâhlara mayınlama tarzı eylem arayışı içinde olduklarına ilişkin bilgilere ulaşıldı.

Eğlence yerleri hedef

Bu bilgileri analiz eden Ankara savcılığı ve polisi, 17 Ekim’de Antalya Emniyet Müdürlüğü’nü uyardı. Savcılık, IŞİD’in Antalya’da düzenlenecek G-20 zirvesinde sansasyonel eylem yapacağını bildirdi. Bu uyarı üzerine Antalya’da olağanüstü önlem alındı. Otel rezervasyonu olmayan hiç kimse zirvenin yapılacağı Belek bölgesine alınmadı. IŞİD’in ayrıca Antalya’da turistik yerler, gece kulüplerinde de keşif yaptığı ve bunlara yönelik eylem arayışında olduğu belirlendi.

19 ilde 26 hedef

Savcılığın binlerce belgede yaptığı inceleme sonucunda IŞİD’in Gaziantep hücresinin Türkiye genelinde 19 ilde 26 hedefe yönelik eylem planladığı belirlendi. Bu yerler arasında İstanbul’da turistik bölgeler, İzmir’de eğlence mekanları yer aldı. Örgütün ayrıca Aleviler, gayrimüslimler, muhalif sol grupları da hedefine koyduğu tespit edildi.

4 amelimiz oldu

Dijital verilerden kaçak durumundaki Durmaz’ın yapılan her eylem sonrasında Suriye’deki yöneticisini bilgilendirdiği de anlaşıldı. Bir notta Durmaz, “10 tane büyük hedefimiz vardı. 4 amelimiz gerçekleşti” diyerek Suruç, Ankara, Mersin ve Diyarbakır saldırılarını işaret etti. Durmaz’ın bilgisayarında 790 bin fotoğraf da bulundu. Bilişim polisi, şimdi bu fotoğrafları tek tek inceleyerek şifreli mesaj olup olmadığını araştırıyor.

Suruç’u sahiplendi

Öte yandan savcılık kaynakları, Afganistan’da cihat eğitimi de aldığı öğrenilen Yunus Durmaz’ın notlarında Suruç eylemini de sahiplenmesi, katliamı Antep hücresinin gerçekleştirdiği şeklinde yorumlandı. Kaynaklar, Şeyh Abdurrahman Alagöz’ü de Ankara katliamı soruşturmasında tutuklanan fırıncı Yakup Şahin’in Suruç’a götürmüş olabileceği üzerinde duruyor.

4 kişi tutuklandı

Gaziantep’te yapılan ve Ankara katliamı için canlı bombaları Ankara’ya getiren Halil İbrahim Durgun’un kendini patlattığı cumartesi günkü operasyonda yeni bir gelişme yaşandı. Gözaltına alınan Burak Ormanoğlu, Metin Akaltın, Halil İbrahim Durgun’un eşi Esin Durgun’un arasında bulunduğu 4 kişi tutuklandı. Durgun’un öldüğü evde 18 bin TL para, 25 el bombası ile susturucu silah da bulundu. Şüpheliler Ankara’ya gönderilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler