Güneydoğu yangın yeri: 3 şehit, 3 ölü

Türkiye’de aylardır süren sokağa çıkma yasakları, hendek çatışmaları faturayı ağırlaştırıyor. Bitlis’te 2, Sur’da 1 asker şehit oldu, Silopi’de üç sivil yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 22.12.2015 - 05:24
Abone Ol google-news

<video:451481>

Bitlis’teki Sehi ormanları mevkisinde PKK’ye yönelik operasyonda güvenlik güçlerinin geçişi sırasında toprağa döşenen el yapımı patlayıcı PKK’liler tarafından infilak ettirildi. Patlamada 2 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde hendeklerin kaldırılması ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için operasyonlar sürerken, dün akşam bölgeden bir şehit haberi daha geldi. İlçenin Hasırlı mahallesinde operasyonlarını sürdüren güvenlik güçleri ile PKK’li bir grup arasında çatışma çıktı. Çatışma sürerken bölücü terör örgütü üyelerinin daha önce tuzakladıkları el yapımı patlayıcıyı (EYP) infilak ettirmeleri sonucu Diyarbakır Jandarma Komutanlığı’nda görevli bir uzman çavuş ağır şekilde yaralandı. Hastaneye kaldırılmak istenen asker, yolda şehit oldu. Patlama ve silah seslerinin duyulduğu ilçede güvenlik güçleri ile PKK’liler arasındaki çatışma geç saatlere kadar devam etti.

Cizre yanıyor

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından binlerce asker ve polisin ağır silahlarla başlattığı operasyonlar sürüyor. Cizre Emniyet Müdürlüğü’nün arkasına inmek isteyen askeri helikoptere Nur Mahallesi’ndeki YDGH’liler tarafından ateş açıldığı belirtilirken, Cizre Devlet Hastanesi önünde askeri araçlar konuşlandırıldı. İlçeye askeri sevkıyat sürerken, Cizre Tank Taburu’nda da ambulanslar hazır bekletildi. İlçede bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, önceki gün Cudi Mahallesi’nde 40 yaşındaki Zeynep Yılmaz’ın öldürülmesinin ardından, aynı mahallede 2 yaşındaki Yusuf Soslu’nun vurularak hastaneye kaldırıldığını, Yafes Mahallesi’nde ise 37 yaşındaki Kahraman Caba’nın karnına isabet eden şarapnel parçasıyla ağır yaralandığını belirtti. Sarıyıldız, “İlçeye yüzlerce havan atıldı. Dış mahallelere ulaşamıyoruz. Kaymakam ve yetkililer üç gündür telefonlarımıza çıkmıyor” dedi.

THY, dün Şırnak’a yapılacak bazı tarifeli seferlerini operasyonlar nedeniyle karşılıklı olarak iptal etti.

ASKER SUR OPERASYONUNUN FOTOĞRAFLARINI YAYINLADI

‘Silopi Kerbela gibi’

Tank ve ağır silahların da kullanıldığı operasyonlar Başak, Nuh, Barbaros ve Cudi mahallelerinde yoğunlaşırken, Nuh Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda yangın çıktı. İlçeye hâlâ su ve elektirik verilemediği belirtilirken, ilçede bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “Şarapnel parçasıyla başından yaralanan 11 yaşındaki Mehmet Mete öldü. 3 gün önce evinin kapısına çıkan Taybet İnan (57), onu kurtarmak isteyen kayınbiraderi Yusuf İnan ve eşi Halit İnan keskin nişancılar tarafından vuruldu. 112 acil servis, kaymakamlık, hatta sağlık Bakanlığı’na kadar konuyu ilettik. Bu 3 yaralıdan Taybet ve Yusuf İnan’ın kan kaybından yaşamını yitirdiği bilgisi geldi. Halit İnan’a ulaşamıyoruz. Cenazeler toprağa verilemiyor, yaralılar hastaneye ulaştırılamıyor. Başak ve Nuh mahallelerinde ‘evlerinizi terk edin’ anansları yapılıyor. Mahallelerden çıkarılan yüzlerce kişi kapalı spor salonuna yerleştirildi. 3-4 saat sonra yakınlarının yanına gönderildiler. Elektirik ve su yok. Burası adeta Kerbela gibi” dedi.

Yasak Nusaybin’i sardı

Mardin Nusaybin’de dün 11 mahallede daha yasak ilan edilmesiyle yasak tüm ilçeye yayıldı. Bazı kişiler yanlarına alabildikleri ev eşyalarıyla, çatışmalardan etkilenmemek için ilçeyi terk etti. İlçe sakinlerinden Nafi Zeyrek, “Barış olsun yeter. Halk mecburen çürük meyve bile alıyor. Fırınlar önünde kuyruklar oluşuyor. Her şeyin fiyatı 2 katına çıktı” dedi. Safa Mahallesi’ne yönelik yoğun top atışları yapılırken, ilçeye 1 haftadır elektrik ve su verilemiyor. Evinin bahçesinde kurşunla vurulduktan sonra yaşamını yitiren 4 çocuk annesi Emire Gök (39), toprağa verildi.

Sur’da 9 yaralı

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 11 Aralık’ta verilen 17 saatlik ara dışında aralıksız sürüyor. Önceki gece yaşanan çatışmalarda 6 sivil, dün de 3 askerin yaralandığı belirtildi. 3 gün önce ilçeye giren çok sayıda tankın, barikatları yıkmak için ilçeye top atışı yaptığı belirtiliyor. Barikatların kaldırılmasında polise ait zırhlı kepçeye YDGH’liler tarafından roketatarlı saldırı düzenlendi. Çatışmaların, sokağa çıkma yasağının olmadığı diğer mahallelere de sıçradığı ifade ediliyor.

Suikast timi yakalandı

Diyarbakır’da suikast timi oldukları belirtilen 3 PKK’li üzerlerinde el bombası, tabanca ve mermilerle birlikte yakalandı, 1’i tutuklandı.

Anaokuluna bomba

Şırnak’ta Bahçelievler Anaokulu’nun bahçesinde el yapımı patlayıcı bulundu. Öğrenciler okuldan tahliye edildikten sonra, patlayıcıyı kontrollü bir şekilde imha etti.

Okula molotof

Hakkâri’de Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ne göstericiler tarafından taş ve molotofkokteyli atıldı. Okulun camları kırıldı.

Hastane yakıldı

Siirt’te 250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, ateşe verildi.

 

Yasakları protesto ettiler... 5 ilde 45 gözaltı

Yasakları protesto için Van, Hakkâri ve Şırnak’ta esnaf kepenk açmadı, öğrenciler okulları boykot etti. Toplu taşıma araçlarının çalışmadığı kentlerde belediyeler çöpleri toplamadı.

Van’da barikat kuran bir gruba polis gaz bombalarıyla müdahale etti. 18 kişi gözaltına alındı. Şırnak’ta HDP milletvekilleri Leyla Birlik, Berdan Öztürk, Burcu Çelik Özkan, Lezgin Botan, Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan öncülüğünde bir grup parti binası önünde toplanarak Silopi ve Cizre’ye yürümek istedi. Gruba polis gaz bombası ile müdahale etti. Kepenklerin açılmadığı Hakkâri’de öğle saatlerinde yürüyüş yapmak isteyen gruplara polis basınçlı su ile müdahale ederken olaylar akşam saatlerine kadar sürdü.

Rojava’dan destek

Bölgede süren yasakların ardından Rojava’da destek eylemi yapıldı. Cizire Kantonu Yasama Meclisi üyeleri de sokağa çıkma yasaklarına tepki gösterdi ve “Halkın yanında olacağız” dedi.

5 ilde 45 gözaltı

Polisin düzenlediği operasyonlarda İstanbul’da 17, Hakkâri merkez ve Yüksekova İlçesi’nde 13, Muş’un Varto İlçesi’nde 4, Mardin’in Derik İlçesi’nde 6, Antalya’da ise 3’ü üniversite öğrencisi 5 kişi olmak üzere toplam 45 kişi gözaltına alındı. Mersin’de HDP Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk’ün de aralarında bulunduğu 28 kişi adliyeye sevk edildi.

Adana’da yasakları protesto eden göstericiler polisle çatıştı, 3 mahallede 8 araç molotofkokteyli atılarak yakıldı. Mersin’in Tarsus İlçesi’nde de Barbaros, Gazipaşa, Fahretttinpaşa mahallelerinde ateş yakarak yolu kapatan göstericiler molotofkokleyli atarak 1 TIR’ı yaktı. İstanbul’un Bağcılar İlçesi’nde de park halinde bulunan bir özel halk otobüsü molotofkokteyli atılarak yakıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler