Barış isteme suçunu gururla işleriz

“Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” üyesi 1128 akademisyenin bildirisi sonrası yaşanan gözaltı ve soruşturmalara tepkiler sürüyor

Yayınlanma: 19.01.2016 - 06:15
Abone Ol google-news

Çağlayan Adliyesi’ne gelen aydınlar kendilerini ihbar etti.

Yurdun birçok yerinde akademisyenlere destek eylemleri, açıklamaları yapılırken, birçok kurum ve kuruluş akademinin özgürlüğü vurgusunu sürdürdü. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk akademisyenlere yönelik operasyonları eleştirirken 28 taraftar grubu da akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” çağrılarına kayıtsız kalmayacaklarını belirterek “Barış isteme suçunu gururla işleriz” dedi.

Kendilerini ihbar ettiler

Soruşturmaya tepki amacıyla dün aralarında gazeteci, sanatçı ve avukatların da olduğu bir grup Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Burada basın açıklamasını okuyan gazeteci Ceyda Karan akademisyenlerin imzaladığı bildiriyi okuyarak “Bu sözlerin altına biz de imzamızı atıyor, doğacak yasal sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz” dedi. Şanar Yurdatapan da bildiriyi imzalayan akademisyenlerin vatan haini ilan edildiğini vurgulayarak “Bu bildirinin altına imza atarak bu bir suçsa bizde suçluyuz diyoruz. Onun için kendimizi ihbar etmeye geldik” diye konuştu. Açıklamanın ardından gruptakiler adliyeye girerek hazırlanan dilekçelerle kendilerini savcılığa ihbar etti.

Yeni akademisyen bildirisi

Suç duyurusunda imzası olanların isimleri şöyle: Hrant Dink’in oğlu Arat Dink, yazar Ayşegül Devecioğlu, emekli subay Bahadır Altan, gazeteciler Ceyda Karan, Erol Önderoğlu, sanatçı Ferhat Tunç, emekli Gürhan Ertür, iş insanı Halim Bulutoğlu, avukat Mehmet Bülent Deniz, yönetmen Melek Özman, iktisatçı Necmi Demir, yazar Necmiye Alpay, endüstri mühendisi Nergiz Savran, müzisyenler Pınar Aydınlar, Şanar Yurdatapan, dansçı ve kareograf Zeynep Tanbay.

Taraftar desteği

Türkiye’nin her yerinden Barış İçin Akademisyenler’e destekler sürüyor. Sanatçılar, edebiyatçılar ve hukukçuların ardından barışa bir destek de tribünlerden geldi. 28 taraftar grubu yaptıkları açıklamada Ayşe Öğretmen’in “Çocuklar ölmesin” ve akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” çağrılarına kayıtsız kalmayacaklarını belirterek “Barış isteme suçunu gururla işleriz” dedi.

PROF. BERTELL OLLMAN: Örnek bir tavır

Akademisyenler tarafından hazırlanan “Suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan New York Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Bertell Ollman, t24.com. tr internet sitesine değerlendirmede bulundu. Ollman “Türkiye’nin cesur akademisyenlerinin kendi hükümetlerine karşı aldıkları tavrı destekleyerek, bugün dünyanın her köşesinde karşımıza çıkabilen baskılara nasıl karşı çıkabileceğimiz konusunda örnek bir tavır ortaya koydukları için teşekkür etmiş oluyoruz. Bu gibi örneklere hepimizin şu an ihtiyacı var veya yakında olacak” dedi.

PROF. AYŞE BUĞRA: Özgürlük bildirisi

Prof. Dr. Ayşe Buğra imzasıyla yayımlanan mesajda fikir ve ifade özgürlüğü ile ilgili, farklı üniversitelerden 610 profesör, doçent ve yardımcı doçent tarafından imzalanan yeni bir bildirinin duyurusu yapıldı. Bildiride fikir ve ifade özgürlüğüne vurgu yapılarak “Biz aşağıda imzası olan akademisyenler siyasi iradenin ve YÖK’ün tepkisini yanlış ve kaygı verici buluyoruz. İfade özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz. Ülke demokrasisine verilecek en büyük zarar, fikri söylemek değil, fikri ifade ettirmemektir” denildi.

SAĞLIKÇILARDAN MÜCADELE SÖZÜ

Barış İçin Sağlıkçılar İnisiyatifi, barış bildirisine imza atıp haklarında soruşturma açılan akademisyenlere destek verdi. Şimdiye dek 1600’ü aşkın sağlık çalışanının imza attığı metinde, barış talebini dillendiren akademisyenlere dokunulmaması, ülkede barışın tesis edilmesi, yaşamın ve yaşatmanın esas alınması talebi dile getirildi.

Barış İçin Sağlıkçılar İnisiyatifi, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin başlattığı barış bildirisine imza atıp haklarında soruşturma açılan akademisyenlere destek amacıyla “Sadece destek değil, birlikte mücadele sözü veriyoruz” diyerek imza kampanyası başlattı.

Ödenmesi zor borcumuz var

“Bizlerin hekim, diş hekimi, eczacı, psikolog, hemşire, ebe, sağlık memuru, teknisyen, laborant olmasını sağlayan akademisyenlere ve binbir zorlukla okumamıza olanak yaratan bu ülkenin halkına, ödenmesi zor bir borcumuz ve meslek yaşamımız boyunca peşimizi bırakmayacak vicdani bir sorumluluğumuz var” ifadelerine yer verilen imza metninde, barış talebini dillendiren akademisyenlere dokunulmaması vurgulandı.

Açılan imza metninde “Ülkede aklın, bilimin ve özgür düşünce ile özdeşleşen akademinin temsilcileri olarak barış talebini dillendiren akademisyenlere dokunulmaması” istendi.

Kampanya http://www.barisicinsaglikcilar. net adresinden devam ediyor.

İZMİR’DEN DESTEK

İZMİR’de kendilerine ‘Barış İsteyenler ve Barış Savunucuları’ adını veren bir grup, Güneydoğu’daki operasyonları eleştiren bildiriye imza koyan ve haklarında soruşturma açılan akademisyenlere destek verdi. Yaklaşık 100 kişi, akademisyenlerin bildirisine aynen imza attıklarını belirtip, kendileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

SULTANAHMET’TE TEHDİT EYLEMİ

HESABI SORULACAK

Sultanahmet’teki patlama yerine karanfil bırakan bir grup, terörü lanetledi. Eylemciler, tartışmalara neden olan bildiriyi imzalayan akademisyenlerin kalemini kırdı. Yapılan açıklamaya İstanbul Şehit Aileleri Derneği, Türk Ocakları Vakfı, Kırım Tatarları, Suriye Türkmenleri, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu, İstanbul Bingöllüler Derneği ve Bitlis Şehit Aileleri Derneği ile Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu üyeleri katıldı. Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen “Saflarını belli ettiler. Hesabı sorulacak” dedi.

TEHDİT BİLDİRİSİ

Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza atan Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süleyman Ulutürk’ün odasının kapısına ve görev yaptığı bölümün koridorlarına “Üniversitemizde PKK sempatizanı istemiyoruz” yazılı kâğıtlar asıldı. Ulutürk, bu yazıyla ilgili üniversite yönetimine bilgi vereceklerini ve avukatları afişlemeyi yapanların kameralardan tespitini isteyerek haklarında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler