AKP'li eski vekile 'görevi kötüye kullanmak'tan hapis cezası

AKP'den 24'üncü dönem Konya milletvekili yapan Hüseyin Üzülmez, milletvekilliğinden önce başkanlığını yaptığı Konya Ticaret Odası'nın yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreteriyle birlikte 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla yargılandı.

Yayınlanma: 21.01.2016 - 11:42
Abone Ol google-news

Konya 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Hüseyin Üzülmez ve 11 yönetici, 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sanıklara verilen cezaları erteledi. Dava, 2007 yılında Üzülmez'in oda başkanlığı döneminde görev yerleri değiştirilince mahkemeye başvuran 11 personelin, göreve iade kararının uygulanmaması üzerine açıldı.

2007 yılında o dönem Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Üzülmez ve yönetim kurulu üyeleri, odada çalışan memur statüsündeki 32 kadrolu personele, 4857 sayılı kanun kapsamında sözleşmeli çalışmaları için dilekçe vermelerini istedi. Yönetimin bu duyurusunun ardından ilk olarak 2 kişi sözleşmeli kadroya geçti. Ancak diğer personel bu dilekçeyi vermedi. Bunun üzerine iddiaya göre Başkan ve oda yönetimi tarafından personele baskı uygulanmaya başlandı. Yaşanan olaylar üzerine 32 kişiden 17’si, Mayıs 2008’de Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez ve yönetim kurulu üyelerinin kendilerine 'tehdit ve hakaret' ettiği iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Suç duyurusunun ardından odanın merkez binasında görev yapan 17 kişi, Aykent Mesleki Eğitim Servisi’ne, Tekstil Pazarı ve şehirden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki TÜYAP Fuarında açılan yeni birimlerde ve ilçelerde açılan temsilciliklere görevlendirildi. Personel, KTO yönetiminin yaptığı tayinleri mahkemeye taşıyarak göreve iade davası açtı ve ayrıca bazıları da uygunsuz koşullarda çalıştırıldıkları iddiasıyla da Konya Valiliği İnsan Hakları Kurulu’na şikayette bulundu.

UYGULAMALAR İNSAN HAKLARI İHLALİ SAYILDI

Konya Ticaret Odası’nda çalışan 5 personelin, görev yaptıkları odanın küçük, penceresiz ve 3 kamerayla sürekli izlendiği şikayeti ile Konya Valiliği İnsan Hakları Kurulu’na yaptığı başvuruyu inceleyen Kurul, Oda'nın ‘İnsan Hakkı İhlali’ yaptığına karar verdi. Personel açtıkları göreve iade davalarını da kazandı. Ancak görevi iade davası kazanan personel, eski görev yerlerine geldiklerinde yine tayinle ilçelere gönderildi.

MAHKEME KARARLARI UYGULANMADI

Yaşanan bu olay üzerine hukuk çerçevesinde mücadelesine devam eden personel, mahkeme kararlarının uygulanmaması üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulunurken, ayrıca KTO yönetiminin, İdare Mahkemesi kararını uygulamayarak görevi kötüye kullandığı iddiasıyla da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 2009 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da konuyla ilgili hazırlanan teftiş raporu doğrultusunda KTO Yönetim Kurulu aleyhinde görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Personelin ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı davalar, 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi.

AKP'DEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

O dönem KTO Başkanı olan Hüseyin Üzülmez, yargılaması devam ederken 2011 yılında AKP'den Konya Milletvekili seçildi. Üzülmez'in milletvekili seçilmesi üzerine, hakkındaki dava ayrılarak yargılama durduruldu. Üzülmez’in görevinden ayrılmasının ardından seçilen yeni yönetim kurulu, personeli eski görev yerlerine geri döndürdü. Dava devam ederken Üzülmez, 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleşen genel seçimde yeniden aday gösterilmeyince yargılamasına devam edilerek dosyası yeniden dava ile birleştirdi.

YÖNETİME CEZA

Konya 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla açılan dava, 7 yıl süren yargılamanın ardından karara bağlandı. Mahkeme, dönemin KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez ve genel sekreter ve 10 yönetim kurulu üyesinin her birine 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi. Ayrıca Üzülmez ve 11 kişinin 7'şer ay süreyle memuriyet hak ve yetkilerinden yoksun bırakılmasına karar verdi. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına da karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler