Rusya ile yeni kriz... Dışişleri: Rus uçağı hava sahamızı ihlal etti

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya ait bir adet SU-34 uçağının önceki gün saat 11.45'da hava sahasını ihlal ettiğini ve radar unsurlarınca Rusça ve İngilizce ikaz edildiğini açıkladı. Moskova'dan yapılan açıklamada, sınır ihlali olmadığı savunuldu.

Yayınlanma: 30.01.2016 - 17:52
Abone Ol google-news
 
24 Kasım’da Rus uçağını hava sahasını ihlal ettiği için düşüren, ardından da “Bir daha olsa yine yaparız” diyen Ankara, bu defa dediğini yapamadı. Rusya Büyükelçisini çağırmakla yetindi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Rusya, Türkiye’nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır” dedi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2016/1/30/472868_cover_mainslider_big.jpeg?lastModified=1454184319751

Rusya, 3-4 Ekim’de de sınır ihlali yapmış, 24 Kasım’da ise 5 defa uyarılmasına karşın ihlalin sürmesi üzerine S-24 tipi Rus uçağı düşürülmüştü. Ancak bu defa Ankara, Rusça olarak da pilotları uyardığını açıkladı. Üstelik son açıklamada uçağın aidiyeti ile ilgili şüphe bulunmadığı da yer aldı.

Erdoğan'dan tehdit gibi açıklama: Rusya devam ederse sonuçlarına katlanacak

Dışişleri’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dün (29 Ocak 2016) TSİ 11:46’da RF Hava Kuvvetlerine ait bir adet SU-34 uçağı Türk hava sahasını ihlal etmiştir. İhlal öncesinde, RF uçağı, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmiştir. Ülkemizce ve NATO tarafından yapılan açık uyarılara rağmen, bu ihlal de RF’nin sorunlarıntırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesidir.”

Büyükelçiye yapılan girişim ise açıklamada şöyle aktarıldı: “Bu hususlar dün akşam Bakanlığımıza davet edilen RF Büyükelçisine tekraren ifade edilmiş, bahse konu ihlal kuvvetle protesto edilmiş ve kınanmıştır.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler