Madenciler aylarca kaçak çalıştırılmış

Kilimli’de işçiler ocakta, yakınları ise yukarıda direnişi sürdürüyor.

Yayınlanma: 25.05.2016 - 06:21
Abone Ol google-news

Zonguldak Kilimli’de maden işçilerinin başlattıkları açlık grevi 7. gününe girerken yeni bir skandal ortaya çıktı. Maden ocaklarının aylarca kaçak çalıştırıldığı belirlendi. İşçilere destek vermek için ocağa giden TMMOB ve sendikalar ise saldırıya uğradı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) rödovans yoluyla aldıkları sahaları işleten Deka ve Balçınlar Madencilik Şirketleri’ne paralel yapıyla mücadele kapsamında 13 Nisan’da kayyım atandı. İşçilerin ücretleri ocak ayından bu yana ödenmiyor.

Yaklaştırmadılar

Ocak ve şubat ücretlerini alamayan işçiler nisandan bu yana eylemlerini sürdürüyor. Önce işe gitmeme eylemi yapan, son olarak açlık grevi başlatan işçiler 7 gündür ocaktan çıkmıyor. Önceki gün akşam saatlerinde TMMOB, sendikalar ve sivil toplum örgütleri işçilere destek vermek amacıyla madene gitti. Ancak polis grubun madene yaklaşmasına izin vermedi. Basın açıklaması yapan sivil toplum örgütleri temsilcileri Kilimli Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan araçlarına giderken 15-20 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Saldırıda iki genç yaralandı.

Saldırının öğrenilmesi üzerine TMMOB kente heyet gönderdi. TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun, Zonguldak Valisi Ali Kaban’a saldırının planlı ve organize olduğunu, grubun demir boru ve çubuklarla saldırdığını aktardı. Torun, aldıkları duyumlara göre sivil polislerin de saldırgan grubu yönlendirdiklerini valiye iletti. Vali, saldırıdan yeni haberi olduğunu söyledi.

Kömür satılırsa...

Ocakların aylardır kaçak çalıştırıldığı da ortaya çıktı. Vali ocakların izinsiz çalıştıklarını doğruladı. Kaban, TMMOB heyeti ile görüşmesinde eylemlerin devam ettiği iki ocağın birisinin 1.5 yıldır, birisinin de 6 aydır izinsiz, kaçak çalıştırıldığını söyledi. Vali, ocakların izinsiz çalıştırılması nedeniyle TTK’yi suçladı. Vali, 5 bin ton kömürün satılarak en kısa sürede işçilerin alacaklarının ödeneceğini de ifade etti.

15 işçi hastenede

Dün gece boyunca ocakta fenalaşan işçiler ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Rahatsızlanan işçilerin sayısı 15’e ulaştı. Polisin madene giden yolu kestiği noktada bekleyen işçi yakınları her ambulans geçtiğinde yakınlarından bir haber alabilmek için çırpındı. Ambulanstaki işçilerin isimlerini öğrenmeye çalışan işçi yakınlarından fenalaşanlar oldu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler