Dokunan yandı eğilen kazandı

Erdoğan’a hakaret suçunun iptalini isteyen hâkim Murat Aydın sürgün yedi. MİT TIR’ı savcılarına dava açan Mustafa Çelenk, Rize’ye başsavcı oldu

Yayınlanma: 06.06.2016 - 08:42
Abone Ol google-news

HSYK Birinci Dairesi, adli yargıda 3328, idari yargıda ise 518 olmak üzere 3746 hakim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesini yayımladı. İktidar lehine kararlara imza atan hakim ve savcılar terfi ettirilerken, AKP'nin aleyhine karar verenler ise sürgün yedi.

HSYK’nin bu sabah yayımladığı kararnameye göre Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen yasa maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açan Karşıyaka Hakimi ve YARSAV Başkan Yardımcısı Murat Aydın, Trabzon’a atandı. Murat Aydın, “Verdiğim kararlardan ve açıkladığım görüşlerden dolayı sürüldüm” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki eleştiriler veya protestolarla ilgili resen soruşturma ve dava açan Ankara Basın Savcısı Cevat İşlek ise, terfi ederek Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı.

Yasa dışı dinleme soruşturmasını yürüten ve eski İstihbarat Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında olduğu 143 şüpheliye dava açan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy Bakırköy C.Başsavcı Vekilliği'ne, 17-25 Aralık'a karşı yapılan paralel yapı operasyonlarını bir dönem yöneten Orhan Kapıcı ise Küçükçekmece Başsavcılığı'na terfi ettirildi. Özsoy ve Kapıcı'nın adı Emlak Konut GYO’nun Başakşehir’deki Ayazma Emlak Konut projesinden indirimli lüks konut almalarıyla gündeme gelmişti. Eski Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya Ankara'dan Elazığ Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. 

Kılıçdaroğlu'nu ifadeye çağıran savcıya terfi 

İstanbul Cumhuriyet Savcısı  Mehmet Demir, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine atandı.  Bu atamayla terfi etmiş sayılan Demir,  17/25 Aralık soruşturmaları ile ilgili tapeleri partisinin grup toplantısında okuyan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Bilal Erdoğan’ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmaya bakmış ve Kılıçdaroğlu'nu dokunulmazlığına karşın ifadeye çağırmıştı. Demir, daha sonra sehven oldu diyerek ifadeye çağrıyı geri çekmişti.

BÜYÜKANIT'I ÖRGÜT KUTLAMA İLE SUÇLAMIŞTI

Savcı Sarıkaya Van'da görev yaptığı dönemde, tıbbı cihaz alımında yolsuzluk yapmakla suçlanan Van üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın hakkında hazırladığı tartışmalı iddianame ile gündeme gelmişti. Sarıkaya, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ı da,  
"örgüt kurmak ve sahte belge hazırlamakla" suçlamıştı.

Ankara’da dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın arasında bulunduğu 103 kişi hakkında 28 Şubat davasını açan Ankara Savcısı Kemal Çetin, Adana Savcılığı’na atandı. Eski Ankara özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt ise Samsun'a gönderildi. Ethem Sarısülük davasına bakan ve katil zanlısı polis Ahmet Şahbaz’ı tahliye eden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Afak İlleez Ankara Batı (Sincan) Hakimliği'ne tenzili rütbe ile atandı.

Hakime MİT TIR'ı sürgünü

HSYK Birinci Dairesi, 2016 yılına ilişkin hazırladığı adli ve idari yargı kararnamesiyle 3 bin 746 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. İktidar lehine kararlara imza atan hâkim ve savcıların terfi ettirildiği kararnamede, AKP’nin hoşuna gitmeyen karar veren yargı mensupları ise sürgün yedi. Cemaate yakın hâkim ve savcıların da pasifize edildiği kararnamede, öne çıkan atamalar şöyle:

CAN DÜNDAR’A DESTEK VEREN HÂKİM SÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Yasası’nın 299. maddesinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açan Karşıyaka Hâkimi Murat Aydın, Trabzon Hâkimliği’ne atandı. Murat Aydın’ın eşi hâkim Gülay Aydın da Trabzon’a gönderildi. Murat Aydın aynı zamanda YARSAV Başkan Yardımcısı. Yargıç Aydın, MİT TIR’ları haberinden dolayı tutuklanan Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’a cezaevindeyken mektup göndermişti.

KILIÇDAROĞLU’NU İFADEYE ÇAĞIRANA TERFİ

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı. 17/25 Aralık soruşturmaları ile ilgili tapeleri partisinin grup toplantısında okuyan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine başlatılan soruşturmayı yürüten Demir, dokunulmazlığına rağmen Kılıçdaroğlu’nu şüpheli olarak ifadeye çağırmıştı. Daha sonra sehven oldu diyerek bu çağrıyı geri çeken Demir, HSYK tarafından geçici görevlendirme ile Edirne’ye atanmıştı.

17 ARALIK POLİSLERİNİ TUTUKLAYANA ÖDÜL

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan sorumluyken 17-25 Aralık soruşturmalarında görev alan polis şeflerine yönelik paralel yapı operasyonlarını yöneten İstanbul Başsavcıvekili Orhan Kapıcı, Küçükçekmece Başsavcılığı’na atandı. Yasadışı dinleme ve casusluk adı altında Ali Fuat Yılmazer’in arasında bulunduğu 143 kişi hakkında dava açan savcı Okan Özsoy da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne getirildi. Kapıcı ve Özsoy, lüks konutları indirimli almıştı.

Hakime MİT TIR'ı sürgünü

SARRAF’IN ADAMLARINI BIRAKAN BAŞKAN OLDU

17 Aralık operasyonunda tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Rıza Sarraf’ın adamı Abdullah Happani’nin aralarında bulunduğu 6 kişiyi tahliye eden İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimi Hulusi Pur, İstanbul hâkimiyken, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. Pur, ünlü sanatçı Fazıl Say’a Twitterda paylaştığı Ömer Hayyam dizeleri nedeniyle dini değerleri aşağılamak suçundan 10 ay hapis ceza veren hâkimdi.

12 EYLÜL VE 28 ŞUBAT SAVCISI

Ankara’da dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın arasında bulunduğu 103 kişi hakkında “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle 28 Şubat davasını açan Ankara Savcısı Kemal Çetin, Adana Savcılığı’na atandı. Turgut Özal’ın ölümüne ilişkin emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında “gizli tanık” ifadesi üzerinden dava açan Kemal Çetin, özel yetkili savcı olduğu dönemde Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında 12 Eylül davasına da imza atmıştı.

SARISÜLÜK’ÜN KATİL ZANLISINI BIRAKTI, YARANAMADI

Ethem Sarısülük davasına bakan ve Yargıtay’ın dosyayı güvenlik gerekçesiyle Aksaray’a gönderme kararına rağmen yetkisiz şekilde katil zanlısı polis Ahmet Şahbaz’ı tahliye eden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Afak İlleez, tenzili rütbeye uğradı. İlleez, Ankara Batı (Sincan) hâkimi olarak görev yapacak.

ŞEMDİNLİ SAVCISINA SÜRGÜN

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Elazığ’a atandı. Sarıkaya’nın adı Van Savcılığı görevini yürütürken 2005’te Şemdinli’de çıkan olaylarla ilgili hazırladığı iddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı da suçlamıştı. Bunun üzerine Sarıkaya önce HSYK tarafından meslekten atıldı. O dönem AKP’nin kolladığı Sarıkaya, cemaatin de etkili döneminde HSYK tarafından yeniden mesleğe alındı ve 2011’de Ankara’da görevlendirildi.

POYRAZKÖY HÂKİMİ YENİDEN BAŞKAN

Poyrazköy davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, 17 Aralık sonrası atandığı İstanbul Hâkimliği’nden yeniden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Yılmazabdurrahmanoğlu’nun görevden alınmasının ardından başka bir heyetin baktığı dava sonunda 83 sanık beraat etmişti.

ENSAR VAKFI DAVASININ HÂKİMİ KONYA’YA ATANDI

Karaman’da Ensar Vakfı’na ait yurt ve evlerde 10 çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan yargılanan sınıf öğretmeni 54 yaşındaki Muharrem Büyüktürk’e, ilk celsede 508 yıl 3 ay hapis cezası veren ve cezada indirimde bulunmayan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hâkim Kadir Gezici, Konya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler