Üç nöbetçi yayın yönetmeni tutuklandı

Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

Yayınlanma: 20.06.2016 - 12:57
Abone Ol google-news

<video:554433>

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen isimler hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan başlatılan soruşturmada mahkemeye sevk edilen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Rasime Şebnem Korur, gazeteci-yazar Ahmet Aziz Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu tutuklandı.

Şüphelilerin, gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerde yayımlanan haber içerikleri ve görsellerde, "silahlı terör örgütü PKK/KCK ve alt yapılanmalarının propagandasını yaptıkları" gerekçe olarak gösterildi.

Nöbetçi İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde sorguları yapılan Rasime Şebnem Korur, Ahmet Aziz Nesin ve Erol Önderoğlu'nun tutuklanmalarına karar verildi.

Mahkeme, gazetecilerin üzerine atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin bulunması, adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı, yüklenen suçun yasada öngörülen cezanın üst sınırı, basın yayın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle arttırım sebebinin bulunmasını dikkate alarak tüm şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi.

FİNCANCI, CEZAEVİNE KONULDU

Mahkemeye sevk edilen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, cezaevine konuldu.

Akşam saatlerinde Bakırköy'deki Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na resmi bir polis aracıyla getirilen Şebnem Korur Fincancı, cezaevine girişi sırasında "Türkiye'de uzun dönemdir olanlar gibi bu durumla karşı karşıyayız dedi.

GAZETENİN YAZI VE İÇERİK VE GÖRSELLERİNDEN SORUMLU TUTULDULAR

Gazetenin 30 Mayıs tarihli sayısında nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen TİHV Başkanı Rasime Şebnem Korur 8 ve 9'uncu sayfalarıyla ekinde yer alan 3 yazı ve içeriklerine yer alan görseller ;
7 Haziran'daki sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Ahmet Aziz Nesin 1, 8, 10 ve 11'inci sayfalarında yer alan yazı ve görseller;
18 Mayıs tarihli sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Gazeteci Erol Önderoğlu da 9. sayfasında yer alan yazı, içerikler ve yanlarında yer alan görsellerden sorumlu tutuldu.

KORİDORLARDA ALKIŞLI PROTESTO

Gazetecilerin tutuklanması üzerine dayanışma için adliyede bulunanlar kararın alkışlayarak protesto etti.
"OLANLARDAN HABERDAR OLMA HAKKIMIZ VAR"

Rasime Şebnem Korur mahkeme ifadesinde, düşünce ve ifade özgürlüğünü ve gazetecilerin haklarını savunmak, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için bir günlüğüne gazetenin genel yayın yönetmenliğini yaptığını söyledi. Korur, "Son dönemlerde özellikle Özgür Gündem ve diğer muhalif basına yönelik tutuklama ve diğer kararların Türkiye adına üzücü olduğunu düşünüyorum. Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum" dedi.


"YAPTIĞIMIZ MESLEKİ BİR DAYANIŞMA"


Ahmet Aziz Nesin ise suç konusu yazılarda herhangi bir terör örgütü propagandası görmediğini belirtti. Erol Önderoğlu da 21 yıldır gazetecilik yaptığını belirterek "10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum" dedi.

TGC: Tek tip gazeteci olmayacağız

DİSK Basın - iş: Gazetecilik de dayanışma da suç değildir

Dündar: Madem dayanışma suç, yarın Özgür Gündem'e nöbete gidiyorum

Hürriyet Gazetesi New York temsilcisi ve bir gazeteci daha gözaltında


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler