Faşizm sınır tanımıyor

Özgür Gündem gazetesine destek veren Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu terör örgütü propagandası iddiasıyla tutuklandı.

Yayınlanma: 21.06.2016 - 05:20
Abone Ol google-news

<video:554433>

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen isimler hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan başlatılan soruşturmada mahkemeye sevk edilen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Rasime Şebnem Korur Fincancı, gazeteci-yazar Ahmet Aziz Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi-gazeteci Erol Önderoğlu tutuklandı. Fincancı Bakırköy Cezaevi’ne, Önderoğlu ve Nesin de Metris Cezaevi’ne gönderildi.

Kampanyaya katılan 44 kişiden 37’si hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Fincancı, Nesin, Önderoğlu, Cengiz Boysoy, Kemal Can, yazar İhsan Eliaçık ve akademisyen Beyza Üstün dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde savcılığa ifade verdi. Beyza Üstün, halkın haber alma hakkı kapsamında tüm haber içeriklerine katıldığını belirterek gazetecilik dayanışmasına her zaman katılacağını ifade etti. Eliaçık ve Boysoy, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında nöbete katıldıklarını kaydetti.

‘Borcumuz var’

Fincancı ifadesinde “Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum” dedi. Nesin ise suç konusu yazılarda herhangi bir terör örgütü propagandası görmediğini belirtti. Önderoğlu da 21 yıldır gazetecilik yaptığını belirterek “10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum” dedi.

1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen 3 isim öğleden sonra tutuklandı. Hâkimlik kararında, “silahlı terör örgütü PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı”nı iddia etti. Kararda, Fincancı 30 Mayıs tarihli gazetede 4 haber-yazı ve içerikleri ve görselleri nedeniyle, 7 Haziran tarihli gazetede Nesin, 4 haber-yazı ve görsellerinden sorumlu tutuldu. Önderoğlu da 18 Mayıs tarihli gazetenin 2 haber-yazı ve görsel nedeniyle sorumlu tutuldu.

AHMET NESİN

Ahmet Nesin, 1957 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Aziz Nesin, abisi Ali Nesin’dir. Oya Nesin ve Ateş Nesin adında babasının ilk eşinden kardeşleri var. İstanbul ve Paris’te yaşamını sürdüren Ahmet Nesin, Nesin Vakfı’nın yöneticiliğini yapıyor. 1999 yılında ÖDP’den milletvekili aday adaylığı başvurusu yapan Ahmet Nesin sicilden dolayı seçimlere giremedi. 2015 genel seçimlerinde Antalya milletvekili aday adayı olduğu HDP’den aday gösterilmedi.

EROL ÖNDEROĞLU

İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi Bölümü’nü bitirdi. 1996’dan beri uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye muhabiri ve temsilcisi olarak çalışıyor. 1999’dan beri İPS İletişim Vakfı’nın projesi olan bianet sitesinde, Hukuki Destek Masası koordinatörü, ifade özgürlüğü editörü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Halen bianet’te Medya Gözlem Raporları’nı hazırlıyor.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI

İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, dünyaca tanınmış bir uzman. Adli tıp, insan hakları, barış çalışmaları, işkencenin önlenmesi, kadına yönelik şiddet alanlarında birçok çalışması ve katkısı bulunan Fincancı, Evrensel gazetesinde haftalık yazılar da yazıyor.

BASININ KARA GÜNÜ

* Türkiye Gazeteciler Cemiyeti : Gazeteciliği terör örgütü propagandası ile örtüştüren zihniyetin yayın organlarını iş yapamaz duruma getirdiği, özgür haberciliği yok etmek istediği ortadadır. Bu kararla gazetecilik ve dayanışma hapsedilmiştir.

* Türkiye Gazeteciler Sendikası: Türkiye basın tarihinde yine kara bir gün yaşıyoruz. Bu tutuklama kararının siyasi olduğu çok açıktır. Tüm gazetecilere dayanışma çağırıyoruz.

* DİSK Basın-İş: İktidarın siyasi baskıları karşısında düşünce ve ifade özgürlüğünü savunanların, medyada barışın dilini korumak isteyenlerin, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına sahip çıkanların dayanışması suç sayılamaz.

*AHMET BİRSİN (Özgür Gündem Haber Koordinatörü): Tutuklamalar ile korku measjları veriliyor.

* ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN (İnsan Hakları Derneği): Türkdoğan’ın hazırladığı insan hakları raporu Türkiye’nin canını sıkmaya başlamıştı. Erdoğan bizzat insan hakları savucularının üzerine gidilmesi gerektiğini söylemişti. Bir fırsatını buldular.

* YUSUF ALA TAŞ (Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu): Anayasa rafa, kuvvetler ayrılığı ilkesi tamamen ortadan kaldırılmış, yargı iktidarın kontrolüne girmiş durumda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler