Bir tuhaf ‘darbe’ hikâyesi

Erdoğan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamaları, kafaları karıştırdı.

Yayınlanma: 22.07.2016 - 22:03
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişiminde bir çok “karanlık” nokta henüz aydınlatılamazken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eniştesinden 16.00-16.30 gibi haber aldığını, Başbakan Binali Yıldırım ise “eş-dost, yakın korumalardan” öğrendiklerini açıklaması başta “istihbarat” olmak üzere devlet birimlerindeki zaafiyeti de ortaya koydu.

Arayıp ulaşamadı

Genelkurmay Başkanlığı’nın MİT’ten saat 16.00’da karargaha bilgi geldiği açıklaması dikkate alındığında o saatlerde MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı’na yönelik herhangi bir saldırı ya da tehdit yok. Bu durum, “MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı, Erdoğan’ın telefonlarına çıkmadı mı ya da Erdoğan’ın iki isim ile telefonla görüşmesi engellendi mi?” sorularını akla getiriyor. Erdoğan, “Başbakanımızla iletişim kurma gayretine girdik. Sıkıntılı da olsa iletişim kurabildik” demesine karşın, Başbakan Binali Yıldırım’ın siyasi parti liderlerine verdiği bilgiye göre, saat 21.00’den sonra darbeden haberder olduğu anlaşılıyor. Erdoğan, saat 16.00 gibi eniştesiyle konuştuktan sonra MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı’nı arayıp ulaşamamasına karşın Yıldırım’ı hemen arayıp aramadığı gizemini koruyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesi neler olduğuna ilişkin açıklamaları, basına bu konuda yansıyan bilgiler, darbe gecesi yaşananları aydınlatmak bir yana kafaların daha da karışmasına neden oldu. Açıklamalara göre çelişki doğuran ve karanlıkta kalan noktalar şöyle:

MİT bilgi verdi

MİT’e ihbar saat 13.00’te gitti: AKP yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, MİT’e ilk darbe hazırlığı yapıldığına ilişkin ihbar 15 Temmuz günü saat 13.00’te yapılıyor. Bir AKP yöneticisi, bu durumu “Saat 13.00 sularında MİT’e rütbeli bir subay gelmiş ve ‘Herkese görevler verildi, bu gece yarısından sonra bir şey yapacaklar’ bilgisini vermiş. MİT bunun doğruluğunu soruşturup, emin olduktan sonra önce Müsteşar Yardımcısı Genelkurmay’a gidiyor. Onun ardından da MİT Müsteşarı gidiyor. Fidan’ın ayrılmasından sonra Genelkurmay Başkanı derdest ediliyor”

Erdoğan neden kimseye ulaşamıyor?: Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, saat 16.00 sularında MİT tarafından verilen bilginin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay 2. Başkanı’nın katılımıyla değerlendirildiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Saat 4-4.30 civarında eniştemden bir telefon aldım, bu telefonda ‘İstanbul’da bazı sıkıntılar var. Beylerbeyi Sarayı’nın orada askerler tarafından yollar kesiliyor. Araçlara köprüye geçit vermiyorlar’. Bu haberi alınca doğrusu inanmadım da. Ve ben MİT Müsteşarımızı aradım, ulaşamadım. Genelkurmay Başkanımızı aradım, ulaşamadım” ifadesini kullanıyor. Oysa o saatlerde Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a herhangi bir tehdit ya da saldırı olmaması nedeniyle iletişim kurulmasında herhangi bir engel yok. Bu durum, “Akar ve Fidan, Cumhurbaşkanı’nın telefonlarına çıkmadı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.

Mit’e ulaşamadı

Erdoğan’ın, yine Reuters’a yaptığı açıklama, Akar ve Fidan’a ulaşamadığını söyledikten sonraki “Çünkü telefonlarına cevap veremiyorlardı” tümcesi dikkat çekiyor. Akar’ın saat 21.30’dan sonra rehin alındığı, MİT Müsteşarlığı’na da saat 23.00 sularında ateş açıldığı dikkate alındığında bu süreye kadar Erdoğan’ın neden iki isme ulaşamadığı sorusu yanıtsız kalıyor. Acaba “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Akar ve Fidan’a ulaşması engellendi mi?” sorusu akıllara geliyor.

5 saat iletişim yok

Erdoğan ile Yıldırım ne zaman görüştü?: Erdoğan, “Başbakanımızla iletişim kurma gayretinde olduk. Sıkıntılı da olsa irtibat kurduk” ifadesini kullandı. Başbakan Binali Yıldırım, siyasi parti liderlerine verdiği bilgiye göre, saat 21.00’den sonra darbe girişimden haberdar olduğu anlaşılıyor. Saat 16.00 sularında eniştesiyle konuşan, ardından Akar ve Fidan’ı arayan, ancak ulaşamayan Erdoğan’ın en az 5 saatlik süre zarfında nasıl Başbakan ile iletişim kuramadığı sorusunun yanıtı da gizemini koruyor.

Fidan neden Cumhurbaşkanı’nı aramadı?: Erdoğan, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Bana eniştem söyledi ama başta inanmak istemedim. Sonrasında istihbarat teşkilatı ve farklı kaynaklardan doğrulandıktan sonra orada ben ve Enerji Bakanı gerekli adımları atarak Dalaman’a hareket ettik” dedi. Erdoğan’ın, önce ulaşamadığı MİT Müsteşarı ile ne zaman görüştüğü henüz bilinmiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler