Poyraz’a verdiğiniz sözleri tutun

Cezaevinde yaşayan otizmli çocuğun annesi Zeynep Bakır’ın denetimli serbestlik ve infaz erteleme talepleri reddedildi.

Yayınlanma: 24.07.2016 - 22:01
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevinde annesiyle kalmak zorunda olan, 4.5 yaşındaki atipik otizimli Poyraz Ali’ye verdiği sözleri unuttu. Poyraz Ali’nin annesi Zeynep Bakır’ın, ‘denetimli serbestlik’ ve ‘infaz erteleme’ taleplerinin tümü reddedildi. Poyraz Ali, şimdi de, tutuklu ve hükümlülere getirilen eşya sınırlaması gibi uygulamalardan etkileniyor. Poyraz Ali’nin oyuncaklarından ‘fazla’ olanı almak isteyen infaz koruma memurlarına, tutuklu ve hükümlüler tepki göstermiş. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Bahar Ertürk, 13 Temmuz’da yazdığı mektupta, kitap ve yayın haklarının engellendiğini söyledi. Ertürk, “Az önce öğrendik, Poyraz Ali’ye de sınırlama getirilmiş. Eşya sayısı 30 olacakmış. Poyraz Ali’nin özgün durumu var üstelik. Şimdiye dek çocuklarla ilgili herhangi bir sınırlama yoktu” dedi.

2018’de tahliye olacak

Baba Emrah Bakır ile Poyraz Ali’nin cezaevinde yaşadığı sıkıntıları konuştuk.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştükten sonra neler oldu?

O görüşmeyi Ocak 2015’te yaptık. Bozdağ, o zaman bize, “Zaten denetimli serbestlik düzenlemesi yapıyoruz. Poyraz Ali’nin de raporu var. İnfaz erteleme talep edin. Denetimli serbestlik uygulaması da hayata geçer” dedi. Sonrasında, infaz erteleme taleplerimizin tümü reddedildi. Zeynep’in siyasi tutuklu olması nedeniyle, Ocak 2016’da yürürlüğe giren denetimli serbestlikten yararlanamadık. Başvurularımıza bir cevap alamadık. Bakanlığa da dilekçe verdik. Bize bu formülü öneren Bakan, başvurumuzu reddetti. Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Bakan, sonradan randevu talep ettiğimizde müsait olamadı. Zaten bizi kabul etse ne diyecekti ki... Verecek cevabı yok.

- Eşiniz ne zaman tahliye olacak?

Zeynep, Ocak 2018’te tahliye olacak. Ocak 2017’den itibaren de denetimli serbestlik hakkı var. Cezaevi müdürü, “Denetimli serbestlik tarihin yaklaşıyor, sen de ona göre davranırsın” demiş. Yasal olmayan ama uygulanan bazı kurallar var. Pişmanlık anlamına gelen ‘siyasilerden ayrı kalmak istiyorum’ diye dilekçe yazmanız isteniyor. Umarız böyle bir şey olmaz da bu sefer denetimli serbestlikten yararlanırız. Bakana bu konudaki çekincelerimizi de söylemiştik.

- Cezaevindeki yeni uygulamalardan Poyraz Ali nasıl etkileniyor?

Zeynep’le en son geçen hafta görüştüm. OHAL ilan edilmemişti. Eşya sınırlaması konusundaki sıkıntıları anlattı. Uygulamaya tepki gösteren tutuklu ve hükümlüler, slogan atıp kapıları dövüyor. Eyleme katılan ya da katılmayan fark etmiyor. Koğuşta Zeynep dahil herkese soruşturma açılmış. Poyraz Ali de zaman zaman gerginliklere denk geliyor. Bir kez özel eğitime gidecekken koğuştan çıkmalarına izin verilmemiş, bir kez de dönüşte koğuşa girememişler.

- Poyraz Ali’nin sağlığı nasıl? Cezaevinden söz ediyor mu size?

Poyraz Ali, özel eğitimle iyiye gidiyor. Ama cezaevi koşulları nedeniyle eğitimi pekiştirme ortamı yok. 10 Aralık 2013’te cezaevine girmişlerdi. Biz, Poyraz Ali’nin otizmli olup olmadığını araştırırken, İstanbul’a Marmara Üniversitesi’ne getirmeye karar vermiştik. Zeynep, İstanbul yolunda tutuklanmıştı... Poyraz Ali, orada yaşadıklarına dair konuşmuyor. “Hapispaneye dönmek istemiyorum” diyor. Zor ikna ediyorum. “Oyuncak parası kazanmam gerekiyor” diyorum.... Annesini özlüyor, bunu da belli ediyor. “Hani anneyi özlemiştin” dediğimde, “Anneme gitmek istemiyorum” diyor. Ama dışarıda bir hafta kaldıktan sonra annesiyle ilgili konuşmaya başlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler