‘Büyük’lere operasyon... Topbaş’a uzanıyor

FETÖ soruşturması çerçevesinde iş dünyasının tanınmış isimlerinin ev ve işyerlerine operasyon yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Aydınlı Grup’un başındaki Ömer Faruk Kavurmacı gözaltına alındı.

Yayınlanma: 18.08.2016 - 20:06
Abone Ol google-news

15Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/ PDY) hakkında yürütülen soruşturma iş dünyasına da sıçradı. 187 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcı Vekili İsmail Uçar’ın koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, 187 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı verilen Güllüoğlu Baklavaları’nın sahipleri Faruk Güllüoğlu ve Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı’nın da aralarında bulunduğu 60 kişi gözaltına alınarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Ömer Faruk Kavurmacı’nın ofisinde arama yapan polisler, FETÖ / PDY Lideri Fethullah Gülen’in kitaplarını ve Gülen tarafından verilen plaketi de ele geçirdi.

Topbaş'tan 'FETÖ'cü damat' açıklaması

İBB projelerinde Kavurmacı aşkı

18 ilde 204 operasyon

Polis, 18 ilde 204 adrese operasyon düzenlendi ve adreslerde aramalar başlatıldı. Şüphelilerin işlediği iddia edilen suçlar ise, “Terör örgütüne üye olmak” ve “Terör örgütünün finansmanını sağlamak”.

60 kişi gözaltında

Hakkında gözaltı kararı verilen bazı isimler şöyle: TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Eroğlu Holding patronu Nurettin Eroğlu, Güllüoğlu Baklavaları’nın sahipleri Faruk Güllüoğlu ve Nejat Güllüoğlu. 187 isimden, aralarında Faruk Güllüoğlu ve Ömer Faruk Kavurmacı’nın da bulunduğu 60 kişi gözaltına alındı.

Kadir Topbaş’ın damadı

İstanbul’da eş zamanlı başlatılan FETÖ’nün finans yapılanmasına yönelik operasyon kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Aydınlı Grup’un başındaki Ömer Faruk Kavurmacı’nın da evinde ve işyerinde arama yapıldı. Kavurmacı, Kadir Topbaş’ın kızı Kübra Topbaş ile evli. Operasyon sırasında Kavurmacı’nın ofisinde yapılan aramada, Fethullah Gülen’in kitapları ve Gülen tarafından verilen plaket bulunduğu ve bunlara el konulduğu kaydedildi.

Mal varlıklarına el konuldu

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında gözaltı kararı bulunan 187 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verildi.

Bu kararın, OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile ‘“mal varlığı ile ilgili tedbir - el koyma” kararları alan hakimlik yetkililerinin soruşturma savcılığına devredilmesi çerçevesinde alındığı öğrenildi.

Güllüoğlu’ndan açıklama

Nejat Güllü’nün sahibi olduğu ‘Baklavacı Güllüoğlu’ markası adına yazılı bir açıklama yapıldı. Nejat Güllü’nün kısa sürede görevinin başına döneceği beklentisinin olduğu açıklamada şöyle denildi: “Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, başlatılan FETÖ/PYD soruşturması kapsamında bu sabah bilgisine başvurulmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülmüştür. Kamuoyunca da çok iyi bilindiği gibi, Yönetim Kurulu Başkanımız M. Nejat Güllü herhangi bir terör örgütü ya da terör örgütüne destek veren bir sivil toplum kuruluşunun yanında asla yer almamış; üstelik yer almayacak karakterde bir insandır.” 4 fabrikası, 30 şube ve yüzlerce çalışanıyla tüm idari kadrolarıyla görevleri başlarında oldukları belirtilen açıklamada, “Başlatılan soruşturmaya ilişkin süreç kurumumuzca yakından takip edilmekte olup gerçekleri en kısa sürede ortaya çıkaracağına inandığımız yüce Türk adaletine güvenimiz tamdır” ifadeleri kullanıldı.

Eroğlu Holding’den açıklama

Gözaltı listesinde ismi bulunan Nuretin Eroğlu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu Eroğlu Holding’den de konuya ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği gibi Fethullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında mali şube ekipleri bir süredir çok sayıda şirkette aramalar yapmakta, çeşitli bilgi ve belgeleri incelemektedir. Bu kapsamda 18 Ağustos 2016 tarihinde sabah saatlerinde Eroğlu Holding binasının bir katında Yönetim Kurulu Başkanımızın geçmişte TUSKON’daki adından dolayı bir arama gerçekleştirilmiştir. Görevlilere gerekli tüm bilgiler ve belgeler verilmiş, bunun üzerine arama kısa sürede sona erdirilmiştir.”

Ergenekon Savcısı’nda 1 dolar

15 Temmuz’da gerçekleştirilen kanlı darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Ergenekon Davası’nın Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in de üzerinde 1 dolarlık banknot bulunduğu ortaya çıktı. Pekgüzel, soruşturma kapsamında gözaltına alındı ve 7 Ağustos’ta tutuklanarak Sincan T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na konuldu. Savcı Pekgüzel savunmasında 2013 yılında kredi kartının yurtdışı harcamalarını ödemek için verdiği paranın üstü olarak bir doları bankadan aldığını söyledi.

 

Aydınlı Grubu

Ömer Furuk Kavurmacı’nın patronu olduğu Aydınlı Grubu 90’lı yıllarda imzaladıkları uluslararası anlaşmalarla önemli dönüm noktaları oldu. 1993 yılında Pierre Cardin, 1995 yılında Cacharel ve 1997 yılında U.S. Polo Assn. ile sözleşme imzalayan grubun bünyesinde şu anda 4 bin civarında kişi çalışıyor. Aydınlı Grup, U.S. Polo Assn.’de 57, Cacharel’de 17, Pierre Cardin’de ise 13 ülkede bu 3 uluslararası markanın sahibi ya da lisansörü konumunda. Grubun 2015 yılı konsolide hazır giyim cirosu 761 milyon TL’yi buldu. Fortune 500 Türkiye’nin en büyük şirketleri araştırmasında 2014’te 208. 2015’te 199. oldu. Sektör firmaları içerisinde de 6. sırada yer almış. Grup 2000 yılına gelindiğinde yurtiçinde 70, yurtdışında 20 mağazaya ulaştı. Bugün, üretimlerinin yüzde 90’ının Türkiye’de yapıyor.

Eroğlu Holding

Colin’s markasını bünyesinde barındıran Eroğlu Holding’in temelleri 1983 yılında 6 makinelik küçük bir konfeksiyon atölyesinde atıldı. Colin’s şu anda 40’a yakın ülkede hizmet veriyor. Eroğlu Giyim, yaptığı üretimle 2014’te İTKİB İhracatın Yıldızları Ödülleri’nde, hazır giyim ve tekstil kategorilerinin her ikisinde de 6. oldu. Bünyesinde Loft markasını da barındıran Holding geçen yıl Hollanda menşeli dünya moda devi Mexx’i satın aldı. Holding bünyesinde şu anda 15 bin civarında çalışan var. Holding son yıllarda ise gayrimenkul alanındaki projeleriyle gündeme geldi. Satışı devam eden projeleri arasında Skyland İstanbul, Harmony Towers, Merter Platform var. Tamamlanan konut projeleri ise; Yenimoda Evleri, Florya Ekşinar Konakları, İstanbul Lounge, İstanbul Lounge 2, Oksizen Konakları.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler