Fiili tampon bölge

Fırat Nehri’ni PYD için batı sınırı olarak çizen Türkiye, IŞİD kontrolündeki Cerablus’a operasyon başlattı. Suriye topraklarına geçen tankların önünü açtığı ÖSO kenti aldı.

Yayınlanma: 24.08.2016 - 06:00
Abone Ol google-news

<video:589722>

Türk Silahlı Kuvvetleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan 500 asker ve 2 bin kadar ÖSO militanıyla Gaziantep’in Karkamış ilçesinin kaşısındaki IŞİD kontrolündeki Cerablus’a dün sabaha karşı operasyon başlattı. Saat 04.00’te başlayan “Fırat Kalkanı” adı verilen harekâtta Cerablus’taki IŞİD hedefleri tank, obüs ve çok namlulu roketatar bataryaları ile vuruldu. Saat 10.30’da tanklar ve üzerlerine uçaksavar yerleştirilen kamyonetlere binen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları Cerablus’a girdi. ÖSO akşam saatlerinde ilçe merkezini tamamen ele geçirdi..

Gaziantep’in Karkamış ilçesinin 6 mahallesinin boşaltılması, sınıra ÖSO militanlarının getirilmesi ve askeri hareketliliğin artmasının ardından dün sabaha karşı Cerablus’a operasyon başlatıldı. Sabaha karşı 04.00’te sınırda konuşlu tank, obüs ve çok namlulu roketatar bataryaları ile Cerablus’taki IŞİD hedefleri vuruldu. Hemen ardından 04.05’te bölgede hazır bekletilen iş makineleri ile geçitler oluşturuldu. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16’’ların da katılımıyla 06.08, 06.10 ve 06.30’da Cerablus’a yönelik hava harekâtı düzenlendi.

20 tank girdi

Hava operasyonlarının ardından topçu ve roketatar ile 300’e yakın atış yaparak askeri unsurlara girişi açarken saat 11.00 sıralarında 20 kadar tank ve zırhlı personel taşıyıcı Keklice köyüne girdi. Tanklarla birlikte ÖSO birlikleri de bölgeye girdi ve ilerlemeye başladı. Keklice’nin ardından da birlikler Kıvırcık köyüne ilerledi. Gün boyunca Azez-Cerablus arasını IŞİD’den temizlemek için operasyonlar devam etti.

TSK öncülüğünde Cerablus’a doğru ilerleyen operasyonla, buradaki sivilleri bir hafta önce tahliye eden IŞİD’liler ise batıya doğru kaçmaya başladı. Bunun üzerine de Kilis hattında konuşlu obüslerle atış yapıldı. Elbeyli ilçesinde konuşlu topçu birlikleri, IŞİD hedeflerini ateş altına aldı.

Harekât nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus’un karşısındaki geniş bir bölgeyi “özel güvenlik bölgesi” ilan etti. Karkamış’a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye giden tüm yollar jandarma tarafından kesildi, ilçeye kimsenin geçişine izin verilmedi.

Sahra hastanesi

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi’ndeki sosyal tesis sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekâtın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD’den arındırılması olduğunu duyurdu.

Sürekli devriye

Cerablus’tan ateşlenen bir havan mermisi ise Karkamış ilçe merkezinde boş araziye düşerek patladı. Sınırdaki birlikler havan mermisinin geldiği bölgeye ateş açtı. Operasyonun ilk 6 saatinde Cerablus’a 294 atışın yapıldığı bölgeye yönelik saat 06.08’den itibaren başlayan hava harekâtında 12 hedefin vurulduğu, 10 F-16’nın operasyona katıldığı açıklandı.

46 IŞİD’lı öldürüldü

Cerablus’un batısındaki Keklice, Kıvırcık, Elvaniye ve Güğüncük köylerinde denetimin IŞİD’den ÖSO’ya geçtiği, çatışmalarda 46 IŞİD militanının öldürüldüğü kaydedildi. Sınırı geçen tankların IŞİD’in ikmal yollarını kestiği, IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden destek için yola çıkan bazı araçların da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından vurulduğu bildirildi.

ÖSO kontrolüne geçti

Harekâtta yaralanan 3 ÖSO militanı Gaziantep Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 1 ÖSO militanının öldüğü belirtildi. Saat 19.30'dan itibaren Cerablus'un tamamının ÖSO kontrolüne geçtiği açıklandı.

 
CERABLUS'A GİREN ÖSO VİDEO YAYINLADI - VİDEO

<video:590148>

KEKLİCE KÖYÜ ÖSO MİLİTANLARINCA ALINDI - VİDEO

<video:590044>

Sınırı geçen tanklar Cerablus'a ulaşan IŞİD'in ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesi'nden destek için yola çıkan bazı araçların da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından hedef alınarak vuruldu.

TSK VE ÖSO BİRLİKTE İLERLİYOR - VİDEO

<video:589983>

YARALI 3 ÖSO MİLİTANI GAZİANTEP'E GETİRİLDİ


Cerablus'u IŞİD'den temizlemek için TSK'nın desteğiyle yapılan Fırat Kalkanı operasyonunda yaralanan 3 ÖSO militanı, tedavi için Gaziantep'e getirildi.

YARALANAN ÖSO MİLİTANLARI BÖYLE GETİRİLDİ - VİDEO

<video:589996>

TÜRK TANKLARINDAN CERABLUS'TA YOĞUN BOMBARDIMAN - VİDEO 


<video:589832>

Askeri kaynaklardan yapılan son açıklamada "Havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 ile anlık tespit edilen hedefler vurulmaktadır.  Şu an itibariyle TOPÇU ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam edilmektedir" denildi.

KARKAMIŞ'A HAVAN ATILDI

Cerablustan atılan havan mermisinin Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştüğü bildirildi.

ZIRHLI BİRLİKLER SIFIR NOKTASINDA BEKLEDİ

Karkamış'ın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında ise çok sayıda tank hazır bekletildi. Bazı iş makinelerinin de bulunduğu alanda hazır bekletilen tankların bulunduğu bölgeye de kimsenin yaklaşmasına izin verilmedi.


<video:589726>

 

 

 

Akar ve Kuvvet Komutanları, Harekât Merkezi'nde

Çavuşoğlu'ndan Cerablus açıklaması: Her türlü desteği sağlayacağız

IŞİD Karkamış merkeze havan mermisi attı... İlçe boşaltılıyor

Kılıçdaroğlu'ndan Cerablus açıklaması


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler