Usta işi zulüm

Türkiye 1 Mayıs’taki sıkıyönetim ve şiddetle dünyaya fark attı.

Yayınlanma: 01.05.2014 - 22:20
Abone Ol google-news

Beşiktaş’ta toplanarak 1 Mayıs’ı kutlamak için Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen gruplara polis, basınçlı su, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. CHP milletvekillerinin de yoğun gaz altında kaldığı müdahalede CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey gözaltına alınmak istendi. Hedef gözeterek atış yapan polis, bir genci gözünün altından vurarak yaralarken, bir kadın gazeteci de başına isabet eden taşla yaralandı. Polisin attığı biber gazından etkilenen çok sayıda çocuk da görevliler tarafından evlerinden çıkarılarak olaylı bölgeden uzaklaştırıldı.

1 Mayıs kutlamaları için dün sabah saat 06.00’dan itibaren aralarında CHP, EHP, TKP, Kaldıraç, Halkevleri, ÖDP, HKP’nin de bulunduğu birçok siyasi parti ve sendika üyesi kalabalık bir grup, CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanmaya başladı. Çevik kuvvet polisleri Beşiktaş’a gelişleri engellemek için Yıldız ve Dolmabahçe tarafına barikat kurdu. CHP İlçe Başkanlığı önünde toplananların önü burada da çevik kuvvet polisleri ve 3 TOMA tarafından kesildi. Barbaros Caddesi’ne park eden CHP otobüsleri polisler tarafından çekildi. Araçların çekilmesine engel olmak isteyen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı polislerle tartıştı. Salıcı polisler tarafından kalkanlarla darp edildi.

Uyarmadan müdahale

Beşiktaş’dan Taksim’e çıkmak isteyen gruplara destek vermek amacıyla CHP İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal, Aykut Erdoğdu, Kadir Gökmen Öğüt, CHP genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Şafak Pavey ile eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve bazı belediye başkanları katıldı. Mahmut Tanal, araçların çekilmesinin ardından polisin müdahalesini engellemek için TOMA’nın ve çevik kuvvet polislerinin önüne oturdu. Tanal burada yaptığı açıklamada polislere seslenerek “Emekçilerle karşı karşıya kalmamanızı ve hukuka aykırı bir yöntem tatbik etmemenizi istiyorum. AİHM kararı doğrultusunda vatandaşa biber gazı, su sıkmamanızı ve herhangi bir provokasyona yer vermeksizin kutlamalara izin vermenizi istirham ediyoruz” dedi. Tanal’ın açıklamasının ardından halay çeken gruplara polis uyarı anonsu yapmadan biber gazı, basınçlı su ve boyalı mermi ile müdahale etti. Müdahale esnasında polisin “Evet TOMA suluyorsun”, “TOMA bir kere suluyorsun”, “TOMA öne doğru suluyorsun” demesi dikkat çekti. Polis anonslarda sık sık “Valiliğimizce Kadıköy meydan, Yenikapı meydan tahsis edilmiştir. Oraya gitmek isteyenlere yardımcı olacağız” diye grubu yönlendirmeye çalıştı.

 

Şafak Pavey gözaltına alınmak istendi

CHP Milletvekili Şafak Pavey ve annesi gazeteci Ayşe Önal suçsuz olduğunu iddia ettikleri bir gencin gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı. Bu arada polisle arbede yaşayan Pavey elinde sıkıca tuttuğu milletvekili kimliği olmasına karşı sert bir biçimde gözaltına alınmak istendi. Bu sırada Pavey’in annesi Ayşe Önal “O benim kızım” diyerek polislere tepki gösterdi. Uzun bir arbedenin ardından polis, Şafak Pavey ve annesi Ayşe Önal ile gözaltına almak istediği genci serbest bıraktı.

Barbaros ve Beşiktaş Meydanı’da müdahale

Barbaros Caddesi üzerinden de Taksim’e yürümek isteyen gruplara polis sert müdahale etti. Ara sokaklarda bulunan evlere dahi biber gazı atan polisin orantısız gücüyle birçok çocuk evlerinde biber gazından etkilenerek mahsur kaldı. Nefes almakta zorlanan küçük çocuklar görevlilerce evlerinden alınarak bölgeden uzaklaştırıldı. Beşiktaş Meydanı’nda da toplanan gruplara müdahale eden polislerin attığı plastik mermi bir gencin gözünün altına isabet etti. Yaralanan kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bir kadın gazeteci de başına isabet eden taş sonucu yaralandı. Göstericiler polislere karşı yoğun şekilde direnirken, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu arada CHP milletvekili Mahmut Tanal, Twitter’dan elinde gerçek mermi bulunan bir fotoğraf paylaştı. Emniyet ise iddiaları yalanlayarak “Gruplara yönelik yapılan müdahalelerde herhangi bir ateşli silah kullanılması söz konusu değildir” dedi.

Polisin müdahaleleri sırasında CHP milletvekilleri de polisin saldırısına uğradı. Beşiktaş’ta evlerin içine kadar giden biber gazı yüzünden çocuklar fenalaştı. Polisin sert müdahalesi sırasında çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

Polis 1 Mayıs çelengini işçilerin elinden alıp yere savurdu, parçaladı...

Şişli’deki eylemcilere bazı yurttaşlar da bıçak ve sopalarla saldırmaya çalıştı. Polis gruba engel oldu.

İstanbul Haber Servisi - DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısı ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlamak isteyenlere polis yine çok sert müdahale etti. Valiliğin uyguladığı ulaşım yasaklarına karşın Şişli, Beşiktaş, Okmeydanı, Tarlabaşı ve Fatih’e ulaşmayı başaran gruplar, Taksim’e yürümek isteyince bayramlarını polis şiddeti altında kutlamak zorunda kaldı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Şişli Etfal Hastanesi gaza boğuldu. Atılan gaz kapsülleri hastanelerin içine kadar girdi. Genç bir kız, yüzünden gaz kapsülü ile ağır yaralandı. Müdahaleler sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ile milletvekili Mahmut Tanal polisin saldırısına uğradı. Pavey, polis tarafından gözaltına alınmak istendi. Beşiktaş’ta evlerin içine kadar giden biber gazı yüzünden çocuklar fenalaştı. Polisin sert müdahalesi sırasında çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Merkezi’nin bulunduğu Şişli Nakiye Elgün Sokak’ta gruplar sabahın ilk ışıklarıyla toplanmaya başladı. Emekçilerin çoğu ulaşım yasakları nedeniyle geceyi DİSK binasında geçirdi. Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de DİSK binasına gelerek destek verdi. Gruplar, sloganlar ve halaylarla yürüyüş saatini beklerken polis de yürüyüş kortejinin oluşturulacağı Halaskargazi Caddesi’nde çok yoğun güvenlik önlemi aldı.

Gruplar bir araya gelemedi

Polis, caddenin Mecidiyeköy ve Taksim yönünde çevik kuvvet ve TOMA’larla güvenlik duvarı oluşturdu. Cadde boyunca sık aralıklarla set kuran polis, grupların bir araya gelmesine engel oldu. Saat 10.30 sıralarında DİSK binasına ulaşabilen gruplar Taksim’e doğru yürüyüşe geçmek üzere Halaskargazi Caddesi’ne geldi. 1 Mayıs Tertip Komitesi, Halkevleri, ÇHD, Feministler, direnişteki Kozova ve Greif işçileri, Nor Zartonk, TKP 1920, Mücadele Birliği, Devrimci Anarşist Faaliyet, Lambda’nın da aralarında yer aldığı yüzlerce kişi yürüyüş korteji oluşturdu. Kortejin en önünde gaz maskeleri ile DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi yer aldı. Kortejde HDP eş başkanları Ertuğrul Kürkçü ile Sebahat Tuncel,milletvekilleri Levent Tüzel, İbrahim Ayhan da yer aldı.

Yenikapı’ya götürelim

Kortejdekiler Gezi eylemlerinde ölenlerin resimlerinin olduğu parkartlar ve 1 Mayıs çelengi ile “Her yer Taksim her yer direniş”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız” sloganları atarak yüz metre kadar yürüyebildi. Polis barikatı ile durdurulan grup, polis ile bir süre pazarlık yaptı. Polis, DİSK yöneticilerine “Sizi Yenikap’ya götürelim” önerisinde bulunarak temsili bir grubun Taksim’e çelenk bırakabileceğini söyledi. Kani Beko, grubun olay çıkarmadan Taksim’e yürüyeceği garantisini verebileceğini belirtti. Ancak polis müdürü grubun içinde sapanlı, maskeli eylemciler olduğunu savunarak yürüyüşe izin vermedi. Görüşme sürerken 11.15 sıralarında polis 2 TOMA ile grubun üzerine basınçlı su, biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı. Müdahalenin ardından yüzlerce kişi ara sokaklara dağıldı.

DİSK binası önünde toplanan grup ile polis arasında yaşanan çatışma uzun süre devam etti. Bilye, taş, havai fişek, molotof atan eylemcilere polis biber gazı, basınçlı su ve plastik mermi ile karşılık verdi. Çatışmaların en yoğun yaşandığı sokaklar Teyyaraci Mehmet Alibey ile Etfal Hastanesi’ne açılan sokaklar oldu.

 

 

Polis, çelengi parçaladı

DİSK kortejinin en önünde taşınan “1 Mayıs” yazılı çelenk de polis şiddetinden nasibini aldı. 2 işçi yoğun gaza karşın basınçlı su ile dağılan çelengi ellerinden bırakmadı. Polis amiri çelengi işçilerin elinden alıp yere savurdu. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu sendikacılar, parçalanan çelenkteki çiçekleri tek tek topladı. Müdahalenin ardında sendika ve meslek odası başkanlarının bulunduğu heyet, parçalanmış 1 Mayıs çelengi ile 1 Mayıs Marşı söyleyerek DİSK binasına döndü.

Feriköy ve Kurtuluş’taki ara sokaklarda da çatışma yaşandı. Çatışmalar sırasında TOMA’ların ilerlemesini engellemek için elektrik direkleriyle çöp konteynırları yola devrilerek barikat kuruldu. Gruptan atılan bazı molotoflar TOMA’lara isabet etti. Atılan molotofların isabet etmesi sonucu bazı işyerlerinde yangın çıktı. Yangın, TOMA’dan sıkılan su ile büyümeden söndürüldü.

Eli sopalılar yine sahnede

 

Şişli’deki eylemcilere bazı yurttaşlar da bıçak ve sopalarla saldırmaya çalıştı. Polis gruba engel oldu.

Lütfen dağılın ve gaz bombası

Polis İstanbul’u abluka altına alırken, işlerine giden yurttaşlar yollarda kaldı. Polis sokak ve caddelerde adeta terör estirdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 işçi ve sendikacı, saat 12.00 sıralarında Altunizade’den Boğaziçi Köprüsü’ne yürüdü. Polisin engellemesi üzerine eylemlerine köprü girişinde devam eden işçiler, sloganlar atıp halaylar çekti. Eylemlerini bir süre daha Boğaz Köprüsü girişinde sürdüren işçiler, daha sonra geldikleri araçlara binerek Bostancı’daki Birleşik Metal Sendikası binasına döndüler.

* Şişli Camisi’ne “İşçi Bayramınızı kutlar Allah rızası için tarihi camii duvarlarına yazı yazılmamasını rica ederiz. Şişli Camii” yazılı pankart asıldı.

* Çağlayan’dan Mecidiyeköy’de yürüyen Eğitim Sen’lileri polis şefi “Sevgili Eğitim Sen’liler lütfen dağılın” anonsuyla bir yandan uyarırken, polis ekibi de grubun üzerine gaz bombaları yağdırdı.

* Mecidiyeköy’den Kadıköy’e geçmek için ulaşım aracı arayan Naz Yelek ve Esra Yelek kardeşler polis tarafından darp edildi. Bir polisin “Ne bakıyorsunuz” sözleri üzerine kardeşler “Sizin yüzünüzden işimize bile gidemiyoruz” diye tepki gösterdi. Bir polis Esra Yelek’e tokat attı ve tekmeledi. Esra Yelek’in fenalık geçirmesi üzerine polis, Ali Sami Yen Stadı’nın arsasındaki Torunlar Rezidans inşaatına girdi. Esra Yelek’in ablası Naz Yelek, kaçan polisin peşinden şantiyeye girmek istedi, ancak güvenlik görevlileri şantiyeye girmesine izin vermedi.

* Okmeydanı’nda müdahale sırasında molotof kokteyli isabet eden araçtaki yangını söndürmeye çalışan polisin yangın tüpü çalışmadı.

* Müdahale sırasında TİM halinde bekleyen bazı polislerin kendi aralarında “Şehir dışından gelenler saldırıyor, biz niye buradayız. Kendimi dışlanmış gibi hissediyorum” diye konuştukları duyuldu.

* Beşiktaş’taki gruplara müdahale sırasında polis amiri megefonla “Evet TOMA suluyorsun, TOMA bir kere suluyorsun, TOMA öne doğru suluyorsun” diye talimatlar yağdırdı.

* Şişli bölgesinde çok sayıda siyah sırt çantalı sivil polis görev yaptı.

* Galatasaraylı taraftarlar TT Arena önüne “1 Mayıs ‘sandığı’nız gibi olmayacak” yazılı pankart astı.

* Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), yaralananları seyyar sedyelerle ambulanslara taşıdı.

* Polis, Şişli bölgesinde yürüyen yurttaşların çantalarında kask aradı.

* DİSK önünde bekleyen polisler selfi pozu vererek 1 Mayıs fotoğrafı çekti.

* Antikapitalist Müslümanlar, saat 10.30 sıralarında Fatih Camisi avlusunda 1 Mayıslar’da ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup daha sonra Taksim’e gitmek için camiden yürüyüşe geçti, ancak polis gruba Saraçhane’de tazyikli su ve gazla müdahale etti. Grup ardından Unkapanı’ndaki Bozdoğan Su Kemerleri’ne “Mülk Allah’ındır” pankartı astı.

* Taksim’de metro boşluğu üzerine çıkan biri erkek, diğeri kadın iki kişi “Mücadele Birliği” yazılı pankartı açarak “Yaşasın halkların mücadelesi” sloganını attı. Polis tarafından pankart açanlar yaka paça gözaltına alındı.

Okmeydanı savaş alanı

‘Hırsızlara, vatanı soyanlara bekçilik yapın. 30 milyon Avro parayı sıfırlayanları yakalayın. Çıkan yargıda adamımız var diyenlerden hesap sorun.’

İstanbul Haber Servisi - İstanbul’da yasaklı 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin polis, kent genelinde adeta olağanüstü hal ilan etti. Sabah saatlerinden itibaren Okmeydanı, Şişli ve Mecidiyeköy’de grupların Taksim’e çıkmasına engel olan polis, biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.

1 Mayıs’ı kutlamak için dün sabah Okmeydanı Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde toplanan gruplar, pankatlarla Şişli’ye doğru yürüyüşe geçti. Grubun önünü kesen polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek dağılmaları konusunda uyarıda bulundu. Polisin uyarısını dikkate almayan göstericiler, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Bunun üzerine polis, gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Göstericiler de polise taş, sapan ve molotofkokteyli ile karşılık verdi. Atılan molotofkokteylinin zırhlı araca isabet etmesiyle yangın çıktı. Yanan zırhlı araç TOMA tarafından söndürüldü. Bu arada polisin attığı biber gazı kapsülünün bir eve isabet etmesi sonucu evde bulunan küçük bir kız çocuğu fenalaştı. Ailesi tarafından Özel Okmeydanı Hastanesi’ne kaldırılan küçük kız çocuğu acil serviste tedavi altına alındı. Okmeydanı’nda çatışmalar sokak aralarında geç saatlere kadar sürdü.

 

Şişli’ye çıkan yollar kapatıldı

Otobüs seferlerinin iptal edilmesi üzerine çok sayıda yurttaş sabah saatlerinde Şişli ve Mecidiyeköy’deki işyerlerine gitmek için minibüslere bindi. Cevahir Oteli önünde durdurulan minibüslerin geçişlerine izin verilmedi. Minibüsten inerek işlerine yürüyerek gitmek isteyen yurttaşlara izin verilmezken, gazeteciler ise sarı basın kartlarını göstererek kontrol noktalarından geçebildi. Şişli’ye çıkan yolları demir bariyerler ile kapatan polisler ile işyerine gitmek için yoğun mücüdele eden yurttaşlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Halk Cephesi üyesi bir grup da polis kontrol noktasını geçerek Bomanti yolu üzerinden Şişli’ye yürümek istedi. Polis, Akrep olarak bilinen zırhlı araçlarla grubun önünü keserek plastik mermi ve basınçlı suyla müdahale etti. Göstericiler polis barikatını aşarak DİSK önüne kadar yürüdü.

Mecidiyeköy’de tartışma

Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Çağlayan Adliyesi önünden itibaren oluşturulan yoğun güvenlik önlemi yüzünden işyerine gidemeyen yurttaşlar ile polisler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Florence Nightingale Hastanesi önünde toplanan bir grup yurttaş, işyerine gitmek için çekilen şeridi geçmek istedi. Bunun üzerine siyah gözlüklü bir polis memuru, isminin Soner olduğunu belirten bir avukata copunu göstererek “S. git” diye bağırdı. Soner isimli avukat da polise tepki göstererek “Şerefsiz” diye tepki gösterdi. Araya polis şefleri girerek polis memurunu olay yerinden uzaklaştırdı, avukatı sakinleştirmeye çalıştı. Soner isimli avukat “Bana cop göstererek küfür ediyor. Ondan sonra da alıp oradan kaçırıyorsunuz. Cop da gösterseniz, gaz da sıksanız, gözümüzü de çıkarsanız bizi ıslah edemeyeceksiniz. Hırsızlara, vatanı soyanlara bekçilik yapın. 30 milyon Avro parayı sıfırlayanları yakalayın. Çıkıp yargıda adamımız var diyenlerden hesap sorun. Ben bir avukatım, böyle hukuksuz bir devlet görmedim” dedi.

Hastanede bulunan yakınını kaybeden bir aile de polislerden izin isteyerek şeridi geçmek istedi. Polis aileye izin vermeyince, genç bir kişi polisleri iterek “Gözaltına alacaksanız alın. Benim amcam ölmüş, siz bana geçemezsiniz diyorsunuz. Böyle keyfi bir durum olamaz. Ben cenazemin yanına gidiyorum. İsteyen buyursun gözaltına alsın” diye bağırdı. Bunun üzerine polis, ailenin geçişine izin verdi. E-5 Karayolu Mecidiyeköy mevkiinde yolu kesen eylemcilere polis müdahale etti. Polis müdahelesinden kaçan göstericiler, bir süre trafiği yola kapattı. Tekrar toplanan gruba polis “Trafiği açmadığınız takdirde müdahale olacaktır” diye uyarı yaptı. Mecidiyeköy çevresinde 1 Mayıs gösterilerine müdahale eden ve suyu biten TOMA’lar, Mecidiyeköy Meydanı’na gelerek su takviyesi yaptı. TOMA’ların üzerinde oluşan kırmızı boya lekeleri de dikkat çekti. Bu arada bir TOMA da tekerine saplanan demir çubukla kullanılamaz hale getirildi.

 

Tarlabaşı’nda da polis müdahalesi

1 Mayıs’ta Dolapdere’den Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen bir gruba da polis sis ve gaz bombaları ve boyalı mermiyle müdahalede bulundu. Tarlabaşı Bulvarı’ndan Taksim’e çıkmak isteyen eylemciler polise taş ve bilye attı. Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan eylemciler, daha sonradan tekrar toplanarak polise havai fişek attı. Bu sırada çevik kuvvet personelinin kullandığı bir İETT otobüsünün yanına gelen iki kişi de “Ethem Yoldaş ölümsüzdür” sloganını attı. Arbede sırasında 2 eylemci de gözaltına alındı. Polisin gaz bombalı müdahalesi sırasında arada kalan bir aile de biber gazından etkilendi. 3’ü çocuk 6 kişilik aile alandan uzaklaştı.

Tarlabaşı’nda bomba ihbarı

Tarlabaşı’nda eylemcilere müdahale eden polis tarafından 4 adet el yapımı bomba ve çok sayıda molotofkokteyli bulunduğu belirtildi. Tarlabaşı’nda bulunan malzemeler Taksim Meydanı’na getirilerek bomba imha uzmanları tarafından incelendi. Polis, basın mensuplarının bombanın yakınına yaklaşmasına izin vermedi.

Esnaf ve turist zor anlar yaşadı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle araç ve yaya trafiğine kapatılan Tarlabaşı’nda birçok esnaf da kepenk açamadı. Sabah saatlerinde gelerek dükkânlarını açan bazı esnaflar ise bir süre sonra dükkânlarını kapatmak zorunda kaldı. Öte yandan caddenin araç trafiğine kapatılması, bu güzergâhı kullanmak zorunda kalan turistleri de olumsuz etkiledi. Birçok turist ellerindeki valizlerle cadde boyu dakikalarca yürümek zorunda kaldı. Kimi turist grupları ise yolun karşı tarafına geçmek için yol ortasındaki demir bariyerlerin üzerinden atladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler