Böyle kıymışlar

Sanıkları teşhis eden tanık, Ali İsmail’in dövüldüğü anları ağlayarak anlattı.

Yayınlanma: 12.05.2014 - 20:20
Abone Ol google-news

Çocuklarına ne diyorlar?

Anne Emel Korkmaz, baba Şahap Korkmaz, ağabey Gürkan Korkmaz, Ali İsmail’in kız kardeşleri Melike Çakırkaya, Aylin Taktuk ellerinde Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğraflarıyla Hatay’dan geldi. Aile, adliye girişindeki X-Ray cihazlarından üstleri aranarak içeri alındı. Oğlunun fotoğrafını göğsünde taşıyan anne Emel Korkmaz, oğlunun hesabını sormaya geldiğini belirterek “Katillerle yüzleşmeye Ali İsmail ile birlikte geldim. Acaba evlatları annelerinin elini öpebildi mi? Acaba (sanıkların) çocukları babalarına ‘Neredesin?’ diye sorduklarında ne cevap veriyorlar? Biz ‘19 yaşında bir çocuğa kıydık, o yüzden hapiste miyiz?’ diyorlar. Bunu çok merak ediyorum, sormaya geldim?” diye konuştu. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi salona alkışlar arasında girdi. Anne Korkmaz ve babası Şahap Korkmaz, duruşmada Ali İsmail’in dövülme görüntüleri izletilirken dışarı çıktı ve gözyaşlarına boğuldu.

Baba Elvan da oradaydı

269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da duruşmaya katıldı. Sami Elvan, Gürkan Korkmaz’ın oğlu Ali Yusuf’u kucağına alarak sevdi. Baba Elvan, “Benim de oğlumu polisler katletti, ben de müdahil olmak istiyorum” dedi. Gürkan Korkmaz kucağındaki 7 aylık oğlu Ali Yusuf Korkmaz’ın davaya müdahil olmasını istedi. Hatay’da Gezi Direnişi’ne destek eylemlerinde öldürülen Ahmet Atakan’ın kardeşi Zafer Atakan ile Mersin ve Balıkesir Barosu da davaya müdahil olup, yer almak istediklerini iletti. Ancak mahkeme bu talepleri reddetti.

Fırıncı çelmeyi taktı, eli odunlu ile polis döverek öldürdü

Gezi Direnişi sırasında Eskişehir’de polislerin de aralarında bulunduğu bir grup tarafından tekmelenerek ve sopalarla dövülen, geçirdiği beyin kanamasının ardından 10 Temmuz’da yaşamını yitiren 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin 2. duruşma Kayseri’de yapıldı. Duruşmada dinlenen ilk tanık Semih Berkay Yapıcı tüm sanıkları teşhis etti. Yapıcı, Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü sırada orada olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ali İsmail sokağa girdiğinde Hüseyin ve gaz maskeli polisler tarafından yakalanmaya çalıştı. Doğukan Bilir’i darp ettiler. Ardından Ali İsmail Korkmaz’ın bana doğru koştuğunu gördüm. Ben ters istikamete koştum. Beni görüp korkmasını istemedim. Polis ve esnafın ‘tut, yakala şunu’ demelerinden çekindiğim için bir kapının ardına saklandım. Fırıncı tarafından çelme takıldı ve Ali İsmail orada dengesini kaybetti. Dengesini kaybedip düştükten sonra orada bulunan herkes tarafından darp edilmeye başladı. Sokağın diğer tarafından uzun boylu, kır saçlı saçları omuzlarında elinde copla gelen polis gördüm. O polis ve polis memuru Mevlüt Saldoğan tarafından dövüldüğünü gördüm. Ardından Ali İsmail tekmelerle darp edilmeye başladı. Yüzünü korumaya çalışması fayda etmedi. Kafasını taşa vurdu ve bilincini orada kaybetti. Ali İsmail’in yüzünü hafızama kazıdım. Ali’nin yavaş yavaş kendine geldiğini gördüm. Kendisine baktım ama bir şey yapamadım. Kendine geldiğinde Mevlüt Saldoğan tarafından yeniden darp edildiğini gördüm.”

Polisten odunluya:

Başımıza iş açacaksın Ali İsmail’in üçüncü kez dövüldüğünü söyleyen Yapıcı şöyle konuştu: “Ali İsmail’in orada Mevlüt Saldoğan tarafından kafasına tekmeyle sert darbeler vurduğunu gördüm. Ali İsmail ani bir atakla oradan kaçtı. Sokağın ucuna gittiğinde ise sokağın ucunda pusuya yatan Hüseyin isimli polis ve gaz maskeli diğer polis tarafından tekrar darp edildi, copla bacaklarına vuruldu. Bulunduğum kısımda ‘çevirin bunu, çevirin’ diye bağırdıklarını duydum. Ali İsmail üçüncü kez darp edilişinde sokağın soluna dönüp gözden kayboldu. Ben bir süre daha bekledim, sonra çevik kuvvetin sokağa girip elinde odun olan Serkan Kavak’a ‘Başımıza iş açacaksın sakin ol’ dediklerini duydum. Sonra oradan ayrılıp eve döndüm.” Yapıcı daha sonra kendisine gösterilen fotoğraflardan sanıkların hepsini tek tek teşhis etti. ‘Her tarafı morluk içindeydi, vicdansızlar!’ Sanık avukatlarından birinin tanık Yapıcı’ya Ali İsmail’in nasıl düştüğünü ve yakından görüp görmediğini sorması üzerine anne Emel Korkmaz, tepki göstererek, “Her tarafı morluk içindeydi, vicdansızlar” diye bağırdı. Sanık avukatının tanığa yönelttiği soruya, müdahil avukatın “Elinde sopa ve copla adam dövene polis denir” yanıtı salondan alkış aldı. Tanık Yapıcı’nın olay gecesini ekşi sözlükte anlatırken, polis Mevlüt Saldoğan’ın Ali İsmail’e “o.. çocuğu, sen hâlâ burada mısın?” dediğinin okunması üzerine ortalık karıştı. Gürkan Korkmaz, “Sizsiniz o… çocuğu. Şerefsiz, Allahsız, kitapsızlar” diye bağırarak tepki göstermesi üzerine salondan çıkarıldı. İzleyiciler de Korkmaz’a destek verdi. Korkmaz sakinleştikten sonra salona yeniden geldi. Müşteki avukatları da sanıkların aileyi taciz ettiği iddiasında bulunarak hâkimin müdahale etmesini istedi Ali İsmail’e saldırının görüntüleri mahkemede izlendi. Görüntülerde Ali İsmail’in yere düşürüldükten sonra tekmelendiği bölgeyle tanık Yapıcı’nın bulunduğu yerin çok yakın olduğu anlaşılıyor.

Gezicinin tanıklığına güven olur mu?

Davanın öğleden sonraki oturumunda sanıklardan Şaban Gökpınar söz alarak “Gezi eylemlerine katılan bir şahsın tanıklığına ne kadar güvenilebilir” deyince salondan tepkiler yükseldi. Bir sanık avukatı tanık Yapıcı’ya “Polis sana neden müdahale etmedi” diye sordu. Müdahil avukatları “Tanığa sen neden sağ kaldın diye sorulmaz” diyerek duruma tepki gösterdi. Tanık Yapıcı ise “Yaşlı çiftin arkasına takıldığım için akraba sandılar sanırım. Öyle geçebildim” yanıtını verdi.

Doktor ‘hiçbir şeyi yok’ dedi

Ali İsmail’i olaydan sonra hastaneye götüren arkadaşlarından Turhan Güler, “Yüzü kanlıydı ve morluklar vardı, ‘Ne oldu’ diye sordum. ‘Cop yedim, kafama darbe aldım’ dedi. Sürekli aynı kelimeleri kullanıyordu. ‘Neredeyiz, nereye gidiyoruz’ diyordu” dedi. Fırat Köse de “Mavi Hastane’ye gittik. Tomografi olmadığı için SSK’ye gidin dediler. 40 dakika tomografi bekledik. Doktor, ‘hiçbir şeyi olmadığını’ söyledi. Sonra gittik. Ertesi gün yeniden hastaneye gittiler. Devlet hastanesine gidince beyin kanamasını öğrendik” dedi. Kuzeni ve ev arkadaşı Okan Korkmaz da Ali İsmail’in kalp rahatsızlığı olduğunu bütün doktorlara anlattıklarını belirtti.

Cinayeti anlattılar

Adalet sarayı ve çevresinde saat 05.00’ten itibaren polis geniş güvenlik önlemi aldı. Emniyet müdürü Mustafa Aydın, çevre illerden gelenlerle birlikte 1900 polis, 4 toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ve 1 helikopterin görev yaptığını söyledi. Duruşma dolayısıyla adliye binasına çıkan Kocasinan Bulvarı Sümer üst geçidinden itibaren, Erkilet Bulvarı Kaldırım Caddesi ve Barış Manço Caddesi’nin kesiştiği ışıklı kavşak arası saat 07.00’den itibaren araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Davayı izlemek için çeşitli illerden gelen gruplar, Kaldırım Caddesi’nden spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüdü. Burada aranmadan kendileri için ayrılan alana girmek isteyen gruptaki bazı kişilerle polis arasında kısa süre arbede yaşandı. Bölgeye gelene kadar 3 kez arandıklarını savunan grup temsilcileri ile polis arasındaki görüşmelerin ardından arama noktası kaldırıldı. Kendilerine ayrılan alana geçen gruplar, toplumsal olaylarda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu ve slogan attı.

Avukatlar ayakta kaldı l 250 kişilik duruşma salonu tamamen dolarken, bazı avukatlar duruşmayı ayakta takip etti. Sanık Ramazan Koyuncu’nun
avukatının davadan çekildiği belirtildi.

Hoşgeldiniz evlatlarım

Salonda polisin bir vatandaşı gözaltına almaya çalıştığı öne sürüldü, seyircilerin müdahalesi üzerine kısa bir tartışma yaşandı. Duruşma arasında, dışarıda gösteri yapan topluluğun yanına giden Emel ve Şahap Korkmaz, kürsüde kısa birer konuşma yaptı. “Ağlama anne, evlatların burada” sloganı atılması üzerine anne Korkmaz, “Merhaba evlatlarım hoş geldiniz. Sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğim. Hep dimdik ayakta duracağım” dedi. Baba Şahap Korkmaz da, “ Katiller inşallah cezalarını bulurlar. Ancak onları savunan yüzsüz insanlar var onları kınıyorum” diye konuştu. Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz ise “Yargılama çok iyi gidiyor. Umarız bu yıl biter. Failleri, sanıkları en ağır ceza ile cezalandırmış olacağız” dedi. Ali ve Berkin’in büstü l Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Derneği’nce yaptırılan Ali İsmail Korkmaz’ın büstü annesi Emel Korkmaz’a, Berkin Elvan’ın büstü ise babası Sami Elvan’a hediye edildi.

Kendini polise karşı korumalıydı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Gezi eyleminde başına gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralanan yurttaşın açtığı 30 bin liralık tazminat davasında Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne skandal bir yazılı savunma gönderdi. İşten çıktığı sırada polis müdahalesinin ortasında kalarak yaralanan C.A’yı suçlayan Emniyet, “Davacı, orada şiddet eylemlerinin yaşandığını, Emniyet güçlerinin müdahale etmek zorunda kaldığını bile/göre olay yerinde tedbir almadan çıkmıştır. Davacı bu nedenle kusuru bulunmaktadır” dedi. Avukat Doğan Erkan, Emniyet’in bu savunmasıyla eylemlerde baret, kask kullanmanın artık suç olmayacağını söyledi. Ankara Barosu Toplumsal Olayları İzleme Kurulu üyesi avukat Doğan Erkan, Emniyet’in bu savunmasının iki açıdan sorunlu olduğunu söyledi. Emniyet’in savunmasının Yargıtay Ceza Genel Kurul içtihatında belirtilen, “kolluğun, toplantıgösteri yürüyüş hakkını kullanan insanların da güvenliğini sağlama” görevini yok saydığını belirten Erkan, “Bu savunma, sosyal devlet değil de düşman devlet, düşman ceza hukuku bakışının bir sonucu. Eyleme katılırsan potansiyel olarak yaralanırsın diyor yani Emniyet. Temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesi terk edilmiş burada” dedi. İddianamelerde, fezlekelerde; eylemde gaz maskesi, baret veya kask kullanmanın kolluğa direnme ve suç olarak görüldüğünü anımsatan Erkan, “Emniyet davalı olduğunda bu retoriğin tersine gitmiş. Hukuk güvenliği, hukuka uygun idare vb. kavramlardan bahsetmek artık mümkün değil. Bu cevap dilekçesinden sonra, yurttaşın gaz maskesi, baret, gaz, solusyon gibi tedbirler almasını suç delili olarak gösteremez artık kolluk” ifadesini kullandı. Avukat Erkan, bu savunmayla Emniyet’in yurttaşlara “eyleme katılıyorsan ya da ordan geçiyorsan, polis olarak aşırı şiddet uygulayabiliriz, buna karşı tedbirini almazsan yaralanabilir, hatta ölebilirsin” mesajı verdiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler