Suçlu sonunda ölen işçiler olacak

Soma'daki ölüm madeninin sahibi ve şirket yöneticileri günler sonra ortaya çıktı.

Yayınlanma: 16.05.2014 - 10:07
Abone Ol google-news

Soma Holding şirket yöneticileri daha önce 'Trafo patladı', 'Metan gazı olabilir' demişlerdi, şimdi ikisini de yalanladı. Saatlerce konuşup, hikaye anlatıp, "Yangının nedenini biz de merak ediyoruz" dediler. Böylece kaza ile ilgili en ufak bir bilgilerinin olmadığı ortaya çıktı. Bilmedikleri nedeni savunmaya çalıştılar, bu arada 282 madenci öldü, 18 işçiye hala ulaşılamadı.

Şirket patronu masal anlattı: Bulanıklık içindeyim VİDEO

UYKUSUZMUŞ, SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMIŞ

Basın toplantısında ilk sözü ölüm madeninin sahibi Alp Gürkan aldı. Sözlerine 'uykusuz' olduğunu dile getirerek başlayan Gürkan, sık sık sağlığını tehlikeye attığını söyledi. Gelirlerini standartların yükseltilmesi için harcadığını öne süren Gürkan, yaşanan faciayı, "Olması imkansız bir kaza" olarak niteledi. Gürkan, "Sağlığımı bir tarafa bırakarak arkadaşlarımın kurtarılması için yapılması gerekenleri koordine etmeye çalıştım" diye konuştu.

"MÜMKÜN DEĞİL..."

Gürkan'ın ardından söz sırası Soma Madencilik Genel Müdürü Ramazan Doğru'ya geldi. Doğru, "Bu kazada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi" diye konuştu.

"YANGININ NEDENİNİ BİZ DE BİLMİYORUZ..."

Doğru'nun ardından söz alan Soma Madencilik İşletme Müdürü Akın Çelik ise kazada "hiç bir ihmallerinin olmadığını" iddia etti. "Madencilikte yangın dünyanın her yerinde olur" diye konuşan Akın, "Yangın başladığında 787 işçi yer altındaydı. 367 tanesini bunların isim alarak listeledim. 122 kişi ambulansla yönlendirildi. Ulaşılamayan 2 galeride 18 işçi var" dedi.

Yetkili mühendis böyle dedi: Kazanın nedenini biz de bilmiyoruz - VİDEO

Çelik'in konuşmasındaki en çarpıcı bölüm ise kazanın nedenini bilmediklerini söylediği anlardı. Çelik, "Havayı ters çevirerek insanlar çıkarken temiz hava verdik. Burada canlı insanların bir kısmını kurtardık. Nedenini bilmiyoruz. Biz de sizin kadar biliyoruz. İçerideki işçilerin yanarak can verme ihtimali yoktur. Açık alev söndü" diye konuştu.

"YAŞAM ODASINI SÖKTÜK..."

Gazeteciler şirket yetkililerine ısrarla maden kazalarında hayat kurtaran 'yaşam odaları'nı sordu. Konu hakkında açıklama yapan şirket yetkilisi Çelik, "Biz yaşam odasını en yoğun çalıştıkları yerde kurduk yaşam odasını. Daha sonra biz yukarılara ve aşağılara geçtik. Bizim buradakini söktük burada yeni bir oda hazırlıyoruz. 18-24 saat arasında cevap veriyor. Yaşam odasını sökmüştük, yoktu. Madende o an yaşam odası yoktu" diye konuştu.

'Yaşam odası kapatılmıştı' - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler