Yangında çalıştılar

Ocaktaki yangın sabah başladı. Müdahale edilirken üretime ara verilmedi.

Yayınlanma: 19.05.2014 - 19:04
Abone Ol google-news

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş Soma faciasıyla ilgili sarsıcı bir açıklama yaptı. Alabaş, faciadan saatler önce maden ocağında sabah vardiyasında yangının başladığını ancak buna karşın üretime ara verilmediğini açıkladı. Alabaş, “Kazanın yaşandığı gün sabah vardiyasında ocakta yangın olduğu bilgisi var. Bir taraftan yangına müdahale edilirken bir taraftan da işçiler üretime devam ettirilmiş.  Cinayetten de öte bir durum var ortada. Burada asıl sorgulanması gereken taşeron sistemi ve o para hırsıdır” diye konuştu. Soma faciasının ardından ilçede arama kurtarma çalışmalarını yerinde izleyen GMİS Genel Başkanı Alabaş çok önemli bir ayrıntıyı gazetemizle paylaştı. Facianın yaşandığı ocakta kazadan saatler önce sabah vardiyasında ocakta çıkan yangının fark edildiğini ve işverenin çıkan yangına müdahale ettiğini söyledi. Ancak aynı saatlerde ocağın diğer galerilerinde üretime ara verilmeyerek çalışmanın sürdürüldüğünü söyledi. Alabaş, “Bile bile lades. Cinayetten ötesi bir durumla karşı karşıyayız. Yangın var ve bir taraftan üretime devam ediliyor. Taşeron sistemi ve para hırsını sorgulamalıyız. Yangından ötesi bir durum bu...” dedi. Alabaş yangın sürerken üretime devam edilmesinin ve bu durumun işçiler için taşıdığı büyük riski ocakta uygulanan ‘seri havalandırma’ sistemiyle şöyle açıkladı:
“Kazanın olduğu maden ocağında havalandırma sisteminde bir giriş-çıkış var. Hava bu istikamette dönerken bütün üretim sahalarını gezmiş oluyor.
Dolayısıyla herhangi bir sebepten herhangi bir bölgede kömür yanmaya başlayınca açığa çıkan karbonmonoksit gazı çıkış istikametinde diğer üretim alanlarını da dolaştığı için tüm işçileri etkisi altına alıyor. Örneğin Zonguldak’ta kuyu tipi üretim olduğu için havalandırma çalışılan alanlara, galerilere göre oluyor. Yangın ve ortaya çıkan karbonmonoksit tüm bölgeyi etkisi altına almadan havalandırma yapılabiliyor. Ancak burada böyle bir şansınız yok. Çok para kazanma hırsı olmasaydı yangın duyulduğu anda üretime ara verilmesi gerekiyordu. O yüzden en çok sorgulanması gereken olay, taşeron sistemidir. Bunu sorgulayın, sorgulatın...”

‘Soma Kömür’ ne dedi?

Soma Kömür İşletmeleri ise ‘ocakta ısı yükselmesine karşın çalışmaların sürdüğü’ iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Şirketin avukatlarından Uğur Zincir, “Nisan ayının 5’inden itibaren tamamen normal bir seyir söz konusudur. Bu böyle devam ediyor. Sonraki günler de devam ediyor hiçbir şey yok. 3 dakika içerisinde 500 pp’ye çıkıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler