Dayak mağduru madenci çıktı

Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in tekme attığı Erdal Kocabıyık’la ilgili gerçek 8 gün sonra ortaya çıktı: Yusuf Yerkel’den tekme yedi, evi basıldı, gözaltına alındı, şüpheli olarak sorgulandı. “10 yıllık madenciyim” diye isyan etti ancak serbest kalabildi.

Yayınlanma: 21.05.2014 - 21:57
Abone Ol google-news

Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’da, iki özel harekâtçının yere yatırıp tutarken tekme attığı Erdal Kocabıyık adlı kişinin “provakotör” değil, ölen arkadaşları gibi “madenci” olduğu ortaya çıktı.

Erdoğan’ın 14 Mayıs günü Soma’da konvoyunun geçişi sırasında bir araca tekme atması üzerine Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in saldırısına uğrayan Erdal Kocabıyık’la ilgili ayrıntılara Cumhuriyet ulaştı.

Kocabıyık için AKP’ye yakın olduğu sanılan kişinin yönettiği, Esat Ç. adlı Twitter kullanıcısı, “Somalı olmayan TGB üyesi bir provokatör Başbakan danışmanını darp edip şahsına ve Başbakan’a küfür edecek ama karşısındaki susacak öyle mi?” demişti. Fakat gerçek hiç de sanıldığı gibi değil.

Cumhuriyet, bu süreçte hep sessiz kalan Erdal Kocabıyık’a ulaşmaya çalıştı. Ancak Erdal, konuşmama kararı aldı ve telefonlara çıkmadı. Aradığımız telefona Erdal’ın babası ve bir madenci akrabası çıktı. İki ismin anlattığına göre, Erdal Kocabıyık ölen arkadaşları gibi madenciydi ve facianın yaşandığı Soma Madenciliğe’e ait başka bir madende çalışıyordu. Erdal’ın 7 yakını da facianın yaşandığı madende görev yapıyordu.

 

10 yıllık madenciydi

Kocabıyık, Yusuf Yerkel’den tekme yedikten sonra evine döndü. Ancak kapısını polisler çaldı. Erdal, savcının talimatı üzerine polisler tarafından şüpheli olarak gözaltına alındı. Adliyeye getirilen Kocabıyık, savcı tarafından sorgulanmak istendi. 30 yaşlarında olduğu öğrenilen Erdal, şüpheli olarak gözaltına alınması karşısında isyan etti.

Erdal, “Ben 10 yıllık madenciyim” deyince durumu bilmeyen savcı şaşkınlık geçirdi ve kısa ifadenin ardından serbest bırakma kararı aldı. Madenci Kocabıyık, daha sonra avukatı aracılığıyla Yusuf Yerkel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcının çağırması üzerine Kocabıyık, bu kez adliyeye “mağdur” sıfatıyla gitti ve ifade verdi, Yerkel’den şikâyetçi oldu. Ayrıca hastaneden alınan darp raporu da dosyaya sunuldu.

 

Haklarını alamamış

Kocabıyık’ın, yakın çevresine konvoydaki araçlara tekme atmasının sebebini, “Uyar Madencilik’te çalışıyordum. Geçen yıl çıkan yangın nedeniyle bu şirkete ait maden kapatıldı. Benim iki aylık alacağımı vermediler. Ayrıca 1.5 yıllık tazminatım da içeride kaldı. Bunların ödenmemesi nedeniyle tepki olarak eylemi gerçekleştirdim” diye anlattığı belirtildi.

Uyar Madencilik’in AKP’li vekillere yakın olduğu belirtiliyor. Söz konusu yangın, 20 Ekim 2013’e Soma’da faaliyet gösteren Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Ocağı’nda yaşandı. Saat 05.00 sıralarında yerin 300 metre altında meydana gelen göçükle birlikte çıkan yangında, 6 çocuk babası 49 yaşındaki Yunus Güçlü yaşamını yitirirken, 27 işçi de yaralandı. Bu olayın ardından güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle işçiler çalışmayı durdurdu ve iş bıraktı. Uyar Madencilik de aldığı bir kararla madeni kapattı ve işçilere tazminatlarını ödeyeceklerini söylendi.

 

Tekmeye karşı mücadele

Kocabıyık’ın ismini vermek istemeyen bir yakını, “Başbakan’ın tokat attığı kişi, bu süreçte baskı gördü. Size yönelik de böyle bir baskı veya tehdit var mı” sorusu üzerine, “Erdal, basına konuşmak istemiyor. Manşet olmak gibi bir derdimiz yok. Ama hakkımızı da arayacağız. Kimseden korkmuyoruz. Kimse bizi tehdit de edemez. Bize atılan o tekmeye karşı hukuk mücadelesi vereceğiz. Konuyu avukatımız takip ediyor” dedi.

Aynı kişi, ocağa denetime gelen müfettişlerin de “temiz havada” denetim yaptıklarını belirtirken önceden bu kişilerin geleceğinin kendisine söylendiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler