‘İnsan haklarına’ otelde gözaltı... Nerede tutuldukları hâlâ bilinmiyor

Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucuları Büyükada’daki bir otelde toplantı yaparken “ihbar var” denilerek gözaltına alındı. Aralarında Yurttaşlar Derneği, Kadın Koalisyonu, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Gündemi Derneği ile Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden temsilcilerin olduğu 9 kişi polis merkezine götürüldü. Gözaltındakilerin neyle suçlandığına ilişkin avukatlarına bile bilgi verilmedi.

Yayınlanma: 05.07.2017 - 22:59
Abone Ol google-news

İnsan hakları savunucularının korunması programı kapsamında toplantılar yapmak üzere Büyükada’da bir otelde kalan Türkiye’nin önde gelen insan hakları otelde bugün gözaltına alındılar. Büyük bir gizlilik içerisinde yürütülen soruşturmada avukatlara ve gözaltına alınanların yakınlarına dahi “kısıtlılık” kararı olduğu gerekçesiyle bilgi verilmedi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye’deki önde gelen insan hakları savunucuları kurumlarının yöneticileri ve üyeleri Büyükada’da insan hakları savunucularının korunması programı kapsamında meslek içi eğtiim toplantısı düzenledi. Toplantılar sürerken insan hakları savunucularının oteline gelen polis bir ihbar olduğu gerekçesiyle toplu gözaltı işlemi uyguladı. Polis, Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli ile toplantılara moderatörlük yapan Ali Garawi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların yakınlarına dahi haber verilmezken akşam saatlerinde tesadüfen öğrenilen gözaltı işlemine karşı avukatlara da bilgi verilmedi. Büyükada’da Polis Merkezi’nde tutulan insan hakları savunucularının hangi suç isnadı ile gözaltında tutulduğuna ilişkin dahi bilgi verilmedi. Gözaltına alınanların ne kadar tutulacağına ilişkin de bilgi verilmedi.

Gözaltına alınanların sayısının 12 olduğu öğrenilirken 9 kişi gece saatlerinde polis merkezinden minibüse bindirilerek götürüldü. Hak savunucuları minibüse bindirilirken polisin çok sıkı önlem alması dikkat çekti. 8 hak savunucusunun Anadolu yakasındaki çeşitli karakollara götürüleceği iddia edilirken toplantıya yurtdışından katılan 2 yabancı hak savunucusunun da aralarında olduğu 4 kişinin ise adada tutulacağı öğrenildi.

 

Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucuları:Soldan sağa üst sıra: İlknur Üstün, İdil Eser, Özlem Dalkıran. Soldan sağa alt sıra: Nejat Taştan, Nalan Erkem, Günal Kurşun.

BBC Türkçe'ye bilgi veren Uluslararası Af Örgütü Türkiye Basın Sorumlusu Özgün Özçer, insan hakları savunucularının neden gözaltına alındıklarını ve nereye götürüldüklerini Perşembe öğlen itibarıyla hâlâ öğrenemediklerini söyledi.

İnsan hakları dernekleri gözaltına alınan kişilerin isimlerini açıkladı:

Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu)

İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi)

Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği)

Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

Şeyhmuz Özbekli

İsveç vatandaşı insan hakları eğitmeni Ali Gharavi

Almanya vatandaşı insan hakları eğitmeni Peter Steudtner.

Uluslararası Af Örgütü, toplantının rutin bir insan hakları eğitimi olduğunu söylerken otelin sahibinin de gözaltına alındığını belirtti.

Af Örgütü: Müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty ise konuyla ilgili bir açıklama yayınlarken şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser'in de aralarında bulunduğu Türkiye'nin önde gelen insan hakları savunucularının; bariz bir şekilde sebepsizce gözaltına alınmış olmaları nedeniyle müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz.

"Rutin bir eğitime katılan İdil Eser ile diğer insan hakları savunucularının kimse ile görüştürülmeden gözaltında tutulmaları, abes bir suiistimaldir ve ülkede insan hakları aktivistlerinin karşı karşıya bulunduğu riskli durumu göstermektedir."

Haziran ayı başında da Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, çok sayıda avukatla birlikte gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

ABD'den Af Örgütü gözaltılarına tepki


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler