Hak savunucuları farklı karakollarda: ‘Derhal serbest bırakılmalılar’

Türkiye’nin önemli insan hakları savunucularının gözaltına alınmasına tepki yağdı. 12 kişinin farklı karakollara götürüldükleri ortaya çıktı. Uluslararası kuruluşlar “Derhal serbest bırakın” çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 07.07.2017 - 06:33
Abone Ol google-news

<video:775985>

Uluslararası Af Örgütü ile Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Gündemi ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği temsilcilerinin gözaltındaki ikinci günlerinde yerleri tespit edildi. Avukatlar, hak savunucularının hangi karakollara götürüldüklerini saatler süren bekliyişin ardından, telefon haklarını kullanınca öğrenebildi. Hak savunucuları, adada, ‘İnsan hakları savunucularının korunmasına yönelik eğitim programı’ konulu bir toplantı düzenliyordu. Gözaltına alınan isimlerin, Anadolu yakasında farklı karakollara götürüldükleri ortaya çıktı.

Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerine gelen bir ihbar üzerine polis ekipleri toplantı yapılan otele önceki gün akşam operasyon düzenledi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve aynı örgütten Veli Acu, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Nalan Erkem, Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan’ın yanı sıra Şeyhmuz Özbekli ve Ali Garawi gözaltına alındı.

Tepki yağdı

Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye direktörü de dahil Türkiye’nin önde gelen bazı aktivistlerinin hiç sebepsiz bu şekilde gözaltına alınmalarından dolayı çok rahatsız ve öfkeliyiz” denildi. İnsan Hakları Derneği, polis baskınına tepki göstererek gözaltındakilerin derhal serbest bırakılmasını, asılsız ihbarlarda bulunanlar hakkında soruşturma açılmasını talep etti. Açıklamada, “Hükümete ve soruşturma makamlarına hatırlatmak isteriz: Birleşmiş Milletler tarafından 9 Aralık 1998 tarihinde kabul ve ilan edilen “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi”, insan hakları savunucularının haklarını, ödevlerini ve aynı zamanda devletlerin sorumluluklarını düzenler. Herkesin insan haklarını savunma hakkı vardır. İnsan hakları savunucuları da, bireysel olarak ya da başkalarıyla birlikte insan haklarını korumak ve geliştirmek için çalışan kişilerdir. Hükümetler, çeşitli belgelerde, insan hakları savunucularını tanıyacaklarını, koruyacaklarını, faaliyetlerini kolaylaştıracaklarını taahhüt etmişlerdir. İnsan hakları savunucularının gözaltına alınması hak savunucularını kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı bakımından ne kadar güvenceden yoksun olduklarını göstermektedir.”

SORUŞTURMA TERÖRLE MÜCADELE ŞUBESİNDE

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve aynı örgütten Veli Acu, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Nalan Erkem, Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan'ın yanı sıra Şeyhmuz Özbekli ve Ali Garawi'nin gözaltına alındığı soruşturmayı Terörle Mücadele Şubesi'nin yürüteceği öğrenildi.

Gözaltında tutulan aktivistlerin soruşturmayı yürütecek polis biriminin bulunduğu Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü binasına gönderilecekleri belirtildi. 

ABD'den Af Örgütü gözaltılarına tepki


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler