Bütün köyleri boyayacağım

Mural İstanbul Festivali için Kadıköy’e gelen Germiyanlı Nuran Teyze, Kuşluk Parkı’nın duvarlarını çiçek ve baykuş çizimleriyle süsledi. 4 Temmuz’da başlayan festival, 31 Temmuz’da sona erecek.

Yayınlanma: 22.07.2017 - 04:50
Abone Ol google-news

İzmir Çeşme’de Germiyan köyde evlerin duvarlarına çizdiği resimlerle tanınan Nuran Erden, Kadıköy’ü de renklendirdi. Kadıköy Belediyesi’nin daveti üzerine çizim için ilk kez şehir dışına çıkan Erden’in sonraki adresi ise Tekirdağ olacak. Nuran Teyze ile çizim tutkusunu konuştuk. “Germiyan’daki duvarlar bitince bütün Türkiye’yi boyayacağım” diyor.

Halıcılık mezunu

- Çizim yapmaya nasıl başladınız?

Özel bir eğitim almadım. Halıcık bölümü mezunu olduğum için desenlere aşinalığım var. Üç sene Halk Eğitim’de nakış hocalığı yaptım. Duvar boyamaya, 2015 yılında deneme amaçlı küçük bir bölümde başladım, güzel oldu, sonra bütün köyü de içine aldı. Şimdi hedefim köyün bütün duvarlarını boyamak. Bana diyorlar ki, ‘Germiyan’daki duvarlar bitince ne yapacaksın?’ Ben de ‘Türkiye’yi boyayacağım diyorum.’ Büyükşehirden ziyade değişik köylere elimin dokunmasını istiyorum. Önceden tasarlamıyorum. Doğaçlama yapıyorum. O an ne çıkarsa, içimden ne çizmek gelirse onu çiziyorum. Genellikle çocukların hoşuna gidecek çizimler yapıyorum. Bana tuvalde çalış diyorlar. Onlara, ‘Beni dar kalıplara sokmayın’ diyorum. Özgürlük benim için çok önemli. Benim özgürlüğüme kimse müdahale etmeyecek.

Köyde gördüklerim

- Yalnızca baykuş ve çiçek deseni mi çiziyorsunuz?

Genelde çiçek çiziyorum. Motif ağırlıklı çalışıyorum. Ben doğada yaşayan bir insanım. Bitkilerle uğraşırım. Yaptığım çizimler de köyde gördüğümüz şeyler. Çizimlerime resim denmesine de karşıyım. Ben onlara ‘Çizik’ diyorum. Baykuş da çiziyorum. Baykuş, halk arasında bilinen adıyla, dövletlü. Devlet gücü simgeler. Baykuş da gücü simgeleyen ve bilgeliği anlatan bir kuştur. Kuşluk Parkı’da kuş parkı olduğu için baykuş çizdim. Baykuş çizimleri çocukların da hoşuna gidiyor.

- Çocuklarla ilgili projeniz var mı?

Evet. Okul öğrencileriyle böyle bir çalışma yapacağız. Köydeki öğretmenimiz de istiyor. Okulumuzun tadilatının bitmesini bekliyoruz. Buraya iki yeğenimle geldim. Ben çiziyorum onlar da içlerini boyuyorlar..

- Eserlerinize isim veriyor musunuz?

Hayır. Ancak 10 Ekim Ankara Garı patlamasının olduğu gün yaptığım çiçeklerin boyaları aktı. Ben de onun adını, ‘Ağlayan Çiçekler’ koydum. Kadına Şiddete Hayır adı altında yaptığım, sosyal mesaj veren bir mor renkli bir boyamam oldu. Karşı komşum kalp hastasıydı ve ani bir kalp kriziyle hayatını kaybetti. Ona ithafen de kalp çizdim.

- Köydekiler çizimlerinizi nasıl buldu?

Amacım insanları mutlu etmek. İnsanlar tebessüm ediyorsa yeter, benim için en büyük ödül bu. Duvarlar halka açık. Köyümde pek olumsuz geri dönüş olmadı.

- Medyada çokça yer aldınız... Neler hissettiniz?

Yakın çevrem ‘Çok meşhur oldun’ dedi. Kuyruğum, kanadım çıkmadı, yine aynıyım. Önemli olan insanlara bir şeyler verebilmek.

- Özellikle gitmek istediğiniz bir yer var mı?

Çocukluğumdan beri Ağrı’daki Ishak Paşa Sarayı’nı merak etmişimdir. En çok gitmek istediğim yer orası...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler