İzmir'de opera binası ihalesi iptal

KAMU İhale Kurumu (KİK), İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci kez yaptığı opera binası ihalesine yapılan itirazları haklı bularak ihaleyi iptal etti.

Yayınlanma: 17.08.2017 - 16:43
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık 2016 tarihinde yaptığı, ancak geçerli teklif olmadığı gerekçesiyle iptal edilen ilk ihalesinin ardından Nisan ayında yapılan ve mayıs ayında sonuçlanan ikinci ihale, kaybeden firmaların itirazları sonucu KİK tarafından iptal edildi. Nisan ayında yapılan Yenigün A.Ş. ve Deda Perde Sistemleri Şirketi Konsorsiyumu'nun 379 milyon 600 bin TL, Ermit Ltd. Şti. ve Mapavri A.Ş. Konsorsiyumu'nun 337 milyon TL, Taca A.Ş. ve A-Grup Ltd. Şti. Konsorsiyumu'nun 327 milyon 490 bin TL teklif verdiği ihaleyi, 429 milyon TL teklif veren Çağdan A.Ş. ve Wagner- Bıro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu kazanmıştı. Diğer firmalar iş deneyim belgelerindeki eksikler olduğu gerekçeleriyle elendi. Yenigün A.Ş ve Taca A.Ş. Büyükşehir Belediyesi ihale komisyonu kararına itiraz etti. Komisyon itirazı reddetti. Ramazan Bayramı öncesi ihaleyi kaybeden Yenigün inşaat ve Deda Perde Sis. İnşat Ltd. Şti Konsorsiyumu ile Ermit Ltd. Şti ve Mapavri A.Ş. Konsorsiyumu, Kamu İhale Kurumu'na yaptıkları başvuruyla ihale sonucuna itiraz etti. KİK, Ramazan Bayramı öncesi yapılan itirazları Kurban Bayramı öncesi 16 Ağustos'ta yaptığı toplantıyla karara bağladı. KİK, Yenigün İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.- Deda Perde Sis. İnş. Dek. Taah. San. Tic. Ltd. Şti. Konsorsiyumu'nun yaptığı itirazla ilgili yaptığı değerlendirme sonucunda ihalenin iptaline karar verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi iptalin gerekçesinin eline geçmesinden sonra ya kararın iptali için dava açacak ya da opera binasının üçüncü kez ihalesine çıkacak.

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait Karşıyaka'daki arazide yapılacak opera binası, Cumhuriyet tarihinde, opera sanatına özel olarak inşa edilen ilk tesis olacak. Ulusal mimari yarışma yöntemi ile elde edilen proje kapsamında, 1435 kullanıcı kapasiteli ana salon ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi ile prova salonları, opera bölümü, bale bölümü bulunuyor. 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanına sahip olan tesiste, 350 seyirci kapasiteli avlu - açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araçlık otopark yer alıyor. Opera binası, başta sahne tasarımı olmak üzere teknik donanım anlamında Avrupa'daki örnekleri arasında öne çıkacak. Fuayesinde kitapçı, opera dükkanı, bistro ve bilet gişesi yer alacak. Fuayenin önünden geçen yol üzerinde otopark, toplu taşım durağı, araba ve taksi cepleri düzenlendi. Denize bakan meydan ve caddeden iki ayrı girişi bulunuyor. Opera binasının ayrıca tramvay hattı bağlantısı da olacak. Opera binası sadece temsil günleri değil, günün her saati aktif kullanılacak şekilde tasarlandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler