Deprem şoku hasta etti

1999 yılında meydana gelen ve büyük yankılar uyandıran, yüzlerce ailenin hayatını karartan Marmara depremi, Nevriye Can’ın da yaşamında derin izler bıraktı.

Yayınlanma: 18.08.2017 - 05:44
Abone Ol google-news

Adapazarı’nda yaşayan 49 yaşındaki Nevriye Can, depremde 25 günlük bebeğiyle yatak odasında bulunan gardırobun altında kaldı. Yaşadığı şokun etkisiyle bir yandan çocuğunu ve kendini kurtarmaya çalışırken, bir yandan da yan odada enkaz altında kalan eşine ve diğer çocuğuna sesini duyurmaya çalıştı. Kendi çabalarıyla evden çıkmayı başaran aile uzun bir süre çadırda yaşamak zorunda kaldı. Can, evine geri döndüğünde yaşadığı üzüntü ve stresin etkisiyle kolunda kasılmalar ile hareket güçlüğü başladı. İlk kontrollerde boyun düzleşmesi teşhisi konulan Can’a şikayetleri artınca başka bir doktora başvurdu ve Parkinson teşhisi konuldu.

Bir süre ilaç kullanan fakat yıllar geçtikçe ilaçların etkisinin azaldığını fark eden Can ailesi, İstanbul’a geldi. Sağlıklı günlere kavuşabilmeyi çok isteyen Nevriye Can, 6 Haziran’da Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından ameliyat edildi.

‘Artık yürüyebiliyorum’

Can, geçirdiği beyin pili operasyonundan sonra hayatının değiştiğini belirterek “13 yıl boyunca yaşadığım tüm sıkıntıları boşuna çekmişim ve gereksiz zaman kaybetmişim, ameliyat olalı 15 gün olmasına rağmen hayatım değişti. Artık yürüyebiliyorum, herkese günlük hayatta çok basit gibi gelen ama benim yapmakta zorlandığım her şeyi tekrar yapabilecek olmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

‘İlk yıllarına dönebiliyor’

Op. Dr. Ali Zırh ise şunları söyledi: “Beyin pili ameliyatıyla biz basitçe hastalığın saatini geri alıyoruz diyebiliriz. 10 yıllık bir parkinson hastasını ameliyat ettiğimizde hastayı hastalığın ilk yıllarına geri getirebiliyoruz. Beyin pili beynin içerisine yerleştirilen iki tane ince elektrot, göğüste kalp pili gibi cilt altına yerleştirilen, programlanabilen bir pil kısmı ve ikisini birbirine bağlayan iki tane uzatma kablosundan oluşmaktadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler